Ανεπαρκές το κεντρικό οδικό δίκτυο της λεωφ. Τάφοι των Βασιλέων

Νικόλα Λιασίδη
Reading Time: 3 minutes

Η κοινότητα Χλώρακας αριθμεί περίπου 7.000 κατοίκους και τα τελευταία χρόνια προσελκύει μεγάλο αριθμό μη Κυπρίων, οι οποίοι επιλέγουν το χωριό για μόνιμη διαμονή. Οι μη Κύπριοι κάτοικοι υπολογίζονται γύρω στις 2.500 άτομα.

Από κατά βάση γεωργική κοινότητα, τα τελευταία χρόνια η Χλώρακα άλλαξε χαρακτήρα και πλέον γνωρίζει μεγάλη τουριστική και οικοδομική ανάπτυξη. Με βάση τις αναπτύξεις των εργοληπτικών εταιρειών, την επόμενη διετία θα προστεθούν περίπου 500 υποστατικά που δυνητικά θα προσελκύσουν επιπλέον 1.000 κατοίκους.

Παρά τη ραγδαία ανάπτυξη, εντούτοις η κοινότητα Χλώρακας αντιμετωπίζει σειρά προβλημάτων που αναμένουν την επίλυσή τους, για τα οποία συνομιλήσαμε με τον κοινοτάρχη, Νικόλα Λιασίδη.

-Ποια θα λέγατε είναι τα κυριότερα προβλήματα της κοινότητας;

Πολλά είναι τα προβλήματα της κοινότητας και το κυριότερο αφορά στην έλλειψη υποδομών που θα καλύψει επαρκώς τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες και απαιτήσεις που προκύπτουν από τη μεγέθυνση του αριθμού των κατοίκων και τη μεγάλη τουριστική ροή που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια.

Ως Κοινοτικό Συμβούλιο βάλαμε στόχο την εκτέλεση έργων που θα βελτιώσουν το επίπεδο παροχής υπηρεσιών, τόσο προς όφελος του μόνιμου πληθυσμού όσο και των επισκεπτών.

Έχουμε καταρτίσει πλάνο στο οποίο περιλαμβάνονται πέραν των 30 έργων. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται ο εξωραϊσμός του πυρήνα της κοινότητας και η βελτίωση του πυρήνα του αγίου Νικολάου, της τουριστικής περιοχής αγίου Γεωργίου και της τουριστικής περιοχής Δήμμα-Βρέξης. Επίσης, περιλαμβάνει τη βελτίωση του κεντρικού οδικού δικτύου όπως και την αναβάθμιση των χώρων πρασίνου. Ως κοινοτική Αρχή ευελπιστούμε ότι ως το τέλος της θητείας μας θα έχουμε υλοποιήσει τα περισσότερα από αυτά τα έργα και θα προωθήσουμε προς ωρίμανση τα υπόλοιπα.

Η κοινότητα δέχεται μεγάλο αριθμό τουριστών και όμως, δεν λειτουργεί οργανωμένη παραλία και κυματοθραύστες με αποτέλεσμα να τίθεται θέμα ασφάλεια των λουομένων.

Στη Χλώρακα δραστηριοποιούνται 14 ξενοδοχειακές μονάδες δυναμικότητας 2.500 δωματίων με πέραν των 5.000 κλινών. Επιπλέον, λειτουργούν άλλες 1.000 κλίνες σε τουριστικά διαμερίσματα και επαύλεις. Αντιλαμβάνεστε για πόσες χιλιάδες τουρίστες μιλούμε. Δυστυχώς, είναι η πραγματικότητα, οι υποδομές μας είναι ελλιπείς και το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν υστερεί σε σύγκριση με άλλες περιοχές.

Μολονότι η ακτή της Χλώρακας έχει μήκος 5χλμ., εντούτοις δεν διαθέτουμε ούτε μια οργανωμένη και ασφαλή παραλία. Για αυτό το θέμα έχουμε πλείστες φορές πιέσει τις αρμόδιες υπηρεσίες και τελικά, καταφέραμε να εξασφαλίσουμε την κατασκευή ενός σημαντικού έργου υποδομής. Πρόκειται για πέντε κυματοθραύστες στην παραλία της Αλυτζιής, έργο δαπάνης €4εκατ. που αναμένεται, αν όλα κυλήσουν ομαλά, όπως τα προγραμματίζουμε, αρχές του 2020 θα αρχίσει η κατασκευή τους.

Παράλληλα, προγραμματίζουμε να προβούμε στη διαμόρφωση ακόμα δύο μικρών παραλιών στις περιοχές Κοτσιά και Ροδαφίνια.

Επίσης, ένα άλλο πρόβλημα αφορά στην κυρία τουριστική οδική αρτηρία της Χλώρακας, που αποτελεί συνέχεια της λεωφόρου Τάφοι των Βασιλέων, και περισσότερο θυμίζει αγροτικό δρόμο. Ο δρόμος στερείται της απαιτούμενης υποδομής και ας είναι πολυσύχναστος και καταγράφει μεγάλη εμπορική κίνηση.

Για την ανακατασκευή της λεωφόρου Χλώρακας τροχιοδρομούμε σύντομα, σε συνεργασία με το Τμήμα Δημοσίων Έργων, την εκπόνηση σχεδίων και έχει συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2021 η κατασκευή ενός χιλιομέτρου οδοστρώματος, από την λεωφόρο Τάφοι των Βασιλέων μέχρι το σημείο της συμβολής με την οδό Νικόλα Πενταρά.

-Πώς προχωρεί η ανάπλαση του κεντρικού πυρήνα του χωριού, τι να περιμένει ο επισκέπτης με την ολοκλήρωσή της;

Η ανάπλαση του πυρήνα της κοινότητας έχει στόχο τον εξωραϊσμό και την αναζωογόνησή του, ώστε να είναι φιλικός και λειτουργικός για τους επισκέπτες που καθημερινά επισκέπτονται το χωριό. Επίσης, ένα επιπλέον στόχος είναι να συμβάλει στην αύξηση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο κέντρο και στη δημιουργία λειτουργικού πλατείακου χώρου με παραδοσιακή ταυτότητα.

Η δημιουργία μιας πλατείας θα είναι χώρος κοινωνικής συναναστροφής των κατοίκων και θα μπορούμε ως Αρχή να διοργανώνουμε πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις. Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση ανάπλασης, που αφορούσε στον κεντρικό δρόμο της οδού Ελευθερίας και ακολουθεί η δεύτερη που αφορά στους δρόμους νότια της οδού Ελευθερίας και θα ενώσει την κεντρική πλατεία με

το αμφιθέατρο Βρύση. Το έργο υπολογίζεται να αρχίσει πριν το τέλος του 2019. Παράλληλα, ξεκίνησε ο σχεδιασμός της τρίτης φάσης, που είναι η κεντρική πλατεία της Χλώρακας μπροστά από την εκκλησία της Χρυσοαιματούσας.

Επίσης, έχει αδειοδοτηθεί η κατασκευή στην περιοχή Αμφιθεάτρου Βρύσης, εκθεσιακού λαογραφικού μουσείου και υπολογίζεται ότι οι εργασίες θα αρχίσουν αρχές του 2020. Όλα αυτά τα έργα περιλαμβάνονται στο Master Plan ανάπλασης του πυρήνα της κοινότητας και όταν ολοκληρωθούν πιστεύω ότι θα μεταμορφωθεί το κέντρο της Χλώρακας.

-Πώς προχωρεί η διαδικασία απόκτησης του κτηρίου του πρώην Συνεργατισμού και πώς θα αξιοποιηθεί;

Έχουμε λάβει υποσχέσεις ότι το πρώην κτίριο της ΣΠΕ θα δοθεί στην Κοινοτική Αρχή. Αναμένουμε ότι τον προσεχή Σεπτέμβρη, που θα γίνει η κατανομή των κτιρίων του Συνεργατισμού από το κράτος, θα περιέλθει στη δικαιοδοσία μας και θα το διαμορφώσουμε ώστε να μεταφερθεί το Κοινοτικό Συμβούλιο, καθώς το κτίριο, όπου στεγάζεται εδώ και χρόνια το Συμβούλιο δεν είναι επαρκές για τις ανάγκες μας.

Στο υφιστάμενο κτήριο του Συμβουλίου θα στεγαστεί το νεοσύστατο ΣΚΕ Χλώρακας.

-Τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε ο αριθμός των κατοίκων, υπάρχουν ανάγκες για νέα σχολεία;

Όπως ήταν αναμενόμενο, με την συνεχή αύξηση του πληθυσμού δημιουργήθηκαν και ανάγκες για τη λειτουργία νέου Δημοτικού Σχολείου.

Η τοπική Αρχή είναι έτοιμη να διαθέσει τεμάχιο γης μεγέθους 20.000 τ.μ. στο Υπουργείο Παιδείας για την κατασκευή τρίτου σχολείου Χλώρακας. Έχουμε μεταφέρει την βούλησή μας στον αρμόδιο Υπουργό και αναμένουμε τη θέση της Κυβέρνησης, αφού μελετήσει την πρόταση της κοινότητάς μας.

Αντωνία Λαμπράκη

In the news
Load More