Εντός της εβδομάδας αναμένεται το αρμόδιο Υπουργείο, να ενημερώσει τις τοπικές αρχές της Λάρνακας και τους βουλευτές Λάρνακας και της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου σχετικά με το πότε θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση για το φλέγον ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων στην Ολοκληρωμένη Μονάδα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) Κόσιης.
Ο Δήμαρχος Αραδίππου, Χριστόδουλος Πάρτου, μίλησε στην ΑυτοδιοίκησηCΥ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μονάδα και τα επόμενα βήματα των τοπικών αρχών σε περίπτωση που δεν δοθούν άμεσα λύσεις στο πρόβλημα που εκκρεμεί εδώ και χρόνια.
Πίεση στην Κόσιη μετά το κλείσιμο του Κοτσιάτη
Μετά το κλείσιμο του Κοτσιάτη, τα απορρίμματα της Λευκωσίας μεταφέρονται στην Κόσιη. Αυτό δημιουργεί επιπλέον πίεση στη μονάδα, η οποία δυσκολεύεται να διαχειριστεί τον αυξημένο όγκο αποβλήτων. Ο Δήμαρχος Αραδίππου εξήγησε ότι, λόγω της αυξημένης ροής απορριμμάτων, σημαντικό μέρος αυτών θάβεται, κάτι που ανησυχεί έντονα τους κατοίκους.
«Η ποσότητα των απορριμμάτων που παραλαμβάνει η μονάδα ΟΕΔΑ Κόσιης, έχει ξεπεράσει τα όρια που μπορεί να διαχειριστεί. Οι κάτοικοι ανησυχούν καθώς οι χώροι γεμίζουν απορρίμματα και η Κόσιη κινδυνεύει να γίνει ένας δεύτερος Κοτσιάτης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πάρτου.
Έκτακτη συνάντηση δημάρχων και βουλευτών
Το ζήτημα της λειτουργίας του ΟΕΔΑ Κόσιης συζητήθηκε και από την Επιτροπή Περιβάλλοντος την περασμένη Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου. Πριν από τη συνεδρίαση, ο Δήμαρχος Αραδίππου, με την ιδιότητά του και ως Προέδρου του ΟΕΔΑ, συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση με τους δημάρχους Λάρνακας και της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, καθώς και τους βουλευτές των δύο περιοχών, για να συζητήσουν το πρόβλημα και τα επόμενα βήματα.
Μετά τη συνάντηση, οι εμπλεκόμενοι εξέδωσαν ομόφωνη ανακοίνωση, δηλώνοντας ότι δεν θα ανεχθούν περαιτέρω αυτή την κατάσταση.
«Το κράτος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, και να ετοιμάσει ένα πλάνο με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Πρέπει να μας ενημερώσει για το σχέδιο και την εφαρμογή του», υπογράμμισε ο κ. Πάρτου.
Εκτός από την ενημέρωση που απαιτείται, ο δήμαρχος έθεσε και άλλα καίρια ερωτήματα:
«Μέχρι να υλοποιηθεί το πρόγραμμα, τι θα γίνουν τα σκουπίδια που θα συνεχίσει να παραλαμβάνει η Κόσιη; Πώς θα διαχειριστούν αυτό το θέμα; Γιατί, όποιο και αν είναι το πλάνο, δεν το βλέπουμε να υλοποιείται σε λιγότερο από τρία χρόνια; Θα συνεχίσουμε να παραλαμβάνουμε σκουπίδια και να τα θάβουμε; Με μαθηματική ακρίβεια, θα γεμίσει και το δεύτερο κύτταρο στην Κόσιη», δήλωσε.
Ο κ. Πάρτου έθεσε επίσης το θέμα του πρώτου κυττάρου της μονάδας, το οποίο έχει ήδη γεμίσει. «Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να κλείσει το πρώτο κύτταρο με μεμβράνη, ώστε να αποτρέψει τη διάβρωση των απορριμμάτων και τη διαρροή υγρών αποβλήτων στον ποταμό, ο οποίος καταλήγει στον φράχτη που βρίσκεται πιο κάτω», σημείωσε, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη περιοχή προστατεύεται από το δίκτυο NATURA.
Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, ο Δήμαρχος Αραδίππου δήλωσε έτοιμος να κλιμακώσει τα μέτρα, ακόμη και να κλείσει τη μονάδα της Κόσιης αν δεν βρεθεί άμεση λύση.
«Έγινε ένας διάλογος στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, μας υποσχέθηκαν ότι υπάρχει πλάνο και αναμένουμε να μας καλέσουν για να μας παρουσιάσουν το πλάνο και να δούμε τις λεπτομέρειες και την χρονική διάρκεια που έχει αυτό το πλάνο», ανέφερε ο κ. Πάρτου.
Απαντώντας στο ερώτημα για το αν οι τοπικές αρχές έχουν λόγο στη διαμόρφωση του πλάνου, ο Δήμαρχος Αραδίππου ξεκαθάρισε ότι ο σχεδιασμός αποτελεί ευθύνη του κράτους, καθώς αυτό θα προχωρήσει στην υλοποίηση και θα αναλάβει το οικονομικό κόστος. Ωστόσο, μόλις ενημερωθούν για τον σχεδιασμό, τα εμπλεκόμενα μέρη θα έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους. Αυτό που προέχει όμως, στην παρούσα φάση, είναι να πραγματοποιηθεί αυτή η πρώτη ενημέρωση.
Διαχρονικές ευθύνες και κριτική στην κυβέρνηση
Προβληματισμοί και ανησυχίες ακούστηκαν από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, δήλωσε ότι «όσοι παρακολουθούν το θέμα γνωρίζουν ότι ξεκινήσαμε λάθος. Οι σχεδιασμοί που έγιναν με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ παραβιάζουν τις ευρωπαϊκές οδηγίες». Ο κ. Θεοπέμπτου εξήγησε ότι η Κύπρος δεν κατάφερε να ξεκινήσει εγκαίρως την ανακύκλωση, παρά την υποχρέωση από την 1η Ιουλίου, και ότι υπάρχει κίνδυνος να μην επιτευχθούν οι στόχοι της ΕΕ για το 2025.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Αλαμπρίτης, έκανε λόγο για «διαχρονικές ευθύνες» που βαραίνουν όλους τους υπουργούς των τελευταίων χρόνων, καθώς δεν δόθηκε λύση στο πρόβλημα. «Η περιβαλλοντική ζημιά στην Κόσιη και οι συνέπειες για τους κατοίκους της επαρχίας Λάρνακας είναι σημαντικές ιδιαίτερα σε περίπτωση βροχοπτώσεων», ανέφερε.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, κατήγγειλε ότι «το δόγμα του Χάρρυ Κλυνν με τα πολλά ‘θα’ κυριαρχεί στη διαχείριση των αποβλήτων». Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για αναποτελεσματική διαχείριση. «Μετά το κλείσιμο του Κοτσιάτη, βρήκαν την εύκολη λύση και μετέφεραν το πρόβλημα στην Κόσιη», τόνισε, προσθέτοντας ότι η Υπουργός Περιβάλλοντος πρέπει να δώσει άμεσες απαντήσεις.
Αναμονή για λύσεις
Το πρόβλημα της διαχείρισης των αποβλήτων στην Κόσιη εκκρεμεί εδώ και πολλά χρόνια, και οι ανησυχίες που εκφράζονται είναι λογικές και δικαιολογημένες. Ο Δήμαρχος Αραδίππου, καθώς και όλοι οι εμπλεκόμενοι, ανησυχούν για το μέλλον της μονάδας και δέχονται πιέσεις από τους πολίτες, στέλνοντας το μήνυμα ότι ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Η προσοχή των επόμενων ημερών είναι στραμμένη στην κυβέρνηση, και συγκεκριμένα στο αρμόδιο Υπουργείο, από το οποίο αναμένεται ενημέρωση για την πραγματοποίηση συνάντησης και την ενημέρωση των εμπλεκομένων μερών, προκειμένου να καθοριστεί ένας ξεκάθαρος σχεδιασμός που θα αποτρέψει την Κόσιη από το να γίνει «δεύτερος Κοτσιάτης».