Αντιδράσεις τ/κ κομμάτων στις δηλώσεις Τσαβούσογλου

Τζεμάλ Οζγιγίτ
Reading Time: 2 minutes

Οι Τ/κ θα πρέπει να αποφασίζουν μόνοι τους για το μέλλον τους και αυτό αφορά τόσο το Κυπριακό όσο και άλλα ζητήματα, ανέφερε ο πρόεδρος του ΚΚΔ, Τζεμάλ Οζγιγίτ ζητώντας σεβασμό της βούλησης του «λαού» και του ηγέτη του, Μουσταφά Ακιντζί.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ντετέ, ο κ. Οζγιγίτ μετά τις χθεσινές δηλώσεις Τσαβούσογλου – Ακιντζί ανέφερε ότι «οι παρεμβάσεις από οποιονδήποτε δεν ωφελούν κανένα» και ζήτησε σεβασμό της βούλησης του τ/κ «λαού», ιδιαίτερα στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι η πλειοψηφία των Τ/κ εξέλεξε ως ηγέτη της τον Μουσταφά Ακιντζί και αυτό σημαίνει ότι υποστηρίζει επίσης την ομοσπονδιακή λύση.

Ο Τ/κ δεν πρέπει να εισέλθουν σε νέες περιπέτειες, αλλά η προσπάθεια για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία πρέπει να συνεχιστεί, πρόσθεσε ο κ. Οζγιγίτ.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ και το ΚΕΕ προσπαθούν να υπονομεύσουν τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, ανέφεραν σε γραπτές τους δηλώσεις το μέλος της κεντρικής επιτροπής του ΚΝΚ, Αλπάι Ντουρντουράν και το μέλος της Αριστερής Κίνησης, Αμπντουλάχ Κορκμαζχάν.

Δείτε επίσης:  Ελεύθερες μάνα και κόρη που είχαν συλληφθεί στα κατεχόμενα

Ο κ. Ντουρντουράν πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν δείχνει σεβασμό ούτε στο «κράτος» ούτε στην κοινότητα που βρίσκεται στη βόρεια Κύπρο και είναι ντροπή που το ΚΕΕ υποστηρίζει αυτή την πολιτική.

Ο κ. Κορκμαζχάν ανέφερε επίσης ότι γίνεται προσπάθεια να καταστούν ανενεργές οι κινήσεις του κ. Ακιντζί για μια ομοσπονδιακή λύση ώστε να συνεχιστεί το υφιστάμενο στάτους κβο. Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση του ΑΚΡ, το ΚΕΕ και το Κόμμα του Λαού του Κουντρέτ Οζερσάι ότι θέλουν να αποτύχει μια νέα προσπάθεια για διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος Αναγέννηση (των εποίκων), Αζέρ Οζκάν δήλωσε ότι η ανακοίνωση από τον Τούρκο ΥΠΕΞ για το άνοιγμα «προξενείου» στην Αμμόχωστο για τους πολίτες με διπλή υπηκοότητα (τουρκική και του ψευδοκράτους) που μένουν στην περιοχή Αμμοχώστου – Τρικώμου – Καρπασίας «παρότι άργησε είναι ένα θετικό βήμα».

Δείτε επίσης:  Α. Νεοφύτου: Το μοντέλο λύσης είναι ξεκάθαρο

Ανέφερε επίσης ότι και στο νέο «προξενείο» θα μπορούν να ψηφίσουν για τις εκλογές στην Τουρκία όσοι έχουν δικαίωμα ψήφου και διαμένουν στα κατεχόμενα. Δεκάδες πρόσφυγες του 1975 – όπως αναφέρθηκε στους εποίκους – έχουν διπλή υπηκοότητα, κατά τον κ. Οζκάν και ήταν λάθος η πολιτική να αφομοιωθούν αυτοί στο ψευδοκράτος, λέγοντας ότι εκείνα τα άτομα δεν διέκοψαν δεσμούς με την Τουρκία.

Η Αριστερή Κίνηση με τη γραπτή δήλωση του Αμπντουλάχ Κορκμαζχάν εξέφρασε αντίθεση στο άνοιγμα τουρκικού «προξενείου» στην Αμμόχωστο.

Στο μεταξύ με ανάρτησή του χθες βράδυ στο τουίτερ ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι συνάντησε χθες και τον πρόεδρο του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν με τον οποίο αξιολόγησε τις εξελίξεις.

Συνάντηση είχε και με τον «υπουργό δημοσιονομικών», με τον οποίο συζήτησε θέματα που αφορούν το οικονομικό πρωτόκολλο Αγκυρας – ψευδοκράτους και οικονομίας. Παρών ήταν και ο «υπεξ», Κουντρέτ Οζερσάι.

ΚΥΠΕ

In the news
Load More