Τα έργα ανάπλασης στη συνοικία Αναβαργού αποτέλεσαν πηγή δημόσιας αντιπαράθεσης μεταξύ του Δημάρχου Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος και του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου.
Το θέμα ήγειρε με ανάρτηση του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ο Δήμαρχος Πάφου ο οποίος ανέφερε πως το δημοτικό συμβούλιο Πάφου καλεί τον Μητροπολίτη Πάφου να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων για το έργο ανάπλασης στο Αναβαργός.
Όπως αναφέρει ο κ. Φαίδωνος στην συνεδρία (14.9.2022), το Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου ενημερώθηκε λεπτομερώς από τον ίδιο για το αποτέλεσμα της διαβούλευσης του Δήμου με την Εκκλησιαστική Επιτροπή του Ναού Αγίου Γεωργίου της συνοικίας Αναβαργού και τον Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο σε σχέση με το εκτελούμενο από τον Δήμο έργο της ανάπλασης του παραδοσιακού πυρήνα της Συνοικίας, για το οποίο ο Μητροπολίτης Πάφου έδωσε προφορικά τη συγκατάθεσή του κατά το στάδιο του σχεδιασμού.
Το Συμβούλιο, προσθέτει, έχοντας ενημερωθεί ότι στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται η αναδιαμόρφωση και ο εξωραϊσμός του πλατειακού χώρου στον οποίο βρίσκονται ο Ναός του Αγίου Γεωργίου και το εστιατόριο που ανήκει στην Εκκλησία και ότι θα δημιουργηθούν 7 θέσεις στάθμευσης στον εν λόγω χώρο, ενώ ο Δήμος ενήργησε για την αγορά παρακείμενου τεμαχίου ιδιοκτησίας της πρώην ΣΠΕ Αναβαργού για περαιτέρω εξυπηρέτηση της εκκλησίας και του εστιατορίου ως προς τη στάθμευση, «εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια και απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η Επιτροπή του Ναού επέμεινε στην αρχική αρνητική της στάση με την ανοχή του Μητροπολίτη Πάφου».
Το Δημοτικό Συμβούλιο, στέλλοντας το μήνυμα ότι το εν λόγω έργο και άλλα που εκτελούνται στην πόλη από τον Δήμο δεν αφορούν μόνο το παρόν αλλά και το μέλλον της πόλης, καλεί την Επιτροπή του Ναού και τον Μητροπολίτη Γεώργιο να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ενεργήσουν για την εξυπηρέτηση των πραγματικών συμφερόντων των πιστών – πολιτών.
Στο μεταξύ στην απάντηση του ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, μεταξύ άλλων, αναφέρει πως όταν όλη η Επιτροπή, ομόφωνα επιμένει σε μια θέση, δεν μπορεί να την παύσει ή να την αγνοήσει. Επεσήμανε επίσης πως ζούμε σε ένα δημοκρατικό περιβάλλον και ο καθένας, όπως και η κάθε Εκκλησιαστική Επιτροπή, έχει το δικαίωμα να έχει λόγο για την προστασία και τη διάθεση της περιουσίας του.
Ως προς τον ισχυρισμό ότι έδωσε προφορικά τη συγκατάθεσή του, κατά το στάδιο του σχεδιασμού, αναφέρει ότι «είναι αναληθές». «Όταν υπέγραψα στην περίπτωση του Αγίου Κενδέα για τη διαμόρφωση της αυλής του ναού, μου λέχθηκε ότι το ίδιο θα διαμορφωθεί και η αυλή του Αγίου Γεωργίου στο Αναβαργός. Τότε είπα το ναι, μάλιστα λέγοντας “θα θέλουμε και ξύλο;”», σημείωσε ο ίδιος, προσθέτοντας πως την αυλή μπορεί και τώρα να την διαμορφώσει το Δημαρχείο. Όπως εξηγεί, η διαφωνία βρίσκεται για τον απέναντι χώρο όπου είναι το εστιατόριο.
ΚΥΠΕ