Με φόντο την επαναλειτουργία των σχολείων και την επιστροφή των τελειόφοιτων μαθητών στα θρανία, την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων αλλά και το τεράστιο πλήγμα που δέχθηκε η οικονομία της χώρας και ειδικότερα στο κομμάτι που αφορά τον τουρισμό, ο Αντιδήμαρχος Σωτήρας Αντώνης Κουμή μιλώντας στην ΑυτοδιοίκησηCY αναφέρθηκε στο πως βίωσε η κοινότητα τις μέρες των αυστηρών περιοριστικών μέτρων αλλά και όλα όσα θα ακολουθήσουν.
Ο Δήμος Σωτήρας βρίσκεται στην επαρχία Αμμοχώστου, μία περιοχή η οποία ζει κατά βάση από τον τουρισμό, τις τουριστικές επιχειρήσεις, όπως τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια καθώς και από την γεωργία.
Ο κ. Κουμή ανάφερε ότι, οι πολίτες συμμορφώθηκαν και παρέμειναν στα σπίτια τους τηρώντας τα διατάγματα, διασφαλίζοντας την υγεία τους αλλά και την υγεία των συμπολιτών τους.
Ο Δήμος από την πλευρά του, πραγματοποίησε όλες τις απαραίτητες απολυμάνσεις σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους και την ίδια ώρα στάθηκε δίπλα στους πολίτες, στηρίζοντας τις ευπαθείς ομάδες και βοηθώντας όλους όσους δεν μπορούσαν να αυτοεξυπηρετηθούν όλο αυτό το διάστημα. Με την βοήθεια και του κοινωνικού παντοπωλείου της εκκλησίας δεν έμεινε κανένας δημότης χωρίς φαγητό.
Στη συνέχεια ο κ. Κουμή πρόσθεσε ότι, με την εφαρμογή της σταδιακής άρσης των μέτρων, επαναλειτούργησαν επιχειρήσεις και καταστήματα τηρώντας όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα ασφάλειας χωρίς όμως να υπάρχει η ίδια κινητικότητα στην αγορά συγκριτικά με προ κορωνοϊού εποχές.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του, η ανησυχία των πολιτών είναι στραμμένη στην επόμενη μέρα και όλα όσα αυτή θα φέρει, στην επανεκκίνηση της οικονομίας και στην επιστροφή σε μία βιώσιμη κανονικότητα.
Πολλά έργα που επρόκειτο να γίνουν στην περιοχή, όπως κτίσιμο ξενοδοχείων παγιοποιήθηκαν λόγω της κατάστασης και αρκετός κόσμος που απασχολείτο στον τουριστικό τομέα έμεινε χωρίς δουλεία μη γνωρίζοντας τι του ξημερώνει η επόμενη μέρα.
Πρόβλημα, όπως εξήγησε ο κ. Κουμή παρουσιάζεται και στον γεωργικό τομέα αφού, οι επαγγελματίες γεωργοί έχουν πολλά αποθέματα προϊόντων τα οποία δεν μπορούν να προωθήσουν στην αγορά λόγω της μειωμένης ζήτησης, κάτι το οποίο οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές τουριστικές επιχειρήσεις δεν φαίνεται να ανοίξουν σύντομα.
«Ήδη στην επόμενη συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου θα αναθεωρήσουμε τον προϋπολογισμό μας, χάνουμε σοβαρά εισοδήματα από τους πολιτικούς γάμους τους οποίους στήσαμε στον δήμο με πολύ κόπο και μόχθο, πέρυσι είχαμε γύρω στους 300 γάμους που έφεραν στον δήμο περίπου 100.000 ευρώ».
Επίσης, χάνονται τα έσοδα από τις παραλίες, από εστιατόριο του δήμου που ενοικίαζε στην περιοχή, από τις άδειες οικοδομής εφόσον παγιοποιήθηκαν όλοι οι σχεδιασμοί για κτίσιμο ξενοδοχείων και γενικότερα το εισόδημα του δήμου έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό.
«Δεν ξέρει κανένας μας πως θα εξελιχθεί η τουριστική περιοχή και το τουριστικό προϊόν, ελπίζουμε ότι σύντομα θα ανακάμψουμε».
Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι, προσωπικά αναμένει να έρθουν κάποιοι τουρίστες μέσα Ιουλίου, τώρα όσον αφορά τις χώρες που έχουν θέμα με τον κορωνοϊό είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να χειριστεί η Κυβέρνηση.
Πάντως, ξεκαθάρισε ότι ο Δήμος Σωτήρας, προετοιμάζεται και προσαρμόζεται για όλα τα πιθανά σενάρια.
«Αλλάζουν λίγο τα δεδομένα, το στοίχημα θα είναι στις 21 Μαΐου που θα ανοίξουν ορισμένοι χώροι εστίασης, έστω και υπαίθριοι για να δούμε πως συμπεριφέρεται ο κόσμος σε τέτοιες περιπτώσεις. Με λίγη πίστη και θέληση θα τα καταφέρουμε»
Η πιο δύσκολη περίοδος ήταν το Πάσχα
Ο κ. Κουμή υπογράμμισε ότι, η πιο δύσκολη περίοδος για τους δημότες της κοινότητας ήταν το Πάσχα, όπου δεν μπορούσαν να βρεθούν στην εκκλησία και να παρακολουθήσουν την Θεία Λειτουργία.
«Το ότι ο κόσμος έμεινε σπίτι δεν είναι θέμα, ότι δεν πήγε εκκλησία το Πάσχα όμως ήταν κτύπημα», σημείωσε και πρόσθεσε ότι την περασμένη Κυριακή μετά και από την εφαρμογή της πρώτης άρσης των μέτρων οι δημότες πήγαν στην εκκλησία και τηρώντας τις αποστάσεις, φορώντας προστατευτικές μάσκες εισέρχονταν δέκα – δέκα στον ναό και κοινώνησαν γύρω στα πενήντα με εξήντα άτομα.
Κάποια πράγματα ήρθαν για να μείνουν
«Εκσυγχρονιστήκαμε, βρήκαμε λύσεις που θα μας βοηθήσουν στην πορεία σε όλους τους τομείς», υπογράμμισε ο κ. Κουμή συμπληρώνοντας ότι ορισμένες συνήθειες που αποκτήθηκαν εν καιρώ κορωνοϊού ήρθαν για να μείνουν.
Εξήγησε ότι, πολλά πράγματα από εδώ και στο εξής θα γίνονται ηλεκτρονικά ενώ ο κόσμος θα είναι πολύ προσεκτικός σε θέματα υγιεινής.
Κλείνοντας ο κ. Κουμή ανάφερε «όπως ξεκίνησε η πανδημία, με το σύνθημα μαζί θα τα καταφέρουμε θα κλείσω με τον ίδιο τρόπο και εγώ, αν συνεχίσει η κοινωνία να συμπεριφέρεται με τον τρόπο που συμπεριφέρεται μέχρι σήμερα, τότε θα καταφέρουμε να επανεκκινήσουμε την οικονομία και να επιστρέψουμε στις εργασίες μας επιβιώνοντας από αυτή τη δύσκολη περίοδο».