Γράφει ο Κωνσταντίνος Καρεκλάς
Από τον Απρίλιο του 2001, προσπαθούμε ως Κυπριακή Δημοκρατία να εφαρμόσουμε ένα γενικό σύστημα υγείας όπου ευελπιστούμε πως θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των πολιτών. Έχουμε πληρώσει όλοι οι φορολογούμενοι πολίτες αρκετά εκατομμύρια ευρώ σε έρευνες και μελέτες που δεν είχαν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Σήμερα είμαστε όλοι θεατές μιας συνεχόμενης και άκομψης δημόσιας διαφωνίας με τα πολιτικά κόμματα να επιμένουν στη σωστή εφαρμογή του ΓΕΣΥ σύμφωνα με την νομοθεσία την οποία έχουν ψηφίσει.
Η Κυβέρνηση ως οδηγός αυτής της σωστής εφαρμογής του ΓΕΣΥ βρίσκεται απέναντι στην άλλη σωστή εφαρμογή των ιατρών και δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε κοινό έδαφος, αν και γίνονται αρκετές προσπάθειες. Όπως και να έχει, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι αποφασισμένος για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ και αυτό το μήνυμα φαίνεται έχει περάσει προς όλους. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να υποβάλω προς όλους την εξής ερώτηση. “Πως γνωρίζετε ποια είναι η σωστή εφαρμογή ενός γενικού συστήματος υγείας, όταν αυτό δεν έχει καν εφαρμοστεί;”
Την δεκαετία του 1990, είχε διεξαχθεί μια μεγάλη έρευνα στην Αμερική με την ονομασία Chaos η οποία είχε αλλάξει τον τρόπο τον οποίο πολλές εταιρείες αλλά και κράτη εργάζονται και εφαρμόζουν της στρατηγικές τους. Η έρευνα αυτή είχε αναδείξει πως μέσα σε λίγα χρόνια, “χάθηκαν” αρκετά δις δολλάρια αλλά και χαμένες ευκαιρίες με τον τρόπο τον οποίο έκανα τον προγραμματισμό τους οι εταιρείες αλλά και τα κράτη και από τότε σε μεγάλα και πολύπλοκα έργα όπως για παράδειγμα το ΓΕΣΥ, εφάρμοσαν την Ευέλικτη Διοίκηση (Agile). Τα αποτελέσματα ήταν άμεσα και όχι μόνο πέτυχαν τους στόχους τους οποίους έιχαν θέσει, αλλά κατάφεραν να πολλαπλασιάσουν την δουλειά με το ίδιο προσωπικό, να αυξήσουν τα κέρδη, να έχουν πιο σύντομα εισόδημα αλλά και τέλος, να έχουν καλύτερη ποιότητα στα συστήματα και τις υπηρεσίες τους.
Θα μπορούσαμε λοιπόν, να θέταμε σε εφαρμογή το ΓΕΣΥ από το 2001 και να το εξελίσσαμε βάσει της φιλοσοφίας της ευέλικτης διοίκησης (agile). Αντί λοιπόν να αναλώναμε τόσο χρόνο σε συνεδρίες, συναντήσεις, να ξοδεύαμε τόσα εκατομμύρια σε μελέτες και έρευνες, θα μπορούσαμε να δημιουργούσαμε ως κράτος μαζί με τους πολίτες ένα γενικό σύστημα υγείας το οποίο θα έδινε ίσες ευκαιρίες στην υγεία σε όλους με την συμμετοχή όλων των ιατρών, κλινικών, νοσοκομείων κλπ ανεξαιρέτως. Δεν είναι αργά για μια τέτοια εφαρμογή, αρκεί να αποφασίσουμε πως θα εκσυγχρονίσουμε το κρατικό μοντέλλο διοίκησης και θα εργαστούμε βάσει των κανόνων της ευέλικτης διοίκησης (Agile) και να ξεφύγουμε από τα παλιά παραδοσιακά μοντέλα τα οποία μέχρι στιγμής δεν έχουν αποδώσει καρπούς. Το μόνο το οποίο χρειάζεται είναι η αλλαγή σκέψης, η αλλαγή προσέγγισης αλλά κυρίως νοοτροπίας. Μπορούμε;
Ο Κωνσταντίνος Καρεκλάς είναι Agile Coach