Το αίτημα για κατάργηση της αναλογιστικής μείωσης του 12% στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που συνταξιοδοτούνται στο 63ο έτος της ηλικίας τους και τηρούν τις προϋποθέσεις της σχετικής νομοθεσίας έχει συζητηθεί ουκ ολίγες φορές τα τελευταία χρόνια, και πάντοτε με πρωτοβουλία κοινοβουλευτικών κομμάτων και κοινωνικών συνόλων. Ποτέ της κυβέρνησης.
Να θυμίσουμε ότι πρόκειται για ένα μέτρο που λήφθηκε σε μια προσπάθεια διασφάλισης της βιωσιμότητας του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ), καθώς και διασφάλισης του δικαιώματος για αφυπηρέτηση στο 63ο έτος. Η αναλογιστική μείωση που συμφωνήθηκε (0,5% για κάθε μήνα πρόωρης αφυπηρέτησης) ήταν ένας συμβιβασμός για αντιμετώπιση της επιμονής τόσο της Τρόικας, όσο και του ΔΗΣΥ που δήλωνε ότι «το μνημόνιο ήταν το πολιτικό του μανιφέστο» και ζητούσε τον τερματισμό της προαιρετικής αφυπηρέτησης στο 63ο έτος και επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης στο 65ο έτος χωρίς εξαιρέσεις.
Το ΑΚΕΛ, από το 2017, αφού έχει διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ΤΚΑ μέχρι και το 2080, έθεσε το απόλυτα δικαιολογημένο και ώριμο πλέον αίτημα της κοινωνίας για κατάργηση της αναλογιστικής αυτής μείωσης. Η υλοποίηση της πρότασης αυτής θα συμβάλει στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των συνταξιούχων, στην ενθάρρυνση της πρόωρης αφυπηρέτησης, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στη μείωση της ανεργίας.
Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενώ εδώ και χρόνια δήλωσε ότι θα μελετήσει το αίτημα, τίποτα δεν έπραξε για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Παρά μόνο τώρα, παραμονές των προεδρικών εκλογών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαμηνύει ότι είναι ψηλά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης η αποκαταστάση της «στρέβλωσης», όπως ο ίδιος την αποκάλεσε. Τόνισε μάλιστα, ότι οι διαβουλεύσεις για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού βρίσκονται σε τελικό στάδιο, τη στιγμή που οι κοινωνικοί εταίροι ξεκαθαρίζουν ότι ο διάλογος δεν έχει καν ξεκινήσει.
Οι πολίτες εύκολα μπορούν να αντιληφθούν γιατί η ξαφνική ευισθησία που επιδεικνύει η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ για το θέμα. Ευελπιστούμε ότι έστω και για προεκλογικούς σκοπούς, και μετά από τόση καθυστέρηση, οι κυβερνώντες θα εισακούσουν την απαίτηση της κοινωνίας και θα προχωρήσουν άμεσα σε κατάργηση του άδικου και ισοπεδωτικού πέναλτι του 12% στα συνταξιοδοτικά ωφελήματα για τα άτομα που συνταξιοδοτούνται πρόωρα.
Είναι αδιανόητο άτομα που εισέφεραν στο ΤΚΑ για πάνω από 40 χρόνια, εργαζόμενοι σε σκληρά και ανθυγιεινά επαγγέλματα για τα οποία απαιτείται μια άριστη φυσική κατάσταση, να μην μπορούν να συνταξιοδοτηθούν στο 63ο έτος χωρίς αποκοπές.
Είναι γι΄ αυτούς τους λόγους που συνδικαλιστικές και κοινωνικές οργανώσεις, βροντοφωνάζουν το δίκαιο αίτημα της κοινωνίας για κατάργηση της τιμωρητικής αυτής μείωσης στις συντάξεις του ΤΚΑ και την επαναφορά του δικαιώματος για πλήρη θεσμοθετημένη σύνταξη στο 63ο έτος της ηλικίας.
Για το ΑΚΕΛ η κατάργηση του πέναλτι του 12% στις συντάξεις είναι θέση αρχής και θα συνεχίζει να στηρίζει το δίκαιο αυτό αίτημα. Προσδοκούμε ότι μαζί με τον ανεξάρτητο υποψήφιο Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος ανάμεσα στις προτεραιότητες της κοινωνικής πολιτικής της διακυβέρνησης του, θέτει και την κατάργηση του ισοπεδωτικού πέναλτι του 12% στις συντάξεις για όσους συνταξιοδοτούνται στο 63 έτος, θα ικανοποιηθεί αυτό το ώριμο αίτημα της κοινωνίας.
Η Μαρίας Ιωαννίδου είναι Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΑΚΕΛ