Συνάντηση με τους εκπροσώπους των Αγροτικών Οργανώσεων είχε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης με επίκεντρο την αναθεώρηση της πολιτικής απασχόλησης υπηκόων τρίτων χωρών στους τομείς της γεωργίας και της κτηνοτροφίας.
Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε:
«Με τις Αγροτικές Οργανώσεις εδώ και αρκετό καιρό είχαμε μια συνεργασία που αφορά την προσπάθεια στήριξης αυτού του πολύ σημαντικού αλλά δύσκολου τομέα της οικονομίας, του γεωργικού και κτηνοτροφικού τομέα. Είναι ένας τομέας με προοπτική, ένας τομέας ο οποίος απαιτεί ιδρώτα και μόχθο απ’ αυτούς που εργάζονται εκεί και έχει πολλές ιδιαιτερότητες. Εξού και υπάρχουν και χρόνια αιτήματα των αγροτικών οργανώσεων και του αγροτικού κόσμου γενικότερα, όσον αφορά ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα αυτού του τομέα, (την πρόσβαση στην αγορά εργασίας). Επειδή είναι ένας τομέας εργατικής έντασης που χρειάζεται αγροτικά χέρια, η πρόσβαση στην αγορά εργασίας είναι ένα από τα πιο σημαντικά θέματα.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, και αφού ήδη έχει συνέλθει και η Διυπουργική Επιτροπή που αποτελείται από το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Εργασίας και έχει λάβει αποφάσεις οι οποίες είναι πάρα πολύ σημαντικές γι’ αυτό τον τομέα, είμαστε σε θέση να τις ανακοινώσουμε:
Η μία απόφαση είναι ότι καταργείται ο χρονικός περιορισμός των έξι χρόνων για παραμονή και απασχόληση υπηκόων τρίτων χωρών στον τομέα της γεωργίας. Είναι κάτι το οποίο θα διευκολύνει όσους ασχολούνται με αυτό τον τομέα, θα επιβραβεύσει τους καλούς εργάτες και υπαλλήλους αλλά θα διατηρήσει και την τεχνογνωσία και την αφοσίωση που έχουν αυτοί οι άνθρωποι που θεωρούνται πάρα πολύ σημαντικοί για πολλές επιχειρήσεις που αφορούν αυτό τον τομέα, και θα απαλλάξει και διοικητικό κόστος και από τους ίδιους τους εργοδότες αλλά και από την κυβέρνηση όσον αφορά νέες αιτήσεις και νέους εργαζομένους. Επίσης, θα μειωθούν οι νέες αφίξεις με όλα τα προβλήματα που ενδεχομένως να δημιουργούνται, θα μειωθεί ο αριθμός των αλλοδαπών που παραμένουν και εργάζονται παράνομα μετά τη συμπλήρωση της μέγιστης παραμονής τους και θα μειωθεί και το διοικητικό κόστος και στην κυβέρνηση και στους εργαζόμενους.
Η δεύτερη αλλαγή η οποία γίνεται, είναι ότι απαγορεύεται η αλλαγή τομέα απασχόλησης από την γεωργία και την κτηνοτροφία σε άλλο τομέα απασχόλησης στην οικονομία. Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι επειδή τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί ότι γίνονται πολλά αιτήματα για αλλαγή καθεστώτος, από τον πιο επίπονο γεωργικό και κτηνοτροφικό τομέα σε άλλους τομείς της οικονομίας, κάτι που ταλαιπωρεί πραγματικά τον γεωργικό κόσμο. Αυτό δεν θα επιτρέπεται πλέον. Θα επιτρέπεται μόνο η αλλαγή καθεστώτος από άλλους τομείς της οικονομίας, όπως (με βάση και τις υφιστάμενες ρυθμίσεις) οικιακοί βοηθοί, ή τομείς γενικής απασχόλησης, προς τον τομέα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας.
Το τρίτο θέμα που έχουμε συζητήσει και έχουν ληφθεί αποφάσεις είναι ένα φαινόμενο το οποίο παρατηρείται ειδικά τα τελευταία 2-3 χρόνια και αφορά τους αιτητές ασύλου. Όντως έχει παρατηρηθεί μια μεγάλη κατάχρηση του συστήματος ασύλου. Υπάρχουν εργάτες οι οποίοι έρχονται στην Κύπρο με άδεια εργασίας στους τομείς της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, κάνουν αιτήσεις ασύλου και γίνονται λήπτες επιδόματος. Αυτό πλέον δεν θα γίνεται. Η άδεια εργασίας, σε όποιον τομέα της οικονομίας, δεν έχει σχέση με το αίτημα κάποιου για πολιτικό άσυλο. Υποχρεούται να μείνει στην εργασία του, δεν θα είναι λήπτης επιδόματος. Εάν φύγει με τις υφιστάμενες διαδικασίες ή κοινή συναινέσει από την εργασία του τότε θα μπορεί να μεταπηδήσει μόνο σε άλλη επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα τα οποία φαίνεται να αντιμετωπίζει τα τελευταία δύο χρόνια ο τομέας της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Επίσης, βάζουμε μια ασφαλιστική δικλείδα ούτως ώστε να μην γίνεται κατάχρηση του συστήματος ασύλου επιβαρύνοντας και την οικονομία και το σύστημα ασύλου αλλά και τους εργοδότες οι οποίοι μετά χάνουν πολύ περισσότερο χρόνο να βρουν άλλους να εργοδοτήσουν οι οποίοι πραγματικά θέλουν να δουλέψουν.
Το τέταρτο θέμα για το οποίο έχουν ληφθεί αποφάσεις, είναι οι τραπεζικές εγγυήσεις οι οποίες προβλέπονται με βάση τη νομοθεσία. Θεωρούμε ότι επιβάλλουν ένα αχρείαστο κόστος στον εργοδότη και εντός Μαΐου το Υπουργείο Εσωτερικών θα υποβάλει πρόταση για τροπολογία της νομοθεσίας που αφορά την κατάργηση των εγγυητικών. Με τη ψήφιση αυτής της νομοθεσίας, και οι υφιστάμενοι εργοδότες οι οποίοι διατηρούν εγγυητικές στις τράπεζες θα τις λάβουν πίσω. Σημειώνω ότι ένας εργοδότης είναι υποχρεωμένος και με βάση τη νομοθεσία να πληρώνει το εισιτήριο επαναπατρισμού όταν λήξει το συμβόλαιο ή η άδεια εργασίας του εργαζομένου του. Είναι ένα αχρείαστο σύστημα με τεράστιο διοικητικό κόστος και για το κράτος, δημιουργεί και τεράστια γραφειοκρατία, επηρεάζει χιλιάδες κόσμο και θεωρώ ότι είναι αχρείαστο, έτσι θα υποβάλουμε την τροποποίηση της νομοθεσίας και μέχρι να γίνει αυτό εφικτό, που δεν νομίζω να πάρει καιρό, δηλαδή ενδεχομένως κάποιους μήνες αν όλα πάνε καλά να ψηφιστεί, θα δεχόμαστε και για πρώτη φορά ομαδικές εγγυητικές από τον τομέα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, ούτως ώστε να μειωθεί το κόστος.
Επίσης προχωρεί και η αναθεώρηση των τελών για την ανανέωση των αδειών εργασίας, έχουμε αλλάξει τη νομοθεσία, γίνεται επανακαθορισμός των τελών με προοπτική τη μείωσή τους ούτως ώστε να ανταποκρίνεται στο πραγματικό διοικητικό κόστος αυτού του τέλους. Νομίζω ότι αυτές είναι πάρα πολύ σημαντικές αποφάσεις που θα βοηθήσουν ένα ταλαιπωρημένο αλλά πολύ σημαντικό τομέα της οικονομίας, σε ότι αφορά τουλάχιστον τα εργασιακά», κατέληξε ο Υπουργός.
Σε δηλώσεις του στη συνέχεια ο πρόεδρος του Παναγροτικού Συνδέσμου κ. Κυριάκος Καϊλάς ευχαρίστησε τον Υπουργό Εσωτερικών για την επίλυση αυτού του χρόνιου προβλήματος το οποίο χαρακτήρισε μάστιγα για τον κύπριο αγρότη τονίζοντας ότι οι αγροτικές οργανώσεις θα ζητήσουν να υπερψηφιστούν οι αλλαγές αυτές. «Να’στε βέβαιοι, όταν γίνονται τέτοια έργα μόνο καλό μπορούν να φέρουν, δεν είμαστε εναντίον της οποιασδήποτε μεταρρύθμισης αντιθέτως είμαστε μαζί, για το καλό και του τόπου και της αγροτικής οικονομίας που είναι ένα μεγάλο κομμάτι, που καλύπτει το 25% των εργαζομένων αυτού του τόπου. Σηκωνόσουν και δεν ήξερες αν θα έχεις εργάτες δίπλα σου» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Καϊλάς.