Προβληματισμό και αντιδράσεις επέφερε η απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών να αυξήσει τον αριθμό των ναυαγοσωστών που διαθέτει κάθε παράλια περιοχή, χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση με τους άμεσα εμπλεκόμενους.
Αρκετοί Δήμοι επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από την εν λόγω απόφαση αφού την πληρωμή των ναυαγοσωστών την επωμίζονται από κοινού με το Κράτος. Ως εκ τούτου η αύξηση στον αριθμό των ναυαγοσωστών που θα διαθέτει κάθε περιοχή φέρνει και αύξηση στα ποσά που θα πρέπει να πληρώνει ο κάθε Δήμος, με ορισμένα ταμεία να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις νέες απαιτήσεις.
Αιρετός δήλωσε στην Αυτοδιοίκηση πως τέτοιου είδους μονομερείς αποφάσεις θα οδηγήσουν ορισμένους Δήμους στο να μην έχουν οργανωμένες παραλίες, ως απόρροια των μεγάλων ποσών που καλούνται πλέον να καταβάλουν. Ενδεικτικά μας ανέφερε πως ο δικός του Δήμος πλήρωνε 25.000 ευρώ για τους μισθούς των ναυαγοσωστών και πλέον θα κληθεί να δίνει τα τριπλάσια, δηλαδή, 75.000. Ένα χρηματικό ποσό το οποίο δεν λαμβάνει το ταμείο του Δήμου, ούτε από τη χρέωση κρεβατιών και ομπρελών στις παραλίες της περιοχής.
Το όλο ζήτημα χρίζει ιδιαίτερης προσοχής, όπως μας επισήμαναν αρμόδιοι, αφού τέτοιου είδους αποφάσεις ενδέχεται να θέσουν εν αμφιβόλω την ασφάλεια των ίδιων των πολιτών, εφόσον στο τέλος της ημέρας αυτός θα έπρεπε να είναι ο κοινός στόχος όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Πάντως, το συγκεκριμένο, ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα θα βρεθεί στο επίκεντρο σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα με τον Υπουργό Εσωτερικών, τον Πρόεδρο της Ένωσης Δήμων αλλά και άλλα αρμόδια και εμπλεκόμενα πρόσωπα.
Και όλα αυτά ενώ τριγμοί διαφαίνονται στις σχέσεις ναυαγοσωστών – έπαρχου Λεμεσού.
Με ανακοίνωση της χθες η Παγκύπρια Επιτροπή Επαγγελματιών Ναυαγοσωστών, ζήτησε συνάντηση με τον έπαρχο Λεμεσού, Μάριο Αλεξάνδρου, έτσι ώστε να την ενημερώσουν για τις δυσκολίες του επαγγέλματος αλλά και για το έργο που επιτελούν.
Στην ανακοίνωση τους οι ναυαγοσώστες εκφράζουν επίσης την απογοήτευση τους για δηλώσεις που έγιναν από τον κ. Αλεξάνδρου στις 22 Ιουλίου 2022, στα πλαίσια της μεσημβρινής εκπομπής του ΑΝΤ1, «Μέρα Μεσημέρι». Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «η αστοχία στις δηλώσεις του έγκειται στα εξής σημεία:
1) Οποίος έχει μετάλλιο ναυαγοσωστικής δεν προσλαμβάνεται αυτόματα, καθώς θα πρέπει να περάσει τη δοκιμασία κολύμβησης των 300μ σε 7:30 λεπτά και όχι σε 7 δευτερόλεπτα όπως ο ίδιος ανάφερε.
2) Ο μισθός 1700 ευρώ ακάθαρτα και πέραν των 1500 καθαρά δεν υφίσταται για έναν πρωτοείσερχομενο.
3) «Το επάγγελμα του ναυαγοσώστη είναι ένα επάγγελμα που μπορεί να έχει τρομερή ευθύνη αλλά είναι ευχάριστο όπου μπορεί κάποιος να κολυμπά όποτε θέλει για να έχει καλή φυσική κατάσταση και να μην χρειάζεται να πηγαίνει γυμναστήριο» δήλωσε που οι Επαγγελματίες ναυαγοσώστες αφήνουν ασχολίαστη.
4) «Για ένα νεαρό το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον». Οι ναυαγοσώστες σχολιάζουν «φυσικά και είναι ενδιαφέρον μέχρι που κάποιος χρειαστεί πραγματικά βοήθεια μέσα στο νερό. Εκεί τα πράγματα από ενδιαφέροντα, γίνονται ανιαρά».
5) Αναφέρουν επίσης ότι υπερωρίες δεν υπάρχουν όπως ανέφερε ο έπαρχος και οι εβδομαδιαίες ώρες εργασίας είναι 45 και όχι 37 όπως ισχύει για όλο το κόσμο.
6) Παράλληλα αναφέρουν ότι ο Έπαρχος απέφυγε να αναφερθεί στο ότι η δουλειά είναι 6ημερη κάνοντας αναφορά σε άδεια ασθενείας χωρίς λόγο.
7) Επίσης αναφέρουν ότι απέφυγε να απαντήσει στο σχόλιο του δημοσιογράφου για συνεχή απασχόληση των ναυαγοσωστών, αναφέρθηκε σε καλή φυσική κατάσταση και σε μεγάλης ηλικίας ναυαγοσώστες, χωρίς να αντιληφθούν τι ήθελε να πει.
8)«Κατά τον έπαρχο μπορεί κάποιος να γίνει επαγγελματίας ναυαγοσώστης σε μια βδομάδα. Κανένας άνθρωπος δεν γίνεται επαγγελματίας σε κανένα επάγγελμα με μια βδομάδα εκπαίδευσης, πόσο μάλλον σε ένα επάγγελμα που έχει να κάνει με ανθρώπινες ζωές», αναφέρεται ακόμα, με την ανακοίνωση να κλείνει με το κάλεσμα των ναυαγοσωστών για συνάντηση μαζί του.