Γράφει ο Συνέσιος Φωτίου
Τα «κίτρινα Γιλέκα» της Γαλλίας. Ένα νέο είδος επανάστασης στην Ευρώπη, ένα κίνημα διαμαρτυρίας που βγήκε στους δρόμους λόγω των αυξημένων τιμών που είχαν επιβληθεί στα καύσιμα έχουν εντυπωσιάσει το παγκόσμιο.
Αρκετοί από τους νέους της Κύπρου ενθουσιάστηκαν από τη κίνηση αυτή και «έδρασαν» κι οι ίδιοι. Κοινοποίησαν, δηλαδή, σχετικό υλικό με λόγια θαυμασμού στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στο διαδίκτυο.
Από αυτή τη μερίδα, ένας στους δυο συμμετείχε και έκανε τον κόπο να ψηφίσει στις προεδρικές εκλογές το 2018. Όταν «κούρευαν» τις καταθέσεις στις τράπεζες, η πλειοψηφία της νέας γενιάς χόρευε σε καρναβαλίστικα πάρτι και σε κέντρα διασκέδασης. Όταν έκλειναν την συνεργατική τράπεζα, πίνανε το καφεδάκι τους στις αγαπημένες τους καφετέριες χωρίς ένα σημάδι αφύπνισης.
Ίσως για τους νέους μας, η απλή ανάρτηση μιας φωτογραφίας με τα γεγονότα των ημερών στη Γαλλία να ήταν ένα μέσο να δείξουν ότι αρνούνται να συμβιβαστούν με το σύστημα και να στείλουν ένα μήνυμα στη κυβέρνηση και τα κόμματα.
Είναι όμως αυτή η αντίδραση που χρειαζόμαστε σήμερα στην Κύπρο; Χρειαζόμαστε την κοινοποίηση φωτογραφιών από άλλες χώρες στο διαδίκτυο; Χρειάζεται να γίνουν οι ίδιες βίαιες πράξεις στο κέντρο της Λευκωσίας; Τί χρειαζόμαστε;
Η δική μου απάντηση είναι ότι χρειαζόμαστε αφύπνιση των νέων, ίσως της κοινωνίας γενικότερα, χωρίς βία, χωρίς «κίτρινα γιλέκα». Οι νέοι οφείλουν να ενδιαφερθούν για το τι συμβαίνει γύρω τους, να γνωρίζουν ποιες απειλές ελλοχεύουν για τους ίδιους και το μέλλον τους.
Να απασχοληθούν με σημαντικά ζητήματα για τα οποία σήμερα αδιαφορούν. Να ρωτήσουν και να ψάξουν τα προβλήματα της οικονομίας μας τα οποία ήδη τους επηρεάζουν. Να ενδιαφερθούν και να σχηματίσουν γνώμη τόσο για το μέλλον της πατρίδας μας όσο για το μέλλον των ιδίων.
Κάποτε διάβασα σε ένα τοίχο ότι « τα κράτη δολοφονούν. Η αδιαφορία τα οπλίζει». Όσο οι νέοι, το μέλλον του τόπου, αδιαφορούν τόσο πιο εύκολο είναι για όσους μας κυβερνούν να αποφασίζουν χωρίς εμάς και όπως θέλουν αυτοί. Τόσο πιο εύκολο είναι για αυτούς να «κουρεύουν» και να κλείνουν τράπεζες, να αποκόπτουν τα χρήματα των φοιτητών, να γελοιοποιούν την πατρίδα μας διεθνώς λόγω γραφειοκρατίας και να το παρουσιάζουν σαν αναγκαίο κακό ή αθώο λάθος.
Ο ρόλος των νέων είναι να απαιτεί, να διεκδικεί και να κερδίζει. Κάτι που σήμερα δυστυχώς, δεν γίνεται. Άρα, τελικά τί αξίζει; Η ανάρτηση μια φωτογραφίας ή, το ενδιαφέρον και η εγρήγορση;
Ο Συνέσιος Φωτίου είναι Υπεύθυνος Φοιτητικού & Μαθητικού Γενική Γραμματεία ΝΕΔΗΚ Νεολαίας Δημοκρατικού Κόμματος