Από τον Ιούλιο το Δημοτικό Κοιμητήριο Λάρνακας είναι έτοιμο για ενταφιασμούς δηλώνει ο Δημαρχεύων

Reading Time: 2 minutes

Από το τέλος Ιουλίου είναι έτοιμο το Δημοτικό Κοιμητήριο Λάρνακας για ενταφιασμούς, δηλώνει ο Δημαρχεύων Πέτρος Χριστοδούλου, προσθέτοντας πως έχει ολοκληρωθεί η περίφραξη ολόκληρου του τεμαχίου που καταλαμβάνει 70 περίπου χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα και βρίσκεται στη Δρομολαξιά.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Χριστοδούλου «οι εργασίες για την Α Φάση του Κοιμητηρίου Λάρνακας, που ήταν η ανέγερση 300 περίπου τάφων για άμεση χρήση, έχουν ολοκληρωθεί από τις 29 Ιουλίου. Οι εργασίες ξεκίνησαν στις αρχές Ιουλίου με στόχο η Α Φάση να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα, κάτι που θεωρείτο από πολλούς ακατόρθωτο, αφού οι εργολάβοι έθεσαν ορόσημο για ολοκλήρωση της τον Οκτώβριο».

Πρόσθεσε ότι «καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιουλίου τα συνεργεία του Δήμου εργάζονταν πυρετωδώς και χωρίς διακοπή με αποτέλεσμα στις 29 Ιουλίου να ολοκληρωθούν οι εργασίες της Α Φάσης. Επίσης έγινε κατορθωτή η περίφραξη όλου του νέου κοιμητηρίου που έχει εμβαδόν 70 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων και έχουν ετοιμαστεί τμήματα με διαδρόμους ώστε ανά πάσα στιγμή να διανοιχτούν τάφοι».

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδούλου «είμαστε έτοιμοι για ενταφιασμούς στο Δημοτικό Κοιμητήριο Λάρνακας που βρίσκεται στην έξοδο για τα Κλαυδιά του αυτοκινητόδρομου Λάρνακας – Λεμεσού. Υπήρχε ένα πρόβλημα με την πρόσβαση προς το Κοιμητήριο αφού δεν έπρεπε η νεκρώσιμη πομπή να περνά μέσα από τη Δρομολαξιά και το πρόβλημα λύθηκε δίνοντας πρόσβαση από την έξοδο των Κλαυδιών».

Δείτε επίσης:  Δημοτική Ομάδα ΑΚΕΛ για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη λεωφόρο Αγίου Ανδρέου

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι το Κοιμητήριο Αγίου Γεωργίου στη Λάρνακα είναι υπερπλήρης και ότι οι νεκροί ενταφιάζονται ακόμα και στους διαδρόμους, ο Δημαρχεύων Λάρνακας είπε πως «η λειτουργία του νυν Κοιμητηρίου υπάγετο στην Ιερά Μητρόπολη Κιτίου. Το νέο Κοιμητήριο βρίσκεται στη δικαιοδοσία του Δήμου Λάρνακας και είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι για τις πρώτες ταφές».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Χριστοδούλου είπε πως «ο τρόπος λειτουργίας όλων των Δημοτικών Κοιμητηρίων είναι ο ίδιος. Καθήκον μας είναι να παρέχεται μια αξιοπρεπής ταφή για όλους και δεν θέλουμε να υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα με το συγκεκριμένο θέμα»

Αυτή συνέχισε «είναι και η ειδοποιός διαφορά με τα Δημοτικά Κοιμητήρια, ότι δηλαδή είναι υποχρέωση του Δήμου να προχωρά άμεσα στην ταφή του νεκρού. Σε περίπτωση που οι συγγενείς δεν μπορούν ή δεν θέλουν να αγοράσουν από την αρχή τον τάφο, τότε θα μπορούν να αποφασίσουν μετά από περίοδο 3 – 5 χρόνων εάν θα προχωρήσουν στην αγορά ή εάν τα οστά των προσφιλών τους θα τοποθετηθούν σε σκευοφυλάκιο».

Ανέφερε ακόμα ότι «τα τελευταία χρόνια, ακόμα και σήμερα, λόγω της οικονομικής κρίσης, βλέπουμε να διεξάγονται έρανοι για να συγκεντρωθούν χρήματα προκειμένου να γίνει η ταφή αγαπημένων προσώπων. Δεν θέλουμε να γίνεται κάτι τέτοιο και νοουμένου ότι είναι καθήκον μας η άμεση ταφή, θα πράξουμε ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου ο νεκρός να έχει μια αξιοπρεπή τελετή».

Δείτε επίσης:  Στην τελική ευθεία η δημιουργία οργανισμού πολιτιστικής ανάπτυξης Πάφου

Σε άλλη ερώτηση ο κ. Χριστοδούλου απάντησε ότι «στο Κοιμητήριο θα υπάρχει ο θεσμός του οικογενειακού τάφου. Ωστόσο για να μπορούμε να πούμε περισσότερα θα πρέπει να περιμένουμε την ολοκλήρωση της συζήτησης των όρων και κανονισμών που θα διέπουν τα Δημοτικά Κοιμητήρια, που γίνεται στην Ενωση Δήμων αλλά και τη συζήτηση που διεξάγεται στο Δημοτικό Συμβούλιο».

Ανέφερε ακόμα ότι «θα υπάρχουν ορισμένα πολεοδομικά κριτήρια όσον αφορά τους τάφους, δηλαδή δεν θα επιτρέπονται σκέπαστρα και θα υπάρχει μια ομοιομορφία που θα επιτρέπει και την εύκολη πρόσβαση. Όλα αυτά τα θέματα θα διευκρινιστούν με την υιοθέτηση των όρων και κανονισμών που θα διέπουν τα Δημοτικά Κοιμητήρια, ενώ ταυτόχρονα θα γίνει και επικαιροποίηση των όρων με βάση τις συνθήκες που ζούμε σήμερα».

Σε άλλη ερώτηση ο Δημαρχεύων Λάρνακας απάντησε πως «αναμένεται πως πολύ σύντομα θα ολοκληρωθεί και η Β Φάση του Δημοτικού Κοιμητηρίου, που θα περιλαμβάνει περαιτέρω αύξηση του χώρου. Ωστόσο θεωρούμε ότι για τα επόμενα πέντε χρόνια οι ανάγκες για ενταφιασμό θα καλυφθούν».

In the news
Load More