Αύξηση των προστίμων προβλέπουν οι δύο προτάσεις νόμου, που αφορούν στην πώληση οινοπνευματωδών σε ανήλικους, καθώς και στην αύξηση του ορίου ηλικίας όσων δικαιούνται να αγοράζουν αλκοολούχα ποτά από τα 17 στα 18.
Οι δύο προτάσεις νόμου επανεξετάστηκαν σήμερα από τα μέλη της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής, μετά από εισηγήσεις των βουλευτών Χαράλαμπου Θεοπέμπτου και Μιχάλη Γιωργάλλα.
Οι δύο προτάσεις προβλέπουν αύξηση του εξώδικου προστίμου σε όσους πωλούν αλκοόλ σε ανηλίκους από 35 λίρες σε 3.400 ευρώ, καθώς επίσης προνοεί ποινή φυλάκισης μέχρι 6 μήνες.
Εξάλλου, οι συγκεκριμένες προτάσεις νόμου αναμένεται να τεθούν στην επομένη συνεδρία ενώπιον των μελών για τοποθέτηση, ενώ στη συνέχεια αναμένεται να παραπεμφθούν στην Ολομέλεια προς ψήφιση.
Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία, ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, είπε πως οι προτάσεις νόμου συζητήθηκαν για τελευταία φορά και αναμένεται να προχωρήσουν στην Ολομέλεια για ψήφιση.
Όπως είπε «αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ανάμεσα στη νεολαία, σε σχέση με το αλκοόλ», σημειώνοντας ότι σύμφωνα με τις έρευνες του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου η Κύπρος είναι η 3η χώρα σε κατανάλωση αλκοόλ ανάμεσα στους μαθητές σε μια έξοδο.
Διεμήνυσε ότι η πολιτεία πρέπει να κοιτάξει ξανά την πολιτική της, για να προσθέσει πως «υπάρχουν εξαιρετικές εισηγήσεις, που έχουν ετοιμαστεί από την πολιτική που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου και θα πρέπει κάποια στιγμή να τις εφαρμόσουν».
Ο βουλευτής Κινήματος Αλληλεγγύη, Μιχάλης Γιωργάλλας, είπε πως «πρόθεσή μας με την πρόταση νόμου που καταθέσαμε είναι να ανοίξουμε τη συζήτηση, προκειμένου να βρεθούν λύσεις και να περιοριστεί η μάστιγα του παιδικού αλκοολισμού», για να προσθέσει ότι «σύμφωνα με στοιχεία που έχουν κατατεθεί παλαιότερα στην Επιτροπή Παιδείας φαίνεται να έχουμε σοβαρό πρόβλημα στις ηλικίες μαθητών, που έχουν πρόσβαση και καταναλώνουν αλκοόλ».
Σημείωσε ότι «τα τελευταία χρόνια φαίνεται οι ηλικίες αυτές να προχωρούν προς τα κάτω, δηλαδή όλο και πιο μικρές ηλικίες μαθητών καταναλώνουν αλκοόλ υπέρμετρα σε σημείο που στα σχολεία μας παρατηρείται το φαινόμενο του παιδικού αλκοολισμού».
«Γνωρίζουμε ότι η πρόταση μας δεν θα επιλύσει ριζικά το πρόβλημα. Βάζουμε το δικό μας λιθαράκι και με ικανοποίηση βλέπουμε ότι άνοιξε ο κύκλος αυτής της συζήτησης και ήδη από το ΥΠΕΣ δηλώθηκε στη σημερινή συνεδρία ότι ετοιμάζεται ολοκληρωμένο νομοσχέδιο, για να αλλάξει ο νόμος για την πώληση οινοπνευματωδών ποτών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν όλα αυτά τα ζητήματα, που προκύπτουν και δημιουργούν τα φαινόμενα του νεανικού και του παιδικού αλκοολισμού», σημείωσε.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, είπε ότι η πολιτεία οφείλει να διαμορφώσει ένα αποτελεσματικό δείκτη προστασίας της νεολαίας κατά της εξάρτησης από το αλκοόλ.
Πρόσθεσε ότι το κόμμα του είναι υπέρ της αλλαγής του ορίου ηλικίας κατανάλωσης αλκοόλ από τα 17 στα 18 χρόνια, για να προσθέσει ότι την ίδια στιγμή «εργαζόμαστε για συνολική ρύθμιση του ζητήματος, έτσι ώστε να απαιτείται η επίδειξη ταυτότητας κατά την είσοδο σε οποιοδήποτε νυχτερινό κέντρο αναψυχής, για την αγορά αλκοόλ και την κατανάλωση μέσα σε χώρο που πουλάει αλκοόλ».
Ο βουλευτής το ΑΚΕΛ, Γιώργος Γεωργίου, ανέφερε ότι η Επιτροπή Εσωτερικών έχει αποδεχθεί τις προτάσεις της Αρχής Αντιμετώπισης των Εξαρτησιογόνων Ουσιών και την ίδια ώρα κάλεσε το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίος από το 2015 δυστυχώς δεν έχει καταθέσει μια ολοκληρωμένη νομοθεσία γύρω από αυτό θέμα, όπως προχωρήσει άμεσα σε διαβούλευση και κατάθεση συγκεκριμένου νομοσχεδίου.
Δεν υπερβαίνουν τις 50 οι καταγγελίες τις Αστυνομίας
Την ίδια ώρα, ο κ. Γεωργίου είπε ότι η Επιτροπή Εσωτερικών διαπίστωσε ότι οι καταγγελίες της Αστυνομίας τα τελευταία χρόνια δεν υπερβαίνουν τις 50 καταγγελίες συνολικά, σχετικά με την παράνομη πώληση ποτού σε ηλικίες κάτω των 17.
«Είμαστε ιδιαίτερα εκτεθειμένοι ως χώρα. Είμαστε σε αντίθεση με τις εισηγήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως εκ τούτου επιβάλλεται η πολιτεία, η αστυνομία και το ΥΠΕΣ να προχωρήσουν άμεσα στην εφαρμογή του νόμου και στην κατάθεση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου», είπε.
Είπε ότι η Επιτροπή Εσωτερικών θα προχωρήσει στην επόμενη συνεδρία στην κατάληξη της πρότασης νόμου, ούτως ώστε να ψηφιστεί και να συντονιστούν με τον ΠΟΥ και με τη ΕΕ, για να προστατευθούν τα νέα παιδιά από την παράνομη πώληση αλκοόλ.
Σε ερώτηση εάν θα περιοριστούν τα σημεία πώλησης οινοπνευματωδών ποτών, ανέφερε ότι αυτό αναμένεται να το κάνει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί από το ΥΠΕΣ.
«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να στείλουμε ένα μήνυμα στο Υπουργείο και στην κυβέρνηση ότι επιτέλους πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους», είπε.
ΚΥΠΕ