Του Βασίλη Αρτεμίου
Γίναμε μάρτυρες και πάλι των καταστροφών που επέφεραν τα πρωτοβρόχια (!) στις περιοχές Καμάρων – Βεργίνας. Ίσως σε μικρότερη έκταση από τα ίδια περιστατικά του 2014 (σε αυτό βοήθησαν τα μέτρα και τα έργα που έχει κάνει ο Δήμος Αραδίππου) αλλά το πρόβλημα παραμένει άλυτο με τους κατοίκους να βρίσκονται για ακόμα μια φορά σε απόγνωση. Δεν είναι σκοπός μου να καταδείξω ευθύνες, οι οποίες σαφώς και υπάρχουν. Μέτρα πρέπει να ληφθούν τώρα και πριν να είναι και πάλι αργά για τους κατοίκους.
Αυτό που όμως με απασχολεί περισσότερο, είναι τα βαθύτερα αιτία του προβλήματος που εδράζονται στο τρόπο που η πιο πάνω περιοχή αναπτύχθηκε και στη σημασία που αποκτά ο αστικός αναδασμός πλέον. Η περιοχή των Καμάρων – Βεργίνας χαρακτηρίστηκε από απότομη και ραγδαία ανάπτυξη χωρίς ολοκληρωτικό σχεδιασμό και με άτακτη και μη ορθολογιστική ανάπτυξη. Αποτέλεσμα να μην γίνουν οι κατάλληλες υποδομές και τα κατάλληλα έργα έτσι ώστε τέτοια φαινόμενα όπως των πλημμύρων να αποφεύγονται. Σήμερα οι αναπτύξεις των οικιστικών περιοχών δεν είναι πλήρως οργανωμένες λόγω της πρακτικής που εφαρμόζεται. Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της πρακτικής είναι :
- Επέκταση οικιστικών ζωνών χωρίς την δυνατότητα αξιοποίησης τους αφού τα πλείστα τεμάχια παραμένουν περίκλειστα
- Άτακτη και μη ορθολογιστική ανάπτυξη (μη κατασκευή δρόμων και πεζοδρομίων/πάρκων, αποχετευτικών συστημάτων, ελλιπής οδικός φωτισμός κα)
- Οι πλείστοι δρόμοι εντός των δήμων είναι ατέλειωτοι- ημιτελείς λόγω του ότι δεν έχουν αναπτυχθεί όλα τα τεμάχια (επικίνδυνοι με δυσκολίες στην διέλευση οχημάτων)
- Αλλαγή του σχεδιασμού όδευσης δρόμων μετά από πιέσεις ιδιοκτητών και παρεμβάσεων
- Ολοκλήρωση οικοδομών χωρίς την ολοκλήρωση των δρόμων και πεζοδρομίων
- Άναρχη και «ανούσια» κατασκευή δημόσιων χώρων πρασίνου που στο τέλος δεν συντηρούνται και δεν εξυπηρετούν το σκοπό τους
Ο Αστικός Αναδασμός είναι ένα εργαλείο το οποίο ενεργοποιεί πολεοδομικά μια συγκεκριμένη περιοχή με ορθή διαχείριση και αξιοποίηση της γης, επιλύοντας ταυτόχρονα ιδιοκτησιακά και δομικά προβλήματα της περιοχής αυτής. Με την εφαρμογή του επιτυγχάνεται :
- Ορθολογιστική ανάπτυξη οικιστικών περιοχών βάση ενός γενικού σχεδιασμού όπου θα περιλαμβάνει όλες τις υποδομές (δρόμοι, πεζοδρόμια, δημόσιοι χώροι πρασίνου, οδικός φωτισμός, ποδηλατοδρόμοι, υπηρεσίες κ.α)
- Έγκαιρης επίλυσης δομικών και άλλων προβλημάτων, όπως η σωστή διοχέτευση όμβριων υδάτων, πριν από την οικιστική ανάπτυξη
- Άμεση προσφορά οικοπέδων προς ανάπτυξη
- Σημαντική αύξηση στην αξία της γης και άμεσο όφελος στους ιδιοκτήτες
- Αύξηση της προσφοράς των οικοπέδων και μείωση ή σταθεροποίηση των τιμών
- Αποφυγή ανορθόδοξης ανάπτυξης και δημιουργίας χρόνιων δισεπίλυτων προβλημάτων
Ένας τρόπος υλοποίησης του Αστικού Αναδασμού είναι με την επέκταση των πολεοδομικών ζωνών το κράτος να εγκρίνει το γενικό πλάνο ανάπτυξης και σχεδιασμού του. Η εφαρμογή του θα γίνεται άμεσα με δαπάνες του κράτους ή και των τοπικών αρχών. Ανάλογα με το ποίος θα κάνει την δαπάνη τότε θα έχει την ευθύνη είσπραξης του συνολικού ποσού από τον κάθε ιδιοκτήτη εντός 10 ετών. Σε περίπτωση μη καταβολής των εξόδων από τον ιδιοκτήτη τότε πέρα από την κίνηση νομικών διαδικασιών εναντίον του ιδιοκτήτη δεν θα επιτρέπεται επίσης η πώληση, ανάπτυξη, εκμετάλλευση ή και υποθήκευση του ακινήτου.
Συνεπώς, με φόντο τα πολλαπλά προβλήματα που δημιουργεί η μη ορθολογιστική ανάπτυξη διαφόρων περιοχών, δεν είναι μόνο της επαρχίας μας αυτό το «προνόμιο», τίθεται, πιστεύω, μπροστά μας το αν θα πρέπει να προχωρήσουμε στην εφαρμογή του Αστικού Αναδασμού. Φυσικά ένα τέτοιο εγχείρημα χρειάζεται μελέτη και σχεδιασμό διαφόρων κρατικών τμημάτων αλλά και τη στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης, κάτι το οποίο θεωρώ ότι τα νέα δημοτικά συμβούλια της επαρχίας μας θα πρέπει να μελετήσουν.
Βασίλης Αρτεμίου
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Αραδίππου