Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης, Ιωνάς Νικολάου, «όταν ήταν στην αντιπολίτευση για θέματα μικρότερης σημασίας, (από αυτό στο Μιτσερό), απαιτούσε παραιτήσεις Υπουργών και άλλων αξιωματούχων, ωστόσο, σήμερα ξέχασε τι θα πει πολιτική ευθιξία αν και τότε μας έδινε μαθήματα και το ίδιο ισχύει και για τον Αρχηγό της Αστυνομίας, Ζαχαρία Χρυσοστόμου», δήλωσε την Τετάρτη ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού.
Μετά από επίσκεψή του στο Λαϊκό Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι «σε καμιά περίπτωση δεν διακατεχόμαστε από τάσεις ρεβανσισμού, θεωρούμε όμως ότι αυτό το οποίο έγινε αποτελεί προσβολή για την Κύπρο, για την κυπριακή κοινωνία και πρέπει να το συνειδητοποιήσουν, είναι τεράστιες οι ευθύνες τους για αυτό το οποίο έχει συμβεί».
«Αλίμονο εάν ανακαλυφθεί ότι υπάρχουν κι άλλες δολοφονίες οι οποίες ακολούθησαν ως αποτέλεσμα της αδιαφορίας η οποία υπήρξε τότε» ανέφερε ο κ. Κυπριανού για να προσθέσει ότι «στη συγκεκριμένη περίπτωση επιδείχθηκε πρωτοφανής ολιγωρία, αδιαφορία και εγκληματική αμέλεια απλά και μόνο επειδή τα θύματα ήταν αλλοδαποί και αυτό δείχνει ρατσισμό στον τρόπο με τον οποίο τυγχάνουν χειρισμού αυτά τα ζητήματα».
Κυπριακό
Απορία και έκπληξη προκάλεσε στον ΓΓ του ΑΚΕΛ ανακοίνωση του ΔΗΣΥ αναφορικά με τη θέση της αντιπολίτευσης για το Κυπριακό με τον Αντρο Κυπριανού να δηλώνει ότι «πάλι υποκρίνονται και προσποιούνται ότι δεν καταλαβαίνουν τι λέμε αφού αμέσως μετά το Κρανς Μοντανά ξεκαθαρίσαμε ότι απαιτούμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει πρωτοβουλίες για να συνεχίσουν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που είχαν μείνει στο Κρανς Μοντανά στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες».
Εκφράζοντας την ετοιμότητα του ΑΚΕΛ να στηρίξει τη διαδικασία των συνομιλιών, εφόσον αρχίσει ξανά και κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ο κ. Κυπριανού κατέστησε σαφές πως «εκείνο το οποίο στηλιτεύσαμε την Τρίτη είναι άλλο και έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι θετικές εξελίξεις δεν πρόκειται να προκύψουν ως αποτέλεσμα δηλώσεων/ευχολόγια του Προέδρου του ΔΗΣΥ ή οποιουδήποτε άλλου».
Θα προκύψουν, εάν προκύψουν, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, «ως αποτέλεσμα, μιας ειλικρινούς προσπάθειας η οποία θα αναπτυχθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αυτό που εμείς επισημαίνουμε είναι ότι μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο δεν διαπιστώνεται από κανένα, όχι μόνο από εμάς αλλά από κανένα και εδώ στην Κύπρο και στο εξωτερικό και ας διαβάσουν τις εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ τι λένε».
Επίσκεψη στο Λαϊκό Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Επισκεπτόμενος το Λαϊκό Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ενόψει του Πάσχα, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέδειξε την ανάγκη όπως η Κυβέρνηση εκπονήσει ολοκληρωμένη κοινωνική πολιτική, λέγοντας ότι αυτή η πολιτική δεν πρέπει να εξαντλείται στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και στις διάφορες χορηγίες οι οποίες παραχωρούνται σε οργανώσεις αλλά να διασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση ως αρμόζει σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα.
Μετά από επίσκεψή του στο Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΠΕΟ, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, είπε πως είναι προφανές ότι παρά τις θριαμβολογίες της Κυβέρνησης, το success story έχει καταρρεύσει με 200 χιλιάδες συμπατριώτες μας να ζουν στο όριο ή κάτω από το όριο της φτώχειας με το ίδιο να συμβαίνει και με το 1/3 των ατόμων ηλικίας 16 με 29 ετών, ενώ, επτά στους δέκα νέους αναγκάζονται να συμβιώνουν με την οικογένειά τους (γονείς) γιατί δεν μπορούν να αποκτήσουν δική τους στέγη.
Δηλώσεις ΓΓ ΠΕΟ και Προέδρου Επαρχιακού Λαϊκού Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Ο ΓΓ της ΠΕΟ, Πάμπης Κυρίτσης δήλωσε ότι χάριν στην δουλειά των εθελοντών και στην προσφορά ειδών από εταιρείες και παραγωγούς είμαστε σε θέση να προσφέρουμε και φέτος από το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης όλα αυτά τα πακέτα ανακούφισης σε συμπατριώτες μας που δυσπραγούν.
Πρόσθεσε ότι «όσο και αν γίνεται προσπάθεια εξωραϊσμού της κατάστασης και να παρουσιαστεί ότι η κοινωνία ευημερεί και όλα είναι ρόδινα η πραγματικότητα δυστυχώς είναι υπάρχει δυστυχία, υπάρχει φτώχεια αλλά το χειρότερο είναι ότι δεν μειώνεται αλλά διευρύνεται».
Το συνδικαλιστικό κίνημα και η ΠΕΟ, είπε ο Γενικός της Γραμματέας, «δεν στηρίζουν τις ελπίδες τους στην φιλανθρωπία αλλά κυρίως τη στηρίζουν στους κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς αγώνες για την κατοχύρωση ανθρώπινων συνθηκών ζωής και εργασίας για όλους τους εργαζόμενους, για την υποχρέωση εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων και την υποχρέωση ύπαρξης κοινωνικής πολιτικής.
«Είναι το κράτος πρώτο και καλύτερο που πρέπει να διαδραματίσει το δικό του ουσιαστικό ρόλο για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση», είπε ο κ. Κυρίτσης ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η ΠΕΟ και οι εθελοντές του Λαϊκού Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης δηλώνουν πάντα παρόντες και στο πλαίσιο αυτό έχουν καταθέσει σήμερα και τη δική τους οικονομική συνεισφορά. Η εισφορά του ΑΚΕΛ, την οποία κατέθεσε ο ΓΓ του κόμματος. ανέρχεται στις 2500 ευρώ.
Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Λαϊκού Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Λευκωσίας, Μάκης Συμεού, το Δίκτυο θα μοιράσει περισσότερα από 1000 πακέτα παγκυπρίως ενώ η δραστηριότητα του δεν περιορίζεται μόνο στις γιορτές αλλά επεκτείνεται σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.
«Νιώθουμε όμως την ανάγκη ιδιαίτερα την εορτή του Πάσχα να προσφέρουμε διότι όταν ο απλός πολίτης δεν έχει τη δυνατότητα να πάρει τα αναγκαία νιώθει πάρα πολύ άσχημα» είπε ο κ. Συμεού και πρόσθεσε ότι «οι εθελοντές αυξήθηκαν σε αριθμό και αυτό είναι πολύ υγιές».
Καταλήγοντας ευχαρίστησε «φιλοπρόοδες εταιρίες, τις οργανώσεις του λαϊκού κινήματος, το ΑΚΕΛ, την ΠΕΟ, την Ένωση Κυπρίων Αγροτών (ΕΚΑ), οι οποίοι έμπρακτα με τους εθελοντές τους και με χρήματα μας βοηθούν σε αυτή μας την προσπάθεια».
ΚΥΠΕ