Α. Οδυσσέως : Καθοριστικός ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στην ανάδειξη του πολιτισμού μας

Reading Time: 2 minutes

Το 5ο Συνέδριο με θέμα « Η συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην προώθηση και ανάπτυξη του πολιτισμού, του περιβάλλοντος και του τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή της Πόλης Χρυσοχούς», που εντάσσεται στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Μέρες Πολιτισμού Μάριον- Αρσινόη 2016» πραγματοποιείται σήμερα στην Πόλη Χρυσοχούς στην παρουσία του Υπουργού Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Νίκου Κουγιάλη, του προέδρου του ΚΟΤ Άγγελου Λοίζου , του Βοηθού Αρχηγού Αστυνομίας και αντιπροσωπείας από τον συνεργαζόμενο Ρωσικό Δήμο Ροστώφ που φιλοξενούνται αυτό το διάστημα στην Πόλη Χρυσοχούς για επαφές στα πλαίσια του πρωτοκόλλου συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, του τουρισμού και του αθλητισμού.

Στόχος του σημερινού Συνεδρίου ανέφερε σε χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς “ είναι η ανάδειξη του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα θέματα του πολιτισμού, του περιβάλλοντος και του τουρισμού”.

Με γνώμονα τη φράση ενός Βρετανού ιστορικού ότι «ο πολιτισμός είναι μια κίνηση, όχι μια κατάσταση, είναι ένα ταξίδι, όχι ένα λιμάνι», είπε ο Δήμαρχος, η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην όλη προσπάθεια για διατήρηση και ανάδειξη του πολιτισμού μας στις νεότερες γενιές, καθώς ο ρόλος της στην καλλιέργεια, διατήρηση και ανάδειξη του πολιτισμού είναι αναμφισβήτητα αναντικατάστατος και αναγκαίος.

Δείτε επίσης:  Στην τελική ευθεία ο Δήμος Στροβόλου για την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Εθελοντισμού

Ο κ. Οδυσσέως ανέφερε στον κ. Κουγιάλη πως ο Δήμος θα υποβάλει αίτηση στα πλαίσια του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για την επιχορήγηση της ανέγερσης του Υπαίθριου Αμφιθεάτρου και την αναπαλαίωση του παλιού διατηρητέου δημοτικού σχολείου γεγονός που ενισχύει τις προσπάθειες της πολιτείας, για αποκέντρωση των πολιτιστικών υποδομών και δραστηριοτήτων, καλώντας τον παράλληλα να στηρίξει την έγκριση της πρότασης.

Ακολούθως ο κ. Οδυσσέως αναφέρθηκε στην ιστορία της περιοχής του αλλά και το πλούσιο φυσικό πλούτο που διαθέτει με τις θαυμάσιες παραλίες.

Ο κ. Οδυσσέως εκ νέου υπέβαλε το αίτημα της Τοπικής αρχής για ένταξη του αποχετευτικού συστήματος Πόλης Χρυσοχούς στα συγχρηματοδοτούμενα έργα από την Ευρωπαϊκή Ένωση της περιόδου 2014-2020.

Είπε μάλιστα πως έχει ληφθεί πρόνοια να ενταχθούν στο αποχετευτικό και οι γύρω κοινότητες με πρώτη προτεραιότητα τις κοινότητες του παραλιακού μετώπου του κόλπου Χρυσοχούς (Νέο Χωρίο, Αργάκα, Γιαλιά, Αγία Μαρίνα), ώστε να αποφευχθεί πιθανή μόλυνση των ακτών και γενικά του περιβάλλοντος και να διασφαλιστεί η προστασία της θαλάσσιας ζωής και του βιότοπου και ιδιαίτερα του προστατευόμενου είδους της χελώνας, αφού η περιοχή θεωρείται ψηλού περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, ενταγμένη στο σχέδιο Natura.

Επανέλαβε ακόμη πως οι Τοπικές Αρχές και οι κάτοικοι του διαμερίσματος Πόλης Χρυσοχούς είναι υποστηρικτές του έργου Limni Resort, αφού οι ψηλές προδιαγραφές του έργου το κατατάσσουν στα πλέον προσεκτικά σχεδιασμένα και αρμονικά ενταγμένα στο περιβάλλον έργα καθώς και ένα από τα πιο σημαντικά αναπτυξιακά έργα στην χώρα μας.

Δείτε επίσης:  Νέα αίθουσα πολλαπλής χρήσης «ΚΥΘΡΕΑ»

Μεταξύ άλλων οκ. Οδυσσέως ανέφερε πως στα πλαίσια της προώθησης της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής, υπέβαλαν μιαν σειρά αιτημάτων στον Υπουργό Εσωτερικών με στόχο την αύξηση του συντελεστή δόμησης και τη διαμόρφωση κατάλληλης πολιτικής ώστε να προωθηθεί και να ενθαρρυνθεί η ανέγερση ξενοδοχειακών μονάδων, με συντελεστή δόμησης που θα επιτρέπει την διαμόρφωση ικανοποιητικού μεγέθους και αριθμού κλινών καθώς και των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η απουσία ξενοδοχειακών μονάδων υψηλής στάθμης 4 και 5 αστέρων στην περιοχή του «Τοπικού Σχεδίου του Κόλπου Χρυσοχους» , αποτελεί την μεγαλύτερη αδυναμία και υποβαθμίζει την περιοχή σε σύγκριση με άλλες περιοχές, συμπλήρωσε.

Οκ. Οδυσσέως εξέφρασε τη βούληση του ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για την πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη και προβολή της περιοχής σε συνδυασμό με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Είπε τέλος πως τα συμπεράσματα του Συνεδρίου θα κοινοποιηθούν σε όλα τα αρμόδια τμήματα και υπηρεσίες, ευελπιστώντας ότι θα ληφθούν υπόψη στη διαμόρφωση των κατάλληλων πολιτικών.

In the news
Load More