Α. Τσίπρας: Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα ιστορικό βήμα

Reading Time: 2 minutes

Ως ιστορικό βήμα που θέτει οριστικό τέλος στον αλυτρωτισμό, διασφαλίζοντας πλήρως τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας αλλά και την αξιοπρέπεια όλων των πλευρών, χαρακτήρισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τη Συμφωνία των Πρεσπών, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Η Αυγή».

«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα ιστορικό βήμα όχι μόνο για τις δύο χώρες και την ευρύτερη περιοχή, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. Γιατί εδραιώνει σχέσεις φιλίας, συνεργασίας και σταθερότητας σε μια συγκυρία που ο κόσμος διαρκώς αποσταθεροποιείται», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι η κύρωσή της αποτελεί πατριωτικό καθήκον.

Παράλληλα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για «άνευ προηγουμένου διγλωσσία», καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, ο κ. Μητσοτάκης «στο εσωτερικό της χώρας έχει υιοθετήσει χωρίς προσχήματα τη γραμμή της ακροδεξιάς, φτάνοντας στο σημείο να προσφέρει πολιτική κάλυψη ακόμα και σε απαράδεκτες πρακτικές βίας και εκφοβισμού τις οποίες αρνείται να καταδικάσει», ενώ «στους Ευρωπαίους συνομιλητές του στέλνει μηνύματα διαλλακτικότητας».

Αναφορικά με το σημερινό συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι σε μια δημοκρατική κοινωνία παραμένει αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά για τις απόψεις τους, αρνούμενος να ταυτίσει τους πολίτες που διαφωνούν με τη Συμφωνία των Πρεσπών με την πτέρυγα της Ακροδεξιάς. «Θεωρώ, όμως, ότι είναι υποχρέωση όλων να απομονώσουν τις ακραίες ομάδες που φαντάζομαι θα επιχειρήσουν να χειραγωγήσουν και αυτό το συλλαλητήριο και να απέχουν από εκδηλώσεις και συνθήματα μίσους. Έχει υπάρξει αρκετό εμφύλιο μίσος στην ιστορία αυτού του τόπου», είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Δείτε επίσης:  Η Μέρκελ κάλεσε εκ νέου την Τουρκία να σταματήσει τον πόλεμο στη Συρία

Ως προς το ζήτημα της λύσης του κυβερνητικού συνασπισμού με τον κ. Καμμένο, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι υπήρξε μια έντιμη συνεργασία και ότι τα αισθήματα του ιδίου προς τον επικεφαλής των ΑΝΕΛ παραμένουν φιλικά, παρά την πολιτική αντιπαράθεση. «Και πιστεύω ότι σε μια σειρά θεμάτων, όπως για παράδειγμα στην αντιπαράθεση με τη διαπλοκή, θα συνεχίσουμε να δίνουμε μάχες μαζί. Ωστόσο θεωρώ, και του το είπα, ότι έχει κάνει λάθος επιλογή», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις επερχόμενες Ευρωεκλογές, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι είναι αναγκαία η διαμόρφωση ενός προοδευτικού πόλου, στη βάση «μιας δημοκρατικής, προοδευτικής και αριστερής συστράτευσης», στην κατεύθυνση διασφάλισης της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Εξειδικεύοντας αυτή την κατεύθυνση στο ζήτημα της εθνικής διακυβέρνησης και των διλημμάτων των εθνικών εκλογών, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι επιδίωξή του είναι ο διάλογος με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις πάνω σε ορισμένους σταθερούς άξονες που αφορούν την αντιπαράθεση με την ακροδεξιά, τη δίκαιη ανάπτυξη, την ενίσχυση της εργασίας και του εισοδήματος των εργαζομένων, την οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους, τις τομές για την εμβάθυνση και την ενίσχυση της ποιότητας της δημοκρατίας και των θεσμών.

Δείτε επίσης:  Στα σκουπίδια πέταξε ο Ερντογάν την επιστολή Τραμπ

«Αυτές είναι οι βάσεις ενός σχεδίου που μπορεί να συσπειρώσει την μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία της κοινωνίας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος, υποστηρίζοντας ότι «σήμερα δίνεται η ευκαιρία να περάσουμε σε έναν γόνιμο διπολισμό ανάμεσα στην προοδευτική και τη συντηρητική παράταξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα παίζει ασφαλώς κεντρικό ρόλο στον προοδευτικό πόλο, αλλά ούτε επιθυμεί ούτε μπορεί να είναι μόνος του».

Υποστηρίζοντας ότι στις επερχόμενες εθνικές εκλογές η Αριστερά καλείται να οικοδομήσει εκ νέου τις κοινωνικές συμμαχίες της, απευθυνόμενη ακόμη και σε εκείνους που απογοητεύτηκαν πρόσκαιρα, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε «ότι οι εκλογές του ερχόμενου Οκτωβρίου, θα έχουν ένα πεντακάθαρο προγραμματικό δίλημμα πάνω στο οποίο θα κληθεί να τοποθετηθεί η κοινωνία».

«Και σας διαβεβαιώνω ότι εμείς θα επιμείνουμε στην προγραμματική αντιπαράθεση, όσο και αν η ΝΔ επιλέξει να δώσει την πολιτική μάχη, στο πεδίο της λάσπης, της ατάκας και του φτηνού επικοινωνιακού πολέμου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

In the news
Load More