Βαριά καμπάνα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα λύματα – Αρμόδιοι αγνόησαν συνεδρία της Βουλής

Reading Time: 4 minutes

Η Κυπριακή Δημοκρατία κινδυνεύει με βαρύ πρόστιμο δεκάδων χιλιάδων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή λόγω της μη συμμόρφωσής της στη διαχείριση των αστικών λυμάτων, όπως προειδοποιούν μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής. Όπως υπογραμμίζεται, 31 από τους 57 οικισμούς, δεν έχουν συστήματα συλλογής λυμάτων με αποτέλεσμα το 4,8% των αστικων λυμάτων καταλήγουν στη θάλασσα.

Σε συνεδρία της, η Επιτροπή συζήτησε πιο συγκεκριμένα το θέμα της εφαρμογής της Οδηγίας για τα αστικά λύματα 91/271/ΕΟΚ και της σχετικής εθνικής νομοθεσίας και τα μέτρα που λαμβάνει το κράτος για την πλήρη εφαρμογή τους. Σε δηλώσεις της, μετά τη συνεδρία, η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, κατήγγειλε ότι αγνοήθηκε η Επιτροπή Περιβάλλοντος, αφού οι αρμόδιοι δεν παρέστησαν στη συνεδρία, όπως η Νομική Υπηρεσία και τοπικές Αρχές. «Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι αγνοήθηκε η Επιτροπή Περιβάλλοντος, αφού κάποιοι, οι οποίοι έπρεπε να παραστούν, δεν ήταν εδώ για να δώσουν τις δέουσες απαντήσεις, καθότι έχουμε να διαχειριστούμε μια ενδεχόμενα καταδικαστική απόφαση εναντίον της ΚΔ και δυστυχώς εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε σοβαρότατο πρόβλημα», είπε.

Το 2012 έπρεπε να βρίσκαμε λύση. Το 2019 είμαστε κατηγορούμενοι στο ευρωπαϊκό δικαστήριο. Το 2027 θα ολοκληρωθούν τα έργα λέει το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σημειώνεται ότι, η Ισπανία καταδικάστηκε ήδη, για μη συμμόρφωση της στη διαχείριση των αστικών λυμάτων, με πρόστιμο που αγγίζει τις 190 χιλιάδες ευρώ την ημέρα για 17 οικισμούς. Στην Κύπρο, ο έλεγχος της ΕΕ πέφτει σε 31 οικισμούς.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, κ. Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, κληθείς να σχολιάσει το γεγονός της ενόχλησης της Βουλής, από την απουσία αρμοδίων, είπε, «είχαν κληθεί στην επιτροπή μια σειρά από υπηρεσίες και ορισμένοι δεν ήρθαν. Υπήρχε μεγάλος εκνευρισμός. Δεν μπορείς να αρνηθείς μια κλήση που σου κάνει η βουλή για να παρευρεθείς σε επιτροπή. Αν δεν μπορείς, πρέπει να στείλεις κάποιον αντιπρόσωπο» εξήγησε. «Για τους αρμοδίους που αγνοούν τις προσκλήσεις των νομοθετών, θα ετοιμαστεί μια αυστηρή επιστολή, αλλά θα το συζητήσουμε την ερχομένη Τετάρτη» διευκρίνισε.

Δείτε επίσης:  Φρένο από κόμματα σε προσπάθειες μετοχοποίησης της Cyta

Σχολιάζοντας το παράδειγμα της Ισπανίας, ο κ. Θεοπέμπτου, είπε ότι, «έβαλαν πρόστιμο για 20 οικισμούς 169 χιλιάδες ευρώ την ημέρα, άρα στο χρόνο ανέρχεται κάπου στα 69 εκ.». Υπενθύμισε επίσης, ότι από τα σκύβαλα που δεν κλείνουν στον Κοτσιάτη, το πρόστιμο κυμαίνεται κάπου στα 30 εκ. ευρώ το χρόνο. Σε ερώτηση, αν προλαβαίνουμε να ξεπληρώσουμε όλα αυτά τα χρήματα, ο κ. Θεοπέμπτου, τόνισε πως «όταν ο σχεδιασμός έπρεπε να είναι τελειωμένος από το 2012, αντιλαμβάνεστε, ότι δεν προλαβαίνουμε».

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Αραδίππου, κ. Ευάγγελος Ευαγγελίδης, υπογράμμισε ότι «η Ευρωπαϊκή οδηγία για τα σκύβαλα, είναι μέχρι το 2019-2020 αλλά βγαίνει προσφορά μετά από 5 χρόνια, για να τα θάβουμε». Όπως εξήγησε, είχε επισκεφτεί τον Υπουργό Γεωργίας και του είχε αναφέρει ότι δεν γίνεται να κάνουν προσφορά για 5 χρόνια για να θάβονται τα σκουπίδια. Η απάντησή ήταν αρνητική. «Έπειτα, πήγα στο γενικό εκλεκτή, το συζήτησα μαζί του και μου βρήκε δίκαιο και μετά από παρέμβαση του, το αλλάξαμε». «Αυτό είναι το κράτος μας» είπε χαρακτηριστικά. «Δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε. Είμαστε στον 21ο αιώνα και θάβουμε τα σκύβαλα μας;» διερωτήθηκε.

Ο κ. Θεοπέμπτου, συμφωνώντας με τον κ. Ευαγγελίδη, εξήγησε πως όταν γινόταν η Κόσιη, δεν είχαν πλήρη πληροφόρηση για το τι θα περιλάμβανε. «Όταν κατασκευάστηκε αντιληφθήκαμε ότι είχε σχεδιαστεί για 25 χρόνια. Έχουν σχεδιάσει να θάβουν τα σκύβαλα και να βγαίνει ένα υλικό το οποίο είναι άχρηστο».

Ο κ. Ευαγγελίδης, αναφερόμενος στα πράσινα σημεία, τόνισε πως «μπλοκαριστήκαμε στην επαρχία μας και αναγκαστήκαμε χθες, να πραγματοποιήσουμε συνεδρία, για να ζητήσουμε, αν είναι εφικτό, όπως όλοι οι εμπλεκόμενοι, Υπ. Γεωργίας , Υπ. Εσωτερικών και όλοι οι σχετικοί φορείς να μαζευτούμε και να συζητήσουμε, για το πως θα λύσουμε το πρόβλημα». Καταγγέλλοντας πως δεν έχουν την κατάλληλη στήριξη. Εκφράζοντας παράλληλα το παράπονο του, υπογράμμισε πως, «το χειρότερο είναι ότι, εμείς ως τοπική αυτοδιοίκηση, μπήκαμε μόνοι μας στα πράσινα σημεία, για να τα καθαρίσουμε και τώρα θα πάμε στα δικαστήρια, διότι το κράτος δεν ήρθε να βοηθήσει».

Δείτε επίσης:  Τμήμα Δασών: Από τις 25 Νοεμβρίου οι πωλήσεις χριστουγεννιάτικων δέντρων

Κληθείς να διευκρινίσει, το τι σημαίνει ότι το 4,8% των αστικών λυμάτων καταλήγουν στη θάλασσα, ο κ. Θεοπέμπτου, τόνισε πως το συγκεκριμένο ζήτημα έχει πολλές εκτάσεις. Τα λύματα στην Κύπρο, όπως είπε, τα μαζεύουμε από τα σπίτια, καταλήγουν σε αγωγούς, σε κάποιο άλλο σημείο επεξεργάζονται και μετά την επεξεργασία δημιουργείται μια ποιότητα νερού, που είναι κατάλληλη για άρδευση για παράδειγμα.

Εξήγησε πως «ορισμένες περιοχές ανάλογα με το που βρίσκονται στην Κύπρο, μπορεί να το ρίχνουν σε ποταμό, για να απορροφηθεί και να πάει στο υπέδαφος, άλλες περιοχές το διοχετεύουν για να ποτίζουν οι αγρότες ή για να ποτίζουν τα πάρκα τους». Διευκρίνισε όμως, ότι «το μεγάλο πρόβλημα παρατηρείται το χειμώνα, όταν βρέχει και οι γεωργοί δεν χρειάζονται το νερό. Το νερό όμως, μπαίνει και βγαίνει συνεχώς από το αποχετευτικό σύστημα και πρέπει να αποφασίσεις τι θα το κάνεις» είπε. Επιβάλλεται, τόνισε «να υπάρχει ένα σύστημα αποθήκευσης του νερού» σημειώνοντας, ότι στη Λάρνακα υπάρχουν ήδη μεγάλες δεξαμενές, αλλά χρειάζονται να δημιουργηθούν μεγαλύτερες. Στην Πάφο, τα νερά τα ρίχνουν κυρίως σε ένα ποταμό, ενώ στην Λεμεσό, μέρος των λυμάτων καταλήγουν στη θάλασσα.

Τόνισε επίσης, ότι αυτό δεν επηρεάζει την υγεία μας, καθώς το αποχετευτικό σύστημα πραγματοποιεί απολύμανση.

Ο κ. Ανδρέας Κιτρομηλίδης, πρόεδρος της ένωσης κοινοτήτων, σημείωσε πως για το πρόβλημα αυτό, δεν ευθύνονται οι κοινότητες. «Είναι μια οδηγία, με την οποία το κράτος έπρεπε να εναρμονιστεί για τις κοινότητες και τους δήμους, που έχουν πληθυσμό μεγαλύτερο από 2000 κατοίκους. Υπάρχουν αρκετές κοινότητες που ακόμη δεν μπόρεσαν να έχουν τα δικά τους συστήματα». Βασικό εμπόδιο για αυτό, όπως τόνισε, είναι το οικονομικό και το γεγονός ότι το κράτος δεν μπόρεσε να χρηματοδοτήσει τα έργα αυτά. Υπογράμμισε, κλείνοντας, πως «δεν είναι κάτι που μπορούν, να κάνουν οι κοινότητες από μόνες τους και δεν είναι κάτι που είναι προγραμματισμένο μέσα στους προϋπολογισμούς των κοινοτήτων».

In the news
Load More