Χρήση για εσωτερική προβολή, αντί για διαφώτιση για το Κυπριακό στο εξωτερικό, εντόπισε η Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής σε αυτεπάγγελτη εξέταση την Τρίτη, αναφορικά με τη μη σωστή χρήση του κονδυλίου του Υπουργείου Εξωτερικών για τη διαφώτιση.
Η βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, που ενέγραψε το θέμα προς συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών, σε δηλώσεις της μετά την ολοκλήρωση της Επιτροπής, είπε ότι “καταρχάς θα ήθελα να χαιρετίσω την αποδοχή εκ μέρους του Υπουργείου για τη μη σωστή χρήση του κονδυλίου για τα τελευταία πέντε χρόνια”, αλλά επίσης και την απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών να επαναφέρει την εσωτερική επιτροπή, η οποία αποφάσιζε για το πώς θα ξοδευτούν τα κονδύλια της διαφώτισης.
“Από τη λίστα που μας έχει υποβάλει το Υπουργείο Εξωτερικών στη σύσκεψη, γεννούνται περισσότερα ερωτήματα από εκείνα τα οποία μας προκάλεσε η Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή”, είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν κονδύλια που δεν έχουν καμία σχέση με τη διαφώτιση, αλλά σχετίζονται με την προώθηση στο εσωτερικό της Κύπρου.
“Για εμάς αυτό το θέμα είναι αδιανόητο. Να υπενθυμίσω ότι στο παρελθόν υπήρξε και φυλάκιση ατόμου για θέμα που είχε σχέση με διαχείριση κονδυλίων της διαφώτισης και άρα θα επανέλθουμε με πολύ πιο συγκεκριμένες ερωτήσεις, ειδικά για θέματα που έχουν σχέση με τα Κοινωνικά Δίκτυα”, είπε.
Η κ. Ατταλίδου ανέφερε ότι πέραν των διαφόρων ομάδων που χρηματοδοτούνταν και δεν εμπεριείχαν προώθηση του Κυπριακού ή της διαφώτισης, υπάρχουν συγκεκριμένα κονδύλια “τα οποία είχαν σκοπό την εικόνα του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργού Εξωτερικών στην Κύπρο. Αυτό το πράγμα δεν έχει καμιά σχέση με διαφώτιση, γι’ αυτό και ήδη, βάση των στοιχείων που έχουμε, θα υποβάλουμε νέα ερώτηση για την ανάλυση του κάθε κονδυλίου ξεχωριστά”.
Ερωτηθείσα για την περίοδο υπό εξέταση, είπε ότι αφορά από το 2018 μέχρι το 2022. Η κ. Ατταλίδου σημείωσε ότι το 2000 είχε δημιουργηθεί εσωτερική επιτροπή για τη διαχείριση του κονδυλίου, η οποία αποτελείτο από λειτουργούς του Υπουργείου, που εξέταζαν την κάθε δράση κάτω από την οπτική γωνία της διαφώτισης για το Κυπριακό.
Αυτή η επιτροπή στη συνέχεια καταργήθηκε, ωστόσο το Υπουργείο δεν ήταν σε θέση να δώσει πληροφορίες για το πότε έγινε αυτό και θα το εξετάσει. “Δεν μπορεί να αποφασίζει ένα άτομο τη χρήση κονδυλίων τα οποία ενέκρινε η Βουλή στον προϋπολογισμό για ένα συγκεκριμένο σκοπό”, είπε, συνεχίζοντας ότι “το Υπουργείο πρέπει να έχει μία στρατηγική για τη χρήση αυτών των κονδυλίων”.
Απαντώντας για το ύψος του ποσού που περιλαμβάνεται στο κονδύλι για τη Διαφώτιση, η κ. Ατταλίδου είπε ότι είναι αρκετά μεγάλα ποσά. Για το 2018-2019 ήταν €384.000, το οποίο το 2021 αυξήθηκε σε €400.000. “Είναι ποσά τα οποία είναι σημαντικά. Δεν είναι μεγάλα για διαφώτιση. Άλλες χώρες, όπως η Τουρκία, ξοδεύουν τεράστια ποσά για να προωθήσουν τις δικές τους θέσεις. Αλλά χρειάζεται χρηστή διοίκηση”.
Τέλος, η κ. Ατταλίδου είπε ότι “τα πέντε τελευταία χρόνια υποχώρησε πάρα πολύ η εικόνα της Κύπρου στο εξωτερικό, για πάρα πολλούς λόγους, επειδή δυστυχώς η Κύπρος έχει τεράστιο πρόβλημα να περάσει τις δικές της θέσεις, θεωρώ ότι είναι διπλή η ευθύνη εκείνων που είχαν αυτό το κονδύλι και δεν το χρησιμοποίησαν γι’ αυτούς τους σκοπούς. Η Κύπρος έχει χάσει πολύ πολιτικό κεφάλαιο τα τελευταία χρόνια. Είμαστε μια χώρα δακτυλοδειχτούμενη για πολλού λόγους, για τη διαφθορά και για όλες τις παρεκκλίσεις που έχουμε από ευρωπαϊκές νομοθεσίες. Άρα το κονδύλι της διαφώτισης είναι για ‘μένα θέμα ευθύνης και θα το διερευνήσουμε”.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής, Χάρης Γεωργιάδης, είπε ότι η Επιτροπή εξέτασε το θέμα των κονδυλίων διαφώτισης στη βάση των διαπιστώσεων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, σημειώνοντας ότι «είναι ξεκάθαρο πως υπήρξαν παραδείγματα κακής χρήσης αυτού του κονδυλίου, τα οποία όμως έχουν εντοπιστεί και αναγνωριστεί από το ίδιο το Υπουργείο».
Όπως ανέφερε το Υπουργείο Εξωτερικών «έχει τροχοδρομήσει αλλαγές και η διαδικασία λήψεως αποφάσεων θα είναι από Επιτροπή Διαφώτισης και θα στοχεύει αποκλειστικά σε ζητήματα, που σχετίζονται με το Κυπριακό, για να μην υπάρχει καμιά υπόνοια και καμιά χρήση άλλη από αυτό τον σκοπό».
«Θεωρώ», είπε, «ότι το ΥΠΕΞ -με τον ίδιο τον κ. Κασουλίδη να έχει αντιδράσει πρώτος- δείχνει σε αυτή την περίπτωση διάθεση διόρθωσης μια κακής πρακτικής».
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς, είπε ότι «υπάρχουν τεράστια ερωτήματα για το πως η Κυβέρνηση ΔΗΣΥ χρησιμοποιούσε αυτά τα κονδύλια όλα τα προηγούμενα χρόνια».
Όπως σημείωσε «προκύπτουν μεγάλα ερωτήματα και προκύπτουν αυτά τα ερωτήματα γιατί έχουμε ενώπιον μας πρώτον την ειδική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το 2022, δεύτερον έχουμε ενώπιον μας τις παραδοχές του ίδιου του Υπουργείου Εξωτερικών και τρίτον έχουμε όλα τα ερωτήματα που προκύπτουν από τις περιγραφές των πληρωμών γι’ αυτά τα κονδύλια, που κατατέθηκαν από το ΥΠΕΞ τα τελευταία 5 χρόνια».
ΚΥΠΕ