Βύρας: Μείζονος σημασίας η αποξήλωση των εγκαταστάσεων καυσίμων

Ανδρέας Βύρας
Reading Time: 5 minutes

Ο Ανδρέας Βύρας, δήμαρχος Λάρνακας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Aftodioikisi ξετυλίγει το πλάνο του προγράμματός του, όσον αφορά στην ανάπτυξη της πόλης και καταθέτει τα έργα που είναι στα σκαριά και τα άλλα που είναι υπό μελέτη για το επόμενο διάστημα.

  • Έχετε διανύσει σχεδόν το ήμισυ της θητείας σας, πώς αποτιμάτε τα αποτελέσματα της δραστηριότητάς σας;

Στόχος τόσο εμένα όσο και του Δημοτικού Συμβουλίου είναι να καταστήσουμε τη Λάρνακα πόλη φιλική στις επενδύσεις και στην ανάπτυξη.

Αν το πετύχουμε αυτό θα δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και ευημερία για τους δημότες μας.

Ανάπτυξη βέβαια, δεν σημαίνει μόνο μεγάλα αναπτυξιακά έργα. Ανάπτυξη είναι η καθημερινότητα του δημότη, η ύπαρξη χώρων πρασίνου, η ελεύθερη πρόσβαση για όλα τα άτομα, η προαγωγή του πολιτισμού και του αθλητισμού. Ζητήματα στα οποία δίνουμε εξίσου σημασία.

Πιστεύω ότι δυνατότητες υπάρχουν, γι’ αυτό και διεκδικούμε και αξιοποιούμε και το τελευταίο ευρώ, μέσα από κάθε διαθέσιμο ταμείο για υλοποίηση του προγραμματισμού μας.

Παράλληλα, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στον σχεδιασμό σύγχρονων, τεχνολογικά αναβαθμισμένων, χωρίς γραφειοκρατία με ταχύτητα υπηρεσίες που θα διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα και τους επενδυτές.

  • Ποια έργα περιλαμβάνει το πρόγραμμά σας για το υπόλοιπο της θητείας σας;

Στην παρούσα φάση, εκτός από τις ιδιωτικές επενδύσεις, τόσο από το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό, βρίσκονται σε εξέλιξη έργα τα οποία δύναται να συγχρηματοδοτηθούν από τα Διαρθρωτικά Ταμεία Περιφερειακής Ανάπτυξης, στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».

Τα έργα αυτά που χρηματοδοτούνται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία είναι τα ακόλουθα:

-ανέγερση δημοτικής αγοράς: είναι σε εξέλιξη και υπολογίζεται να ολοκληρωθεί περί τα μέσα του 2020

-δημιουργία πολυχώρου δημιουργικότητας και πολιτισμού, πρόκειται για τη λέσχη Λάρνακας: υπό εξέλιξη και υπολογίζεται να ολοκληρωθεί τέλη του 2020

-δημιουργία πολυδύναμου πολυχώρου κοινωνικής πρόνοιας και απασχόλησης, πρόκειται για το πρώην κοινοτικό κέντρο Λάρνακας: η ολοκλήρωση του έργου υπολογίζεται εντός 2020.

-ανάπλαση οδών και σημείων διευκόλυνσης ατόμων με ΑμΕΑ στο κέντρο της πόλης: οι εργασίες άρχισαν και η ολοκλήρωσή τους αναμένεται εντός του 2020.

-αποκατάσταση εξωτερικών όψεων του συγκροτήματος Ζουχούρι και διαμόρφωση πλατείας: το έργο βρίσκεται στο στάδιο της ετοιμασίας των κατασκευαστικών σχεδίων και θα προσφοροδοτηθεί περί τα τέλη του 2019. Υπολογίζουμε ότι θα ολοκληρωθεί τέλη του 2022

-ανάπλαση του δημοτικού κήπου: το έργο ολοκληρώθηκε και πλέον αποτελεί ένα σύγχρονο και ασφαλή χώρο για τα παιδιά.

Επίσης, είναι η κατασκευή των γηπέδων τένις, στην περιοχή του Κοινοτικού Κέντρου Λάρνακας και με τη μετακίνηση του Ομίλου Αντισφαίρισης στο νέο του χώρο, θα συνεχίσουν οι ανασκαφές ανάδειξης του αρχαίου λιμανιού Κιτίου.

Παράλληλα, προχωρούμε σε σχεδιασμούς για μελέτες άλλων έργων με σκοπό την ωρίμανσή τους, ώστε ο Δήμος να είναι σε θέση να απορροφήσει κονδύλια από ευρωπαϊκά ταμεία.

Μεταξύ των έργων που μελετούμε, περιλαμβάνονται και τα ακόλουθα: η αποκατάσταση της οικίας του αστυνομικού διευθυντή, η διαμόρφωση της κατοικίας του επάρχου, η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου (λεωφ. Αθηνών) και της πλατείας Τζων Κένεντι (Ακροπόλεως και Αλκής).

Προγραμματίζεται επίσης, η ανάπλαση του Παττίχειου πάρκου όπως και η δημιουργία πάρκων στους κυβερνητικούς οικισμούς. Στον προγραμματισμό μας είναι ακόμη η ανάδειξη της συνοικίας των καλλιτεχνών.

  • Διαχρονικό αίτημα είναι η μετακίνηση των εγκαταστάσεων καυσίμων, αισιοδοξείτε ότι θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα;

Πράγματι, η μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας παραμένει διαχρονικό αίτημα, τόσο της πόλης όσο και της επαρχίας. Το Μνημόνιο Συνεργασίας και Συναντίληψης μεταξύ κράτους και εταιρειών ορίζει τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων υγρών καυσίμων τον Δεκέμβριο του 2019 και του υγραερίου τον Δεκέμβριο του 2020.

Η αλήθεια είναι ότι σύμφωνα με τον οδικό χάρτη του Μνημονίου παρουσιάζονται κάποιες καθυστερήσεις σε ορισμένα έργα, μερικές από τις οποίες μπορεί να θεωρηθούν δικαιολογημένες. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι, από κυβερνητικής πλευράς στο δήμο μεταφέρονται διαβεβαιώσεις των εταιρειών, σύμφωνα με τις οποίες οι καθυστερήσεις δεν θα επηρεάσουν τα χρονοδιαγράμματα. Θέλω να ελπίζω ότι δεν θα βρεθούμε εκτός χρονοδιαγράμματος. Η αποξήλωση των εγκαταστάσεων είναι μείζονος σημασίας για την πόλη και την περιοχή ευρύτερα.

Ως δήμος αναμένουμε την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη δημοσίευση του σχεδίου περιοχής, που θα δώσει το νέο στίγμα της προοπτικής για τη μελλοντική ανάπτυξης του παραλιακού μετώπου.

  • Θα συμφωνείτε ότι Λάρνακα δεν είναι μόνο η πλατεία Αγίου Λαζάρου, αλλά οι συνοικισμοί και οι ενορίες. Με ποια έργα αναβαθμίζεται η ζωή των εκεί κατοίκων;

Για το Δημοτικό Συμβούλιο όλες οι περιοχές αποτελούν την πόλη μας. Γι’ αυτό και ενθαρρύνουμε πρωτοβουλίες ανάπτυξης επιχειρήσεων και χώρων αναψυχής σε σημεία της πόλης που θεωρούνται εκτός κέντρου.

Παράλληλα, αρχίσαμε τη μεταφορά εκδηλώσεων, πολιτιστικού χαρακτήρα και όχι μόνο, σε συνοικισμούς και ενορίες. Έγινε η αρχή με την πραγματοποίηση δυο εκδηλώσεων, στους συνοικισμούς Κόκκινες και Αγίων Αναργύρων και προγραμματίζουμε περισσότερες δράσεις.

  • Ένας ξεχωριστός περιβαλλοντικός χώρος, οι λίμνες της αλυκής παραμένει αναξιοποίητος, παρά τις υποσχέσεις της Κυβέρνησης. Πού οφείλεται η ολιγωρία;

Όπως γνωρίζετε, το οικοσύστημα των αλυκών Λάρνακας ανήκει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο NARTURA 2000 και η μεγάλη λίμνη από το 2001 περιλαμβάνεται στον κατάλογο RAMSAR ως υγρότοπος διεθνούς σημασίας.

Δυστυχώς, κάποια ουσιώδη έργα που συμπεριλαμβάνονταν στο διαχειριστικό σχέδιο των αλυκών δεν υλοποιήθηκαν. Αναφέρομαι στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης και στη διαμόρφωση του μονοπατιού περιμετρικά της μεγάλης αλυκής.

Εκτιμώ ότι η αξιοποίηση του πρώην λεπροκομείου, η δημιουργία νέων παρατηρητηρίων πουλιών, η αξιοποίηση του πρώην εστιατορίου “Al Halili” και η αντικατάσταση υπαίθριου εξοπλισμού (κάλαθοι, παγκάκια, περίφραξη, κ.τλ.) θα αναβαθμίσουν την περιοχή.

Ο δήμος Λάρνακας ασκεί πιέσεις στο αρμόδιο Υπουργείο για προώθηση των προαναφερθέντων έργων, ώστε να αξιοποιηθούν οι αλυκές ως χώρος μεγάλης περιβαλλοντικής αξίας για τον τόπο μας. Η ανάδειξη των αλυκών ως ένα σημαντικό σημείο αναφοράς και μελέτης θα είναι ιδιαίτερης σημασίας για την πόλη.

  • Πώς προχωρεί η δημιουργία της πανεπιστημιακή Σχολής;

Σε συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου στην οποία παρευρεθήκαν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Τάσος Χριστοφίδης και ο Αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων, Οικονομικών και Διοίκησης, Ιωάννης Γιαπιντζάκης, επαναβεβαιώθηκε η οριστική απόφαση του Πανεπιστημίου για δημιουργία της Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας. Μάλιστα, ο Αντιπρύτανης παρουσίασε προϋπολογισμό και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της Σχολής στην επόμενη δεκαετία.

Εμείς, εκφράσαμε ικανοποίηση για το πλάνο και αναλάβαμε να το μελετήσουμε και ακολούθως να δρομολογηθούν τα ανάλογα διαβήματα.

Τα δύο μέρη δεσμευτήκαν ότι θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, μέσω των εμπλεκόμενων Υπουργείων και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για εξασφάλιση των απαιτούμενων κονδυλίων ώστε να προωθηθεί η δημιουργία της Σχολής στο πλαίσιο του χρονοδιαγράμματος που τέθηκε. Δηλαδή, το 2021 θα αρχίσει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα και θα διεξάγεται σε εγκαταστάσεις που θα εξασφαλίσει ο δήμος και το 2026 η Σχολή θα ανοίξει τις πόρτες της για τους πρώτους φοιτητές.

  • Σας ικανοποιεί η μέχρι τώρα προώθηση του έργου για ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού-μαρίνας;

Το Δημοτικό Συμβούλιο με την ανάληψη των καθηκόντων του έθεσε ως προτεραιότητα το θέμα της ενιαίας ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας και την άρση της επιβολής του πλαφόν στις εμπορικές εργασίες του λιμανιού, που επιτεύχθηκε μετά από έντονες προσπάθειές μας.

Επίσης, το Δημοτικό Συμβούλιο έπειτα από διαβήματα προς το Υπουργείο Μεταφορών και Έργων λήφθηκαν υπόψη οι θέσεις της πόλης αναφορικά με τις ελάχιστες αποδεκτές συμβατές χρήσεις του λιμανιού, ώστε να γίνεται κοινωνός των εξελίξεων.
Θα πρέπει να αναφέρω ότι οι δύο από τις τρεις εναπομείνασες εταιρείες απέσυραν το ενδιαφέρον τους και παραμένει μόνο μία, ισραηλίτικων συμφερόντων. Αναμένουμε από την αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου Μεταφορών και Έργων να ολοκληρώσει την αξιολόγησή της.

Η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας είναι από τα σημαντικότερα έργα υποδομής της πόλης μας που θα την καταστήσει ξεχωριστό τουριστικό και εμπορικό προορισμό. Θα προσφέρει επίσης, πολλαπλά οφέλη στην οικονομία, λόγω της μεγάλης ανάπτυξης και πρέπει να αναφέρω ότι θέλω να σημειώσω ότι θα υλοποιηθεί χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.

In the news
Load More