Η αποτελεσματική λειτουργία των δύο αντλιοστασίων στη Λάρνακα, είχε ως αποτέλεσμα να αποφευχθούν τα χειρότερα από τις καταρρακτώδεις και έντονες βροχοπτώσεις που έπεσαν στην πόλη, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Ανδρέας Βύρας.
Ο Δήμαρχος χαρακτήρισε τα σημερινά καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την πόλη και επαρχία «ως τις πιο έντονες βροχές των τελευταίων 3 – 4 χρόνων, που υπάρχουν δεδομένα, αφού μέχρι σήμερα δεν παρατηρήθηκε τόση μεγάλη ένταση βροχόπτωσης».
«Ηταν αναπόφευκτο να δημιουργηθούν κάποια προβλήματα στο οδικό δίκτυο σε ορισμένες περιοχές από την σημερινή έντονη βροχόπτωση», είπε.
Πρόσθεσε ότι «όλα τα συνεργεία του Δήμου βρίσκονται από το μεσημέρι στους δρόμους της πόλης, βοηθώντας κατοίκους με τυχόν προβλήματα που έχουν και καθάρισμα σχαρών ομβρίων υδάτων».
Ωστόσο, όπως σημείωσε, «στην περιοχή Φιλονόης παρατηρήθηκε το μεγαλύτερο πρόβλημα αφού νερό εισήλθε σε ένα σπίτι ενώ δύο αυτοκίνητα υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τη βροχή μπήκε στο εσωτερικό τους».
Σύμφωνα με τον κ. Βύρα «στις οδούς Αλέξανδρου Παναγούλη και Τερψιχόρης, όπου τα προηγούμενα χρόνια παρατηρούνταν προβλήματα από τις έντονες βροχοπτώσεις, φέτος δεν υπήρχε οτιδήποτε, επειδή δούλεψαν καλά τα δύο αντλιοστάσια του Δήμου Λάρνακας, δηλαδή το S8 και S9. Σημειώνουμε όμως ότι σε περίπτωση που δεν κατασκευάζονταν τα δύο συγκεκριμένα αντλιοστάσια ολόκληρη η πόλη της Λάρνακας θα πλημμύριζε από τη βροχή».
Ανέφερε επίσης ότι «ακόμα και το μεγαλύτερο αντλιοστάσιο της Κύπρου, δηλαδή το S9, με δυναμικότητα 42 χιλιάδων κυβικών μέτρων νερού ανά ώρα, δυσκολεύτηκε να απορροφήσει την τεράστια ποσότητα νερού που έπεσε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα».
Ο Ανδρέας Βύρας απηύθυνε «έκκληση στο Υπουργείο Εσωτερικών να προχωρήσει και να υλοποιήσει τη δέσμευση του για το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο στην περιοχή Καμάρες».
«Πρέπει να μας απαντήσει το Υπουργείο Εσωτερικών εάν θα μας χρηματοδοτήσει ή όχι με το ποσό των 4μιση εκατομμυρίων ευρώ για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου», ανέφερε.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από οκτώ χρόνια, δηλαδή στις 13 Δεκεμβρίου 2014, σημειώθηκαν καταστροφικές πλημύρες στις περιοχές Καμάρες και Βεργίνας που είχαν ως αποτέλεσμα υλικές ζημιές σε σπίτια, υποστατικά και αυτοκίνητα, ύψους μισού εκατομμυρίου ευρώ.
Τότε το Υπουργείο Εσωτερικών ανέθεσε στην Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας, την εκπόνηση μελέτης για πλήρες αντιπλημμυρικό σχέδιο στη περιοχή με τίτλο «Αντιπλημμυρικά έργα για προστασία των οικιστικών ζωνών των Δήμων Λάρνακας και Αραδίππου, που βρίσκονται εντός της λεκάνης απορροής του ποταμού Καλού Χωριού».
Η Επαρχιακή Διοίκηση ανέθεσε την εκπόνηση της μελέτης σε ιδιώτη μελετητή, η οποία παρουσιάστηκε δημόσια τον Ιούλιο του 2020 εξασφαλίζοντας και την απαραίτητη περιβαλλοντική έγκριση, ωστόσο από τότε υπάρχει καθυστέρηση στην προκήρυξη των προσφορών για τα κατασκευαστικά έργα.