ΓΓ ΑΚΕΛ: Ενδεχόμενες συνεργασίες για δημοτικές μόνο με γνώμονα το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών

Reading Time: 3 minutes

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού δήλωσε ότι οι όποιες αποφάσεις για ενδεχόμενες συνεργασίες στις δημοτικές εκλογές θα γίνουν με γνώμονα το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών, καθώς οι εκλογές έχουν καθαρά τοπικό χαρακτήρα. Ο κ. Κυπριανού κλήθηκε να απαντήσει στο καταπόσον ο Ανδρέας Χρίστου θα είναι υποψήφιος των κομμάτων ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ για τη δημαρχία Λεμεσού.

“Θα επαναλάβω ότι δεν επιχειρούμε να κάνουμε συνεργασίες σε παγκύπρια κλίμακα με κανένα. Οι οδηγίες που έχουμε δώσει στις επαρχιακές επιτροπές είναι ότι θα πρέπει να στοχεύσουν σε τοπικές συνεργασίες και οι όποιες συνεργασίες θα γίνουν, θα πρέπει να έχουν έντονο τοπικό χαρακτήρα και να περιστρέφονται γύρω από τις σωστές πολιτικές θέσεις και την προσωπικότητα εκείνη η οποία να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας για εξυπηρέτηση των συμφερόντων των πολιτών μέσα από το θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης”, ανέφερε.

Ο κ. Κυπριανού συνέστησε υπομονή, λέγοντας ότι θα πρέπει να αναμένουμε να εξαγγείλει επίσημα την υποψηφιότητά του ο κ. Χρίστου.

Σε άλλη ερώτηση αν το κόμμα του θα προβεί σε διαβουλεύσεις με άλλα κόμματα για τις δημοτικές εκλογές, είπε ότι ενδεχομένως να γίνουν κάποιες συζητήσεις, αλλά το καθοριστικό είναι το τι θα πουν οι τοπικές κοινωνίες.

Ερωτηθείς εξάλλου τι θα πράξει το κόμμα του αν από τα άλλα κόμματα τεθεί ως προϋπόθεση οι συνεργασίες να γίνουν σε παγκύπρια κλίμακα, ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν μπορούν να γίνουν τέτοιες συνεργασίες. “Αυτές οι εκλογές έχουν έντονο τοπικό χαρακτήρα και θα πρέπει να διατηρηθεί αυτός ο χαρακτήρας και δεν μπορούμε να προσδώσουμε έντονο πολιτικό χαρακτήρα σε αυτές τις εκλογές”, ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Δείτε επίσης:  Δήμος Στροβόλου και Βοτανικός Κήπος Ακάμα απέσπασαν τα Βραβεία των Πράσινων Συμβάσεων 2019

Οι δηλώσεις έγιναν ύστερα από συνάντηση αντιπροσωπείας του ΑΚΕΛ με την ηγεσία του Συνδέσμου Εμπορικών Τραπεζών.
Ο κ. Κυπριανού είπε ότι συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις εκποιήσεις, τα ζητήματα αφερεγγυότητας, το ψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την ανάγκη για λήψη μέτρων ώστε όλα αυτά τα ζητήματα να αντιμετωπιστούν προς όφελος του κόσμου.

“Είχαμε ένα εποικοδομητικό διάλογο και είπαμε ότι αυτές οι συζητήσεις θα συνεχιστούν με γνώμονα το πως διαμορφώνεται ένα πλαίσιο το οποίο θα εξυπηρετεί, από τη δική μας σκοπιά, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους πολίτες και ιδιαίτερα όσους δεν έχουν καμία ευθύνη για την κρίση που ξέσπασε και έχει προκαλέσει τόσα προβλήματα στο τόπο μας”, ανέφερε ο κ. Κυπριανού.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπορικών Τραπεζών Γιώργος Γεωργίου ανέφερε ότι η συνάντηση ήταν ενδιαφέρουσα και συζητήθηκε η τρέχουσα επικαιρότητα. Είπε ότι θα ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη οι προτάσεις και τα σχόλια που τέθηκαν από πλευράς ΑΚΕΛ.

“Οι κυπριακές τράπεζες μετά την επιτυχή αξιολόγησή τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τραπεζική Αρχή και την ενδυνάμωση της κεφαλαιακής τους βάσης, επικεντρώνονται πλέον στο να αντιμετωπίσουν επιτυχώς τις νέες συνθήκες που μας περιβάλλουν, και τις προκλήσεις μέσα στις συνθήκες της οικονομίας που απαιτούν ανάπτυξη και επένδυση “, ανέφερε.

Δείτε επίσης:  Δ. Λάρνακας: Επί ποδός το τμήμα καθαριότητας

Ο κ. Γεωργίου είπε ότι ένα άλλο σημείο της εργασίας των τραπεζών είναι να αντιμετωπίσουν με επιτυχία, στο μέτρο του δυνατού, τις αναδιαρθρώσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σε ερώτηση για το νομοσχέδιο που εκκρεμεί για την τιτλοποίηση δανείων, ο κ. Γεωργίου είπε ότι δεν γνωρίζει πότε αυτό με ακρίβεια θα τεθεί ενώπιον της Βουλής, αλλά είπε ότι πρόκειται για ένα εργαλείο που θα βοηθήσει τον τραπεζικό ταμείο στο να καλυτερεύσει τόσο την κεφαλαιακή του επάρκεια όσο κα την ρευστότητά του. “Για να μπορέσει να πετύχει η τιτλοποίηση δανείων πρέπει να συνάδει με ευρωπαϊκές πρακτικές, τις λεγόμενες βέλτιστες πρακτικές, άρα να περιμένουμε το σχέδιο για να δώσουμε και τα σχόλια μας ως Σύνδεσμος”, είπε.

Για το ίδιο θέμα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε πως το κόμμα του δεν έχει κάτι ενώπιον του και δεν μπορεί να σχολιάσει και συνέστησε υπομονή όταν θα κατατεθεί το νομοσχέδιο να γίνει μελέτη και να διατυπωθούν απόψεις.

In the news
Load More