ΓΓ ΑΚΕΛ: Οι δύο ηγέτες να συνειδητοποιήσουν την κρισιμότητα των στιγμών

Reading Time: 3 minutes

Να συνειδητοποιήσουν την κρισιμότητα των στιγμών και την ανάγκη επανέναρξης διαπραγματεύσεων, κάλεσε τους δύο ηγέτες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανου, σημειώνοντας παράλληλα ότι «αν επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, τα δύσκολα θα ακολουθήσουν».

Κληθείς να εκφράσει την εκτίμησή του για τις εξελίξεις εξερχόμενος του Προεδρικού ο Άντρος Κυπριανού ανέφερε ότι «αντιλαμβάνεστε, ότι θα πρέπει να αναμένουμε την αυριανή ημέρα για να ξέρουμε επακριβώς ποιες αποφάσεις θα ληφθούν από την κ. Λουτ και τι θα προτείνει στο ΓΓ του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

«Σε ό,τι μας αφορά, απευθύνουμε για ακόμη μια φορά την έκκληση και στους δύο ηγέτες να συνειδητοποιήσουν την κρισιμότητα των στιγμών, την ανάγκη να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις». Έχουμε συμφωνήσει από το 1974, πρόσθεσε, «ότι το Κυπριακό θα επιλυθεί μέσω διαπραγματεύσεων. Εάν δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις τότε σταδιακά θα οδηγηθούμε στην οριστική διχοτόμηση».

Αυτό, διευκρίνισε, «δεν σημαίνει βέβαια ότι θα πάμε σε ένα διάλογο, ο οποίος θα μας πάρει και εκείνος στη διχοτόμηση».

«Αν επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, τα δύσκολα θα ακολουθήσουν. Εκεί θα πρέπει να υπερασπιστούμε αρχές, θα πρέπει να υπερασπιστούμε τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και να επιδιώξουμε λύση η οποία ακριβώς θα βασίζεται σε αυτό το πλαίσιο, δηλαδή στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, στο διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο και στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου»..

Δείτε επίσης:  Οι μεταρρυθμίσεις στο επίκεντρο της συνάντησης Αναστασιάδη - Παπαδόπουλου

«Δεν θα είναι εύκολα τα πράγματα εάν επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, θα είναι εξαιρετικά δύσκολα και ο κάθε ένας από εμάς θα πρέπει να αναλάβει το μερίδιο των ευθυνών που του αναλογούν», σημείωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Σε ό,τι μας αφορά ως ΑΚΕΛ, είπε, «εάν και εφόσον επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, θα λειτουργήσουμε εποικοδομητικά, θετικά, σε μια προσπάθεια να συμβάλουμε στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού».

Σε ερώτηση αν υπάρχουν προβλήματα και γι αυτό παρατείνει την επίσκεψή της η κ. Λουτ, ο κ. Κυπριανού απάντησε ότι «αντιλαμβάνεστε ότι για να παραμένει εδώ στο νησί χρειάζεται να ξεκαθαρίσουν ακόμα κάποια ζητήματα». Ας κάνουμε υπομονή ως αύριο το απόγευμα ή ως αύριο το πρωί και θα ξέρουμε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει ζήτημα του πως προσεγγίζουν τη διαδικασία οι δύο πλευρές ανέφερε ότι «δεν μας έχει λεχθεί κάτι τέτοιο». Θεωρώ, πρόσθεσε, «ότι αυτά τα ζητήματα είναι ξεκαθαρισμένα».

Σε άλλη ερώτηση απάντησε ότι «είναι αυτά τα οποία λέγαμε τα τελευταία δύο χρόνια, εμείς ως ΑΚΕΛ, ότι θα έπρεπε να κινηθούμε στη βάση εκείνου του πλαισίου, του πλαισίου του ΓΓ του ΟΗΕ και των συγκλίσεων που είχαν επιτευχθεί, ως εκ τούτου εμείς δεν έχουμε καμία διαφωνία».

Ερωτηθείς αν αυτά που πρέπει ακόμα να ξεκαθαρίσουν μπορεί να αφορούν το πλαίσιο του ΓΓ απάντησε ότι «δεν νομίζω ότι είναι αυτά τα ζητήματα που παραμένουν ακόμα για ξεκαθάρισμα». Ας αφήσουμε να περάσει μια μέρα να κάνουμε λίγη υπομονή και θα ξέρουμε προς τα που πάμε, είπε.

Δείτε επίσης:  Ελ. Αμμόχωστος: ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ θα στηρίξουν τον αγροτικό κόσμο που πλήγηκε

Σε ερώτηση αν παραμένει κόκκινη γραμμή για το Εθνικό Συμβούλιο ο τερματισμός των παραβιάσεων της Τουρκίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ο κ. Κυπριανού απάντησε ότι «θεωρώ ότι θα είναι πολύ παράδοξο να διεξάγονται διαπραγματεύσεις και να υπάρχουν ενέργειες, οι οποίες να θεωρούνται απειλητικές». Πρέπει λοιπόν, σημείωσε, «να βρεθεί η φόρμουλα εκείνη η απαραίτητη που να καθησυχάζει τις όποιες ανησυχίες της Ε/κ πλευράς». Σε διευκρινιστική ερώτηση αν θα πρέπει να βρεθεί φόρμουλα ή να υπάρξει τερματισμός, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι «όταν μιλάμε για φόρμουλα εννοούμε τερματισμό. Να βρεθεί ένας τρόπος να καθησυχαστούν αυτές οι ανησυχίες».

Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι ο ίδιος έχει πει ότι αν ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις τότε η Τουρκία θα βρεθεί στο δίλημμα ή να συνεχίσει τις προκλήσεις και να κατηγορηθεί ή να τις σταματήσει απάντησε ότι «είναι και τώρα η άποψη μου, ότι αν δημιουργηθούν προϋποθέσεις επανέναρξης των διαπραγματεύσεων η Τουρκία θα βρει τρόπο να τερματίσει έστω και προσωρινά».

Είμαι βέβαιος επανάλαβε απαντώντας σε επιπρόσθετη ερώτηση στο ίδιο θέμα ότι αν δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις επανέναρξης των διαπραγματεύσεων «η Τουρκία θα σκεφτεί διπλά και τριπλά πως θα συμπεριφερθεί».

ΚΥΠΕ

In the news
Load More