Είναι ο απόλυτος καλοκαιρινός προορισμός στην Κύπρο. Η μητρόπολη του τουρισμού με τις υπέροχες κρυστάλλινες παραλίες. Κοσμοπολίτικη με πάνω από 3,5 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως. Αγιά Νάπα, ένας δήμος με πολλές προοπτικές που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλον.
Ο Δήμαρχος της Αγίας Νάπας Γιάννης Καρούσος μίλησε στην aftodioikisi.com.cy σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, τονίζοντας την εθνικότητα και την μεγαλοπρέπεια του Δήμου. Η Αγία Νάπα, δηλώνει έτοιμη να υποδεχθεί και φέτος το μεγάλο αριθμό τουρισμού.
Πως έχετε αντιμετωπίσει την απότομη και ραγδαία ανάπτυξη της Αγίας Νάπας αμέσως μετά την τουρκική εισβολή;
Η Αγία Νάπα δυστυχώς επιλέχθηκε μετά την τουρκική εισβολή για να αντικαταστήσει τον τουρισμό της Κύπρου και είχε ως αποτέλεσμα μια άναρχη και απρογραμμάτιστη ανάπτυξη την οποία προσπαθούμε σήμερα να στήσουμε επομένως δεν αντιμετωπίστηκε με τον καλύτερο τρόπο η ανάπτυξη της Αγίας Νάπας αμέσως μετά την τουρκική εισβολή ακριβώς γι αυτό το λόγο, επειδή υπήρχε άναρχη, προβληματική άφιξη χωρίς κανένα σχεδιασμό και χωρίς καμία στρατηγική. Η Αγία Νάπα λόγω των παραλιών της, της φυσικής της ομορφιάς και της φιλοξενίας που είχε πέτυχε να μετατραπεί στο μεγαλύτερο θέρετρο της Κύπρου. Σε αυτό συνεισέφεραν όλοι, οι ντόπιοι, οι κυβερνήσεις και ο ιδιωτικός τομέας. Η Αγία Νάπα έχτισε την πορεία της μετά το 1974. Άρχισαν τα ξενοδοχεία, η ανάπτυξη του κέντρου, τα εστιατόρια, οι παραλίες και έφτασε εδώ που είναι σήμερα η Αγία Νάπα με 1 εκατομμύριο τουρίστες ετησίως.
Η μεγάλη εισροή τουριστών σίγουρα έχει οφέλη, προκύπτουν όμως και κάποια προβλήματα. Ποια είναι αυτά στο Δήμο σας;
Σίγουρα η Αγία Νάπα κάποιους μήνες ιδιαίτερα τον Ιούνιο χαρακτηρίζεται από υπερτουρισμό, ουσιαστικά το τουριστικό θέρετρο είναι στα όρια του και πολλές φορές ξεπερνά τα όριά του με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα. Ακόμη και στους δρόμους και στις παραλίες είμαστε υπερπλήρεις με οποιαδήποτε προβλήματα συνεπάγεται αυτό, οχληρία, πλήρωση υποδομών και πράγματα που επηρεάζουν γενικότερα την εμπειρία του τουρίστα.
Το πρόβλημα της κυκλοφορίας για παράδειγμα 2000 τετράτροχων στο δρόμο και η έλλειψη υποδομών.
Σίγουρα υπάρχουν προβλήματα λόγω της υπερεπισκεψιμότητας τα οποία προσπαθούμε να μειώσουμε όσο γίνεται. Οι τρόποι που θα δράσουμε είναι οι εξής:
Για παράδειγμα με τις μοτοσυκλέτες θα ορίσουμε συγκεκριμένες ώρες κυκλοφορίας, για τις υποδομές μας είμαστε στην αναβάθμιση του αποχετευτικού μας συστήματος, για τις παραλίες κάνουμε μελέτες για το πώς θα επεκταθούν για να μπορούν να φιλοξενήσουν καλύτερα και ποιοτικά τους επισκέπτες χωρίς να επηρεάζεται το περιβάλλον.
Ετοιμάζουμε το νέο σχέδιο της Αγίας Νάπας, το τοπικό σχέδιο στο οποίο λαμβάνουμε υπόψη αυτούς τους τομείς. Πρέπει να παρθούν μέτρα και γι αυτό δουλεύουμε στην αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος, δηλαδή τουρίστες που ενοχλούν με την συμπεριφορά τους προκαλώντας προβλήματα μειώνονται και αντικαθίστανται με άλλους ήσυχους και ποιοτικούς.
Η Κύπρος αδιαμφισβήτητα είναι νησί με πολλές πολιτισμικές παραδόσεις. Πως μπορείτε να διατηρήσετε τα παραδοσιακά μας έθιμα μέσα σε αυτή την πολιτισμική εξέλιξη;
Εμείς είμαστε ο Δήμος που δίνει μεγάλη βαρύτατα στον πολιτισμό, στα ήθη και στα έθιμα της Κύπρου. Έχουμε διάφορα φεστιβάλ που απολαμβάνουν οι τουρίστες. Το φεστιβάλ του Σεπτέμβρη που δέχεται πέραν των 40 χιλιάδων τουριστών, το μεσαιωνικό φεστιβάλ, ο κατακλυσμός. Όλη την χρονιά κάθε Παρασκευή διοργανώνουμε πρόγραμμα με «αναλαμπές παράδοσης» όπου ένα παλιό παραδοσιακό λεωφορείο που μέσα έχει βρακάδες και χορευτές ντυμένους με παραδοσιακές στολές πάνε σε διάφορους δρόμους, κατεβαίνουν και χορεύουν διάφορους κυπριακούς χορούς με την συνοδεία βιολιού και λαούτου και δίνουν την δυνατότητα σε ένα τουρίστα που βρίσκεται σε ένα εστιατόριο ή καφετέρια να χορέψει και αυτός μαζί τους. Αυτό είχε πάρα πολλά θετικά αποτελέσματα μέχρι σήμερα. Είναι πάρα πολλά τα θέματα παράδοσης που προβάλουμε. Για εμάς είναι σημαντικό όποιος έρχεται στην Αγία Νάπα να επιστρέφει στη χώρα του με λίγη Αγία Νάπα μαζί του. Αυτό επιτυγχάνεται προσφέροντας του εμπειρίες και η παράδοση είναι ένας τρόπος σωστός και έξυπνος να του περάσεις κάποια μηνύματα.
Είχαμε διαβάσει σε διάφορα δημοσιεύματα τις τελευταίες μέρες για το ενδεχόμενο μεταφοράς της γιορτής του πορτοκαλιού και των Ανθεστηρίων που ήταν κατ’ εξοχήν γιορτές της Αμμοχώστου στον Δήμο Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου. Τι έχετε να πείτε γι’ αυτό;
Δεν τίθεται τέτοιο θέμα από τον Δήμο Αγίας Νάπας. Ο Δήμος της Αγίας Νάπας δεν κάνει καμία εκδήλωση που να λέει ότι είναι εκδήλωση της Αμμοχώστου. Γίνονται μόνο κάποιες εκδηλώσεις όπως είναι παρελάσεις επαρχιακές, που γίνονται στην επαρχία Αμμοχώστου. Στην Αγία Νάπα δεν χρησιμοποιούμε και δεν βάζουμε σε καμία εκδήλωσή μας το όνομα Αμμόχωστος μπροστά.
Μέσα στα άμεσα σχέδια σας είναι η ανάπλαση της πλατείας όπου βρίσκεται το μοναστήρι της Αγίας Νάπας. Συγκεκριμένα τι σκέφτεστε να κάνετε και γιατί πιστεύετε στην αναγκαιότητα αυτού του έργου;
Το μοναστήρι της Αγίας Νάπας είναι το σημείο αναφοράς της με 1000 χρόνια ιστορία. Μάλιστα είναι η περιοχή και το μοναστήρι που ενέπνευσε τον ποιητή Γιώργο Σεφέρη να γράψει δυο ποιήματα «Αγιά Νάπα Α’» και το «Αγία Νάπα Β’». Είναι η μόνη περιοχή στην οποία αφιέρωσε δυο ποιήματα και δυστυχώς ακόμη δεν καταφέραμε να αναδείξουμε το μοναστήρι όπως θα έπρεπε.
Έχουμε κάνει μια μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού για το κέντρο της Αγίας Νάπας και το πως θα αναβαθμιστεί, το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να αποκατασταθεί το μοναστήρι. Όλα πρέπει να ξεκινούν και να τελειώνουν στο μοναστήρι της Αγίας Νάπας.
Εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση περίπου 1,5 εκατομμυρίου ευρώ για την αποκατάσταση και την μετατροπή του μοναστηριού σε αρχαιολογικό μουσείο με μια συλλογή του Μακαρίου και σπάνιες εικόνες, τη δημιουργία μιας πολιτιστικής ακαδημίας η οποία θα προσφέρει παραδοσιακά και τώρα ετοιμάζουμε – αδειοδοτούμε τις γύρω πλατείες και τους δρόμους του κέντρου, συνολικός προϋπολογισμός είναι γύρω στα 14 εκατομμύρια, τα 6 εκατομμύρια θα είναι έτοιμα για προκήρυξη προσφοράς σε τρεις μήνες περίπου και τα υπόλοιπα θα είμαστε έτοιμοι σε ένα χρόνο για προκήρυξη προσφοράς. Αυτό συμπεριλαμβάνει ανάπλαση των πλατειών, δημιουργία υπόγειων χώρων στάθμευσης, δεντροφυτέψεις, ανάνηψη του μοναστηριού για να είναι ορατό στους τουρίστες και να τονίζεται.
Επίσης να γίνουν κάποιες διαδρομές που θα οδηγούν στο μοναστήρι. Για εμάς είναι πάρα πολύ σημαντικό να βελτιώσουμε το κέντρο μας μέσω της ανάπλασης του μοναστηριού και των γύρω περιοχών.
Ο Δήμος Αγίας Νάπας γειτονεύει με τον Δήμο Παραλιμνίου, αυτό δημιουργεί προβλήματα ή διαφορές ανάμεσα σας;
Δεν έχουμε κανένα θέμα με τον Δήμο Παραλιμνίου. Συνεργαζόμαστε εξαιρετικά. Είμαστε ανταγωνιστές με την καλή έννοια. Ολόκληρη η επαρχία Αμμοχώστου λειτουργεί και διεκδικεί. Όλοι οι δήμαρχοι και κοινοτάρχες είναι μαζί σε ολόκληρη την επαρχία Αμμοχώστου και δεν βλέπει ο κάθε ένας τα δικά του και αυτό έφερε αποτελέσματα. Χαρακτηριστικό είναι το 2011 στους προϋπολογισμούς του κράτους η επαρχία είχε μόνο 3 εκατομμύρια ευρώ σε έργα ανάπτυξης, τώρα ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια ευρώ τα έργα στην επαρχία Αμμοχώστου, επομένως δεν υπάρχει θέμα προβλημάτων Αγίας Νάπας – Παραλιμνίου.
Μπορεί να είμαστε γείτονες ανταγωνιστές με την καλή έννοια αλλά δουλεύουμε μαζί τουριστικά και με τους άλλους δημάρχους και κοινοτάρχες της περιοχής και αυτό έφερε αποτελέσματα. «Ισχύς εν τη ενώσει».
Συζητείται πολύ σοβαρά η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ποια η δική σας θέση και πως θα σας επηρεάσει αν ενωθείτε με κάποιο άλλο δήμο;
Το 1992 η τότε κυβέρνηση και η νομοθετική εξουσία έλαβαν μια πρωτοβουλία, αναγνώρισαν την σημασία της Αγίας Νάπας , την προοπτική της και το γεγονός ότι έπρεπε να εξευρεθεί κάποιος τρόπος η Αγία Νάπα να προσφέρει υπηρεσίες Δήμου στην περιοχή της. Η Αγία Νάπα μετατράπηκε σε δήμος και ιστορικά έχει δικαιώσει την απόφαση του 1992 για να αλλάξουν τον νόμο και να μετατρέψουν την Αγία Νάπα σε Δήμο.
Η Αγία Νάπα από ένα χωριουδάκι έγινε ένας τουριστικός Δήμος. Ο μεγαλύτερος τουριστικός Δήμος της Κύπρου, η μητρόπολη του κυπριακού τουρισμού που φιλοξενεί 1 εκατομμύριο τουρίστες σε 40 χιλιάδες κλίνες, 175 τουριστικές μονάδες. Δικαιώθηκαν οι άνθρωποι που πήραν αυτήν την απόφαση. Η Αγία Νάπα δεν είχε 2000 κατοίκους που είχε μια κοινότητα τότε, ήταν μια περιοχή που εξυπηρετούσε εικοσαπλάσιο αριθμό. Η Αγία Νάπα έχει τον 5ο μεγαλύτερο προϋπολογισμό στην Κύπρο, μάλιστα αν αφαιρέσουμε και την κρατική χορηγία πρέπει να είμαστε 4οι στα καθαρά έσοδα και εξυπηρετεί 40 χιλιάδες κόσμο όλο τον χρόνο και το καλοκαίρι ξεπερνούν τις 70 χιλιάδες.
Δεν μπορεί να γίνει η μεταρρύθμιση και να υπολογίσεις ότι η Αγία Νάπα είναι 3000 κάτοικοι. Τα 18 εκατομμύρια έσοδα που έχουμε δεν είναι για να εξυπηρετούν 3000 κατοίκους είναι για να εξυπηρετούν 70 χιλιάδες τουρίστες επί καθημερινής βάσεως. Επομένως διαφωνούμε ότι πρέπει να υπάρχουν συνεργασίες με τον οποιονδήποτε.
Δεν υπάρχει λόγος η Αγία Νάπα να συνενωθεί με τον οποιοδήποτε.
Τα οικονομικά του δήμου είναι εξαιρετικά. Ο Δήμος μπορεί να επιβιώσει και χωρίς την κρατική χορηγία. Η Αγία Νάπα έχει ένα branding, ένα όνομα το οποίο αναγνωρίζεται παγκόσμια. Τις προάλλες ο πρόεδρος βρέθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και ο Κάρολος του ανέφερε την Αγία Νάπα. Τα περισσότερα hashtag στο instagram τα έχει η Αγία Νάπα. Είναι ένα branding που σε περίπτωση συνένωσης κινδυνεύει να χαθεί. Σε περίπτωση συνένωσης με το Παραλίμνι, το οποίο αποκλείουμε κατηγορηματικά, κάποιοι άλλοι θα φτάσουν σε σημείο να την διοικούν και να αποφασίζουν γι αυτήν και για τα έργα της.
Η Αγία Νάπα είναι ένας από τους δήμους που δικαιολογείται να μην συνενωθεί με κανέναν. Αποτελεί μια ακραία περίπτωση, έχουμε επιχειρήματα και θέλουμε να ληφθούν υπόψη. Θέματα οικονομίας, βιωσιμότητας, εκπροσώπησης, τουρισμού, branding,. Η Αγία Νάπα είναι δήμος εθνικής σημασίας και δεν πρέπει να παίζει κανείς με αυτήν. Οι γείτονες μας πρέπει να γίνουν Αγία Νάπα και όχι εμείς η μειοψηφία κάποιου άλλου δήμου.
Βρισκόμαστε λίγο πριν το καλοκαίρι και την τουριστική περίοδο πόσο έτοιμος είναι ο δήμος να φιλοξενήσει τόσο μεγάλο αριθμό τουριστών που δέχεται κάθε χρόνο και με ποιες εντυπώσεις αποχαιρετούν οι επισκέπτες τον Δήμο σας;
Εμείς είμαστε οι ειδικοί του τουρισμού. Η Αγία Νάπα είναι πανέτοιμη, οι υπηρεσίες της και οι παραλίες της, για να φιλοξενήσουν σημαντικό αριθμό τουρισμού. Οι επισκέπτες φεύγουν πολύ ικανοποιημένοι από την Αγία Νάπα . Εμείς ρωτάμε τον κόσμο που έρχεται την άποψη του για την Αγία Νάπα και αν θέλουν να ξαναέρθουν μελλοντικά. Μας βαθμολογούν με 4.1/5 οι τουρίστες και με 4/5 οι ντόπιοι. Το 90% δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένοι και το 94% έχουν θετικές τοποθετήσεις. Βαθμολογούν την Αγία Νάπα «εξαιρετικά» και κάθε χρόνο αυξάνονται αυτά τα νούμερα. Σημαντικό είναι το γεγονός πως το 2018 το 72% των ξένων επισκεπτών δήλωσαν ότι είναι πολύ πιθανόν να ξαναέρθουν στην Αγία Νάπα. Δεν μπορούμε φέτος να υπολογίσουμε τον τουρισμό διότι υπάρχουν οι αμφιβολίες για το Brexit, τα προβλήματα με την γερμανική αγορά και με την ρωσική αγορά. Ο στόχος είναι να είμαστε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.
Θίξατε το πρόβλημα της γερμανικής αγοράς. Σε προηγούμενες δηλώσεις σας έχετε δείξει ανοιχτά την ικανοποίηση σας προς το υφυπουργείο τουρισμού τι έχετε να πείτε;
Το υφυπουργείο έκανε αυτό ακριβώς για το οποίο κλήθηκε να κάνει. Άμεσα είδε πως υπήρχε πρόβλημα, εξασφάλισε προϋπολογισμό, ετοίμασε πακέτο μέτρων, πήγε υπουργικό, το έγκρινε και τώρα προχωρά στην υλοποίηση του. Αυτά έγιναν σε δυο εβδομάδες ενώ αν ήταν ο ΚΟΤ αυτά θα έκαναν δυο χρόνια να υλοποιηθούν από το δρόμο της γραφειοκρατίας και της μη άμεσης επικοινωνίας ενώ τώρα μέσω του υφυπουργείου μπορεί να γίνει. Μπράβο στον Υφυπουργό γιατί όσα έκανε θα έχουν αποτέλεσμα.
Ολοκληρώνοντας, ποια αναπτυξιακά έργα τρέχουν στο δήμο; Είστε ικανοί να ανταπεξέλθετε οικονομικά;
Η Αγία Νάπα ετοιμάζει για προκήρυξη έργα πέραν των 50 εκατομμυρίων ευρώ. Τελειώνει η πρώτη φάση της ανάπτυξης του παραλιακού μετώπου με προϋπολογισμό περίπου 6.5 εκατομμύρια . Η μετατροπή του μοναστήρι σε μουσείο είναι 1.5 εκατομμύριο. Προκηρύσσουμε το υπαίθριο αμφιθέατρο με προϋπολογισμό 4 εκατομμύρια, θα προκηρυχθεί το 2019 η επόμενη φάση του παραλιακού μετώπου με προϋπολογισμό 2 εκατομμύρια ευρώ όπως και το θεματικό πάρκο στη περιοχή της πρώην συνεργατικής που θα περιλαμβάνει βοτανικό κήπο, πάρκο με ψηφιδωτά, παιδότοπο με προϋπολογισμό 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Είμαστε ικανοί οικονομικά να ανταπεξέλθουμε.