Στις συναντήσεις με πολίτες εν όψει των Ευρωεκλογών αναπτύσσουμε διάλογο και συζήτηση για θέματα που απασχολούν την κοινωνία των πολιτών και ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους. Μέσα από την άμεση επαφή διαφαίνονται οι προβληματισμοί, οι σκέψεις και οι φοβίες των ψηφοφόρων για το αβέβαιο, όπως μας αναφέρουν, μέλλον της Ευρώπης.
Το κυριότερο ζήτημα που τίθεται προς συζήτηση είναι το οικονομικό και οι αυξήσεις των τιμών σε βασικά αγαθά. Πολλοί νέοι άνθρωποι εμφανίζονται απαισιόδοξοι όσον αφορά το αύριο, αφού αρκετοί αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά, με τους χαμηλούς μισθούς που δεν συνάδουν με τη μόρφωση και τις σπουδές τους. Η οικονομική αβεβαιότητα αναγκάζει αρκετούς νέους είτε να μείνουν στο εξωτερικό, να μεταναστεύσουν, είτε να ψάξουν ένα καλύτερο μέλλον στα αστικά κέντρα.
Η ανεργία, όπως και η ημιαπασχόληση τους επιφέρουν χαμηλούς μισθούς και περιορισμένη κοινωνική ασφάλιση, καθιστώντας τη μόνιμη επαγγελματική τους αποκατάσταση αβέβαιη ή και συχνά όνειρο απατηλό. Με μισθούς μεταξύ 600 – 900 ευρώ μηνιαίως οι νέοι άνθρωποι αδυνατούν να δημιουργήσουν δική τους οικογένεια, ενώ η αγορά ακινήτου αποτελεί πλέον πολυτέλεια, όπως επίσης και η ενοικίαση διαμερίσματος, οι τιμές των οποίων ξεπερνούν τις μηνιαίες απολαβές μεγάλης μερίδας εργαζομένων.
Ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, ο εκφοβισμός και η ενδοοικογενειακή βία αποτελούν σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, τα οποία όχι μόνο αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία, αλλά βιώνουμε καθημερινά ως απότοκο των κοινωνικών ανισοτήτων. Αντί λοιπόν να κατηγορούμε τους νέους ανθρώπους ότι δεν ενδιαφέρονται για τα κοινά ή ότι δεν πάνε να ψηφίσουν, σωστό θα ήταν να ψάξουμε τους λόγους γιατί η Νεολαία γυρίζει την πλάτη στην πολιτική.
Στη σύγχρονη κοινωνία οι νέοι άνθρωποι είναι άριστοι χρήστες της τεχνολογίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Η ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο τους καθιστά επίσης ικανούς να εργάζονται από όποιο χώρο επιθυμούν, συνήθειες που αποκτήσαμε μετά την πανδημία. Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί επίσης θέμα συζήτησης, αφού οι νέοι αναγνωρίζουν τη θετική της επίδραση στον σύγχρονο κόσμο, όμως δεν παύουν να προβληματίζονται για πιθανή αντικατάσταση του εργατικού δυναμικού από αλγόριθμους ή ρομπότ.
Οι νέοι άνθρωποι σ’ όλη την Ευρώπη μας έχουν εντυπωσιάσει με τις μαζικές τους διαδηλώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, για δωρεάν φοίτηση αλλά και για προστασία του αγροτικού κόσμου. Άρα, κακώς λοιπόν, θεωρούμε ότι η Νεολαία δεν ασχολείται με τα προβλήματα της ανθρωπότητας, γιατί αποδεδειγμένα οι νέοι άνθρωποι αντιδρούν και βγαίνουν στους δρόμους, για να υπερασπιστούν το ανθρώπινο τους δικαίωμα να ζουν σ’ έναν καθαρό πλανήτη και να μεγαλώσουν τα παιδιά τους σε ένα βιώσιμο περιβάλλον.
Η νεολαία του σήμερα βίωσε σκληρές δοκιμασίες στην εφηβεία και στην ενηλικίωση, τόσο στην εκπαίδευση όσο και στην εργασία. Η νέα γενιά έζησε κρίσεις, μνημόνια, πανδημίες, μη αναγνώριση των πτυχίων της, παρέμεινε κλειστή στο σπίτι, δίνοντας εξετάσεις εξ αποστάσεως, βίωσε βία, άνοδο της ακροδεξιάς, μισθούς πείνας που την αναγκάζουν να παραμένει στο παιδικό δωμάτιο του οικογενειακού σπιτιού.
Για να πείσουμε λοιπόν αυτούς τους νέους ανθρώπους να πάνε να ψηφίσουν, όπως και άλλους πολίτες που δεν βλέπουν τον λόγο να κατέλθουν στις κάλπες, θα πρέπει να τους ακούσουμε και να προσπαθήσουμε να στηρίξουμε τα αιτήματα τους στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Όλων ανεξαρτήτως, ανέργων, χαμηλά αμειβομένων, φοιτητών, ερευνητών, επιστημόνων αλλά και απολυμένων ανθρώπων, που θέλουν να εργάζονται με αξιοπρέπεια.
Με κάθε καλή διάθεση λοιπόν και αυτοκριτική, εντοπίζουμε και αναγνωρίζουμε τυχόν λάθη, αδυναμίες και παραλείψεις απέναντι στους πολίτες. Αφού λοιπόν οι νέοι άνθρωποι μας αντιμετωπίζουν με δυσπιστία, ας τους αποδείξουμε με την ειλικρίνεια, την απλότητα και τις γνώσεις μας ότι μπορούν να γυρίσουν τον κόσμο ανάποδα μαζί μας.
Τώρα είναι το momentum να καλέσουμε τον κόσμο να «αξιοποιήσει» την ψήφο του, ενδυναμώνοντας τη φωνή του λαού και ενισχύοντας την Αριστερά στην Κύπρο και στην Ευρώπη.