Στα όπλα καλεί 300 χιλιάδες Ρώσους εφέδρους ο Βλαντιμίρ Πούτιν προκειμένου να καλύψει τις ρωσικές απώλειες που έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα στο ουκρανικό μέτωπο, με τους ξένους αναλυτές να επισημαίνουν ότι με το σημερινό του διάγγελμα θέλει να ρίξει κι άλλο λάδι στις ήδη τεταμένες σχέσεις της Δύσης με τη Μόσχα.
Στο σημερινό του διάγγελμα, ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στους υπουργούς του, για τους οποίους είχαν ακουστεί διάφορα, όπως για παράδειγμα ότι είχαν εξολοκλήρου χρεωθεί την στρατιωτική αποτυχία της Μόσχας σε διάφορες περιοχές στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας. Για το λόγο αυτό ο Πούτιν είπε ότι στηρίζει την απόφαση του υπουργείου Άμυνας να κηρύξει γενική επιστράτευση.
«Στηρίζω το Υπουργείο Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο να πραγματοποιήσουν μερική επιστράτευση στη Ρωσική Ομοσπονδία». Σύμφωνα με τον Πούτιν, το διάταγμα έχει ήδη υπογραφεί και η μερική επιστράτευση θα ξεκινήσει σήμερα, Τετάρτη. Ο υπουργός Σεργκέι Σοιγκού εξήγησε ότι περίπου 300.000 έφεδροι καλούνται στα όπλα. Στη Ρωσία υπάρχουν συνολικά 25 εκατομμύρια έφεδροι.
Ο Σοιγκού έσπευσε επίσης να υποβαθμίσει τις ρωσικές απώλειες στον πόλεμο λέγοντας ότι λιγότεροι από 6.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου. Την ίδια ώρα, Αμερικανοί εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι, μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί περίπου 40 χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες.
Ο Πούτιν κλιμακώνει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας με το γαλλικό δίκτυο TFI να εκτιμά ότι η ανακοίνωση της Ρωσίας περί μερικής επιστράτευσης δείχνει την αδυναμία της Μόσχας στον πόλεμο που κήρυξε στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ουκρανία Μπρίτζετ Μπρινκ, η οποία έσπευσε να τονίσει ότι, η μερική επιστράτευση που κήρυξε η Ρωσία και τα δημοψηφίσματα προσάρτησης αποτελούν «σημάδι αδυναμίας και ρωσικής αποτυχίας». Η ίδια διαβεβαίωσε επίσης ότι η χώρα της θα συνεχίσει να «στηρίζει την Ουκρανία όσο χρειαστεί».
Οι ειδικοί αποκαλύπτουν τη νέα πολεμική στρατηγική του Πούτιν
«Η αλλαγή στρατηγικής στον πόλεμο της Ρωσίας δεν είναι τυχαία. Το Κρεμλίνο θέλει να διεξαγάγει πρόωρα δημοψηφίσματα στην ανατολική Ουκρανία και να προσαρτήσει αρκετές ουκρανικές περιοχές. «Τα νέα νομοσχέδια που έχουν κατατεθεί στη Δούμα δείχνουν ότι η Μόσχα προετοιμάζεται για γενική επιστράτευση την ώρα που τα «παπαγαλάκια» του Ρώσου προέδρου απειλούν μέσω τηλεοπτικών εκπομπών για πυρηνικό πόλεμο», επισημαίνουν αναλυτές στη γερμανική εφημερίδα «Bild».
Η νέα στρατηγική του Κρεμλίνου, όπως επισημαίνουν κορυφαίοι ειδικοί αποκαλύπτει τους ελιγμούς του Πούτιν σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχει στο μέτωπο του πολέμου. Η μερική επιστράτευση αφορά τους πολίτες που ανήκουν στην εφεδρεία των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.
«Πρώτα από όλα» όσοι πολίτες υπηρέτησαν στο στρατό, έχουν στρατιωτικές ικανότητες και εμπειρία. Όλοι θα υποβληθούν σε “πρόσθετη στρατιωτική προετοιμασία” προτού ριχτούν στη μάχη». Δεν είναι τυχαίο ότι ο Πούτιν απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στην άσχημη τροπή που έχει λάβει ο πόλεμος για τη χώρα του την ώρα που η Ουκρανία αποκτά εκ νέου τον έλεγχο όλο και περισσότερων περιοχών όπως το Ιζιούμ, σε μια αστραπιαία αντεπίθεση στα ανατολικά . Ο Πούτιν δεν είπε λέξη για αυτό.
«Το πιο σημαντικό όπλο του Πούτιν δεν είναι τα πυρηνικά. Θέλει να διασπείρει τον φόβο. Ακριβώς για το λόγο αυτό προειδοποιεί τη Δύση ότι δεν μπλοφάρει», διατείνονται αναλυτές στη γερμανική εφημερίδα.
«Πρώτον, η ομιλία του ξεκίνησε με τη συνήθη ρητορική μίσους κατά της Ουκρανίας και τα ψευδή προσχήματα για τη ρωσική εισβολή στη γειτονική του χώρα. Αλλά ο Πούτιν καταφέρθηκε εκ νέου κατά της Δύσης. Κατηγόρησε το ΝΑΤΟ για «αντιρωσικές πολιτικές» λέγοντας ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία απειλεί τη Μόσχα με πυρηνικές βόμβες. Κάτι βεβαίως που δεν ισχύει», προσθέτουν.
Η απόφαση του Κρεμλίνου αφορά πολίτες που βρίσκονται σε εφεδρεία και πάνω από όλους όσους έχουν ήδη υπηρετήσει στις Ένοπλες Δυνάμεις και διαθέτουν στρατιωτικές ειδικότητες και η σχετική εμπειρία».
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Bild, η κίνηση της κυβέρνησης της Μόσχας έρχεται ένα 24ωρο μετά την απόφαση τεσσάρων περιοχών που βρίσκονται υπό τον έλεγχο φιλορωσικών δυνάμενων να διεξάγουν δημοψηφίσματα για προσάρτηση τους στην Ρωσία. Υπενθυμίζεται ότι, από τις 23 έως τις 27 Σεπτεμβρίου, οι αρχές των περιοχών αυτών – Ντονέτσκ, Λουχάσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια- θα στήσουν κάλπες για την διεξαγωγή δημοψηφισμάτων.
Χθες, οι φιλορώσοι της Ζαπορίζια ανακοίνωσαν πως θα διεξάγουν δημοψήφισμα για την ένταξή τους ή όχι στη Ρωσική Ομοσπονδία, ενώ είχαν προηγηθεί οι σχετικές ανακοινώσεις από τους επικεφαλής των φιλορώσων στις άλλες 3 περιφέρειες που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων. Είχε προηγηθεί ο επικεφαλής των αυτονομιστών της Χερσώνας, Βλαντίμιρ Σάλντο, ανακοινώνοντας ότι η περιφέρειά του θα διενεργήσει δημοψήφισμα για την ένταξή της στη Ρωσία. Οι φιλορώσοι αυτονομιστές υποστηρίζουν πως το 95% της Χερσώνας είναι υπό τον έλεγχο των δυνάμεων της Μόσχας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένως τονίσει ότι, το θέμα του δημοψηφίσματος άπτεται των τοπικών αξιωματούχων που έχουν εγκατασταθεί στη Ρωσία και τους πολίτες των περιοχών.
Το διάγγελμα του Πούτιν που προειδοποιεί πως «δεν μπλοφάρει»
Ο Πούτιν στην αρχή του διαγγέλματός του κατηγόρησε τη Δύση ότι έχει ξεκινήσει πόλεμο κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία από το 2014. Υποστήριξε, δε, ότι η απόφαση για μια στρατιωτική επιχείρηση ήταν η μόνη πιθανή λύση από τη στιγμή που η Δύση αρνήθηκε να υπάρξει μια ειρηνική λύση «στο πρόβλημα του Ντονμπάς».
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς Πούτιν, ο ουκρανικός στρατός εκπαιδεύεται από το ΝΑΤΟ «και στην πραγματικότητα διοικείται από ξένους επικεφαλής» προσθέτοντας ότι «οι τακτικές τρομοκρατίας και εκφοβισμού» κατά της Ρωσίας έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα.
Όπως είπε, οι χώρες της Δύσης προσπαθούν «να μπλοκάρουν» κάθε πιθανότητα ανεξαρτησίας και ανάπτυξης. «Πρόθεση της Δύσης είναι να μας αποδυναμώσουν και να μας καταστρέψουν, το λένε ανοιχτά αυτό».Ο βασικός μας στόχος για την απελευθέρωση του λαού του Ντονμπάς παραμένει αναλλοίωτος, τόνισε, επίσης, ο Ρώσος πρόεδρος.
Αναφερόμενος στην απόφαση για μερική επιστράτευση, η οποία τίθεται σε ισχύ από σήμερα, είπε ότι αφορά μόνο όσους είναι καταγεγραμμένοι ως έφεδροι. Απευθυνόμενος, δε, σε όσους επιστρατευτούν, τους διαβεβαίωσε ότι «θα δοθούν όλα τα προνόμια που έχουν όλοι όσοι είναι ήδη εν υπηρεσία».
Παράλληλα διακήρυξε ότι «στηρίζει» τη απόφαση των κατοίκων περιοχών που ελέγχονται από τη Ρωσία στην Ουκρανία να προχωρήσουν σε δημοψηφίσματα όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη τονίζοντας ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει ασφαλείς συνθήκες για τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων για τους πολίτες που θέλουν να εκφράσουν τη θέλησή τους.
Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τη Δύση για «πυρηνικό εκβιασμό» κατά της χώρας του και απείλησε και με χρήση πυρηνικών λέγοντας λίγο πριν την ολοκλήρωση του διαγγέλματός του πως «όσοι μας απειλούν με πυρηνικά θα πρέπει να ξέρουν ότι αυτή η απειλή μπορεί να στραφεί εναντίον τους».Όπως είπε η Ρωσία έχει «αρκετά όπλα για να απαντήσει» προσθέτοντας: «Δεν μπλοφάρω».
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε, τέλος, αύξηση της χρηματοδότησης της στρατιωτικής βιομηχανίας της Ρωσίας προκειμένου να ενισχυθεί η παραγωγή όπλων.
Σε μια πρώτη αντίδραση η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Γκίλιαν Κίγκαν, χαρακτήρισε ως «ανησυχητική κλιμάκωση» την απόφαση Πούτιν για μερική επιστράτευση προσθέτοντας ότι οι απειλές για χρήση πυρηνικών θα πρέπει να ληφθούν «σοβαρά» υπ’ όψην.
Για προβλέψιμο βήμα που θα αποδειχθεί εξαιρετικά αντιδημοφιλές ανάμεσα στους πολίτες έκανε λόγο ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Όπως ανέφερε η κίνηση αυτή αποκαλύπτει ότι ο πόλεμος δεν εξελίσσεται σύμφωνα με το σχέδιο της Μόσχας. Κατηγόρησε, δε, τον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι προσπαθεί να ρίξει στη Δύση το φταίξιμο για τον «απρόκλητο πόλεμο» στην Ουκρανία.
Διευκρινίζοντας την ανακοίνωση Πούτιν ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, δήλωσε ότι η επιστράτευση αφορά «μόνο όσους έχουν προηγούμενη στρατιωτική εμπειρία» κάνοντας λόγο για έναν αριθμό περίπου 300.000 εφέδρων. Όπως σημείωσε η μερική επιστράτευση δεν αφορά στρατεύσιμους ή σπουδαστές στρατιωτικών ακαδημιών.
«Μοντέλο» Κριμαίας για το Ντονμπάς ετοιμάζει ο Πούτιν
Ακολουθώντας τη γνωστή συνταγή, δηλαδή τα όσα συνέβησαν μετά την καταδρομική επιχείρηση ρωσικής έμπνευσης το 2014 στην Κριμαία, ο Ρώσος πρόεδρος φαίνεται να ξεδιπλώνει ένα σχέδιο προσάρτησης των ουκρανικών περιοχών -κυρίως στα βορειοανατολικά- που διεκδικεί με ένταση από την πρώτη στιγμή της επίθεσης, μετά και την ολοκλήρωση ενός εξαμήνου στρατιωτικών επιχειρήσεων χωρίς θεαματικά αποτελέσματα, όπως ακριβώς έπραξε το 2014, με το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα της Κριμαίας.
Την Τρίτη, υπήρξαν πληροφορίες για τη διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων στην επαρχία του Ντονμπάς, δηλαδή στο Λουχάνσκ και το Ντόνετσκ, αλλά και στη Χερσώνα, ενώ ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι είναι «ζωτικής σημασίας» για τους φιλορώσους αυτονομιστές στην Ουκρανία να πραγματοποιήσουν δημοψηφίσματα προκειμένου οι επαρχίες Λουχάνσκ και Ντονέτσκ να προσαρτηθούν στη Ρωσία, τα οποία αναμένεται να λάβουν χώρα στις 23-27 Σεπτεμβρίου. Κοντά στην προκήρυξη δημοψηφίσματος τις ίδιες ημέρες βρίσκονται και φιλορωσικές δυνάμεις στη Ζαπορίζια, αναγάγοντας τις διεκδικήσεις της Μόσχας από το στρατιωτικό στο πολιτικό σκέλος.
Υπενθυμίζεται ότι μέσα από τη λογική του δημοψηφίσματος, αμφιλεγόμενου για τη διεθνή κοινότητα, ο Ρώσος πρόεδρος επιχείρησε να νομιμοποιήσει την κατοχή της Κριμαίας με την ενσωμάτωσή της στις 16 Μαρτίου 2014 στη Ρωσία, αλλά στα χρόνια που μεσολάβησαν, ωστόσο, μέχρι την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, η περιοχή γνώρισε περιόδους μεγάλης αστάθειας και έντασης, με την Μόσχα να δυσκολεύεται στην εγκαθίδρυση συνθηκών ασφάλειας για τους τοπικούς διοικητικούς μηχανισμούς της.