Άραγε η πόλη της Λάρνακας προσφέρει μια ικανοποιητική ποιότητα ζωής στη καθημερινότητά μας; Η αλήθεια είναι ότι πράγματα θα μπορούσαν να ήταν πολύ καλύτερα.
Μια αδυναμία είναι η ανυπαρξία καθαρών και αναβαθμισμένων δημόσιων πάρκων. Χώροι για πάρκα υπάρχουν. Όμως πολλές φορές αντικρίζει κανείς σε αυτά εικόνες εγκατάλειψης. Έλλειψη καθαριότητας, έλλειψη καινούργιων παιχνιδιών, έλλειψη φωτισμού και κακή συντήρηση έχει ως αποτέλεσμα πολλές φορές τα πάρκα της πόλης μας να είναι απρόσιτα για μας και τα παιδιά μας. Είναι καιρός να βρούμε διάφορους τρόπους για να φτιάξουμε ξανά τα πάρκα μας από την αρχή. Μια τέτοια προσπάθεια προϋποθέτει φυσικά κονδύλια. Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να βρούμε τρόπους αναβάθμισης των πάρκων μας χωρίς να πρέπει ο Δήμος να δώσει μεγάλα ποσά για να γίνει αυτό εφικτό.
Ένας τρόπος να είναι να δοθούν από το Δήμο κίνητρα σε οργανισμούς, εθελοντικές οργανώσεις, φορείς αλλά και μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες να υιοθετήσουν από ένα πάρκο για το οποίο θα αναλάβουν την αναβάθμιση και συντήρησή του. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το πάρκο Ίσων Ευκαιριών απέναντι από την Εκκλησία της Παναγίας της Φανερωμένης, το οποίο αναδιαμορφώθηκε και αναβαθμίστηκε με κονδύλια και εθελοντική εργασία από οργανώσεις και ιδιωτικές εταιρείες της πόλης μας. Με τον κατάλληλο σχεδιασμό και την αναζήτηση διάφορων οργανισμών, στους οποίους θα μπορούσε να παραχωρηθούν κάποια φορολογικά κίνητρα, αλλά και η προβολή της προσφοράς τους θα μπορούσε πραγματικά να άλλαζε την εικόνα των πάρκων μας και να τα μετατρέψει σε μικρούς πνεύμονες πρασίνου, χωρίς ιδιαίτερα έξοδα από το Δήμο Λάρνακας.
Στη Λάρνακας υπάρχει και έλλειψη χώρων άθλησης και υγιούς απασχόλησης των παιδιών και εφήβων κυρίως στις συνοικίες και στους συνοικισμούς της πόλης μας. Η έλλειψη τέτοιων χώρων στερούν από τους γονείς ή και πολλές φορές τις γιαγιάδες και τους παππούδες την ευκαιρία να αφήσουν κάπου τα παιδιά τους για να απασχολούνται υγιώς έτσι ώστε να δοθεί σ’ αυτούς ο χρόνος να ασχοληθούν με διάφορες δραστηριότητες που τους ευχαριστούν ή ακόμα και να βρουν δουλειά και να εργαστούν. Στερούν επίσης από τα παιδιά και τους έφηβους την ευκαιρία να κοινωνικοποιηθούν, να αναπτύξουν τα ταλέντα τους και να ασχοληθούν με τον αθλητισμό και τον πολιτισμό.
Αλήθεια σκεφτήκαμε ποτέ ότι τα σχολεία μας κάθε απόγευμα είναι κλειστά με αποτέλεσμα να μένουν αναξιοποίητοι χώροι οι οποίοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να απασχολούνται τα παιδιά και οι έφηβοι τις απογευματινές ώρες; Πόσο δύσκολο είναι για το Δήμο να εργοδοτήσει άνεργους νέους επιστήμονες με μηδενικό κόστος μέσα από προγράμματα της Αρχής Ανάπτυξης Δυναμικού, οι οποίοι θα είναι υπεύθυνοι για την φροντίδα και ασφάλεια των παιδιών και των νέων στους σχολικούς χώρους;
Γνωρίζουμε επίσης ότι η Λάρνακα είναι η μόνη ελεύθερη πόλη της Κύπρου, η οποία δεν έχει Πολύκεντρο Νεολαίας για να απασχολούνται υγιώς τα παιδιά και οι νέοι; Πρόκειται για μια έλλειψη που δείχνει ότι η Λάρνακα μπήκε πολλές φορές στο περιθώριο από το κεντρικό κράτος και θα πρέπει μια από τις προτεραιότητες του νέου δημοτικού συμβουλίου να πιέσει τον Οργανισμό Νεολαίας και όσους αρμόδιους εμπλέκονται στο θέμα αυτό να προχωρήσει άμεσα η δημιουργία του Πολύκεντρου Νεολαίας.
Υπάρχουν πολλά ζητήματα που θα μπορούσε να θίξει κανείς. Το σίγουρο είναι ένα. Λύσεις υπάρχουν. Πολλές φορές με μικρό ή μηδενικό κόστος. Εκείνο που χρειάζεται είναι μελέτη, νέες ιδέες αλλά και πολύ κέφι και όρεξη για δουλειά για να κάνουμε την πόλη μας καλύτερη.
Η Χρυσοβαλάντω Παύλου Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος ΔΗΣΥ στο Δήμο Λάρνακας