Γιώργος Γεωργίου: Σημαντικός και καθοριστικός ο ρόλος των Ευρωεκλογών

Γιώργος Γεωργίου
Reading Time: 2 minutes

Ο Γιώργος Γεωργίου, υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ εκφράζει τις απόψεις του για τις επερχόμενες Ευρωεκλογές στην Αυτοδιοίκηση. Μιλά για τον σημαντικό και καθοριστικό ρόλο των Ευρωεκλογών στην Κύπρο, για τις δραστηριότητές του σε ενδεχόμενη εκλογή του και για την καπιταλιστική μορφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  • – Λίγες μέρες απομένουν μέχρι τις Ευρωεκλογές. Πόσο σημαντικές είναι αυτές για τους λαούς της Ευρώπης;

Κάθε εκλογική αναμέτρηση είναι σημαντική γιατί αποτελεί την ευκαιρία και το δικαίωμα που έχουν οι πολίτες με την ψήφο τους να καθορίσουν τις πολιτικές που επιθυμούν και να χαράξουν το δρόμο για το μέλλον. Από την Ευρώπη εκπηγάζουν η μεγάλη πλειοψηφία των οδηγιών και νομοθεσιών που υιοθετούνται στα εθνικά κοινοβούλια και ρυθμίζουν τις τύχες μας. Για την Κύπρο είναι πολύ σημαντικές και θα καθορίσουν το μέλλον μας. Είναι η ευκαιρία να δοθεί ένα μήνυμα στην Κυβέρνηση να αναθεωρήσει τις καταστροφικές οικονομικές πολιτικές λιτότητας και φτωχοποίησης του λαού, την κοινωνική πολιτική, τη κοινωνική μέριμνα, τις πολιτικές της για την παιδεία και την υγεία.

  • – Σε ενδεχόμενη εκλογή σας ποια θέματα θα θέτατε πρώτιστα για συζήτηση μπροστά στην Ευρωβουλή;

Σε ενδεχόμενη εκλογή μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως πρώτιστο καθήκον είναι να εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για ανάδειξη των πτυχών του κυπριακού προβλήματος και να συμβάλουμε μέσα από τους κόλπους του Ευρωκοινοβουλίου στην επίτευξη Λύσης.
Παράλληλα υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα τα οποία χρήζουν βελτιώσεων όπως η οικονομική θεώρηση της Ευρώπης απέναντι στους πολίτες, το σημερινό οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης, που έχει αποτύχει και έχει αφαιμάξει τον εργαζόμενο, τον αγρότη, το νέο, το μαθητή και γενικά τους πολίτες της Ένωσης.

Δείτε επίσης:  Πρόεδρος ΔΗΚΟ: Η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η κύρια προτεραιότητα στο Κυπριακό

Προκλήσεις που χρήζουν αντιμετώπισης αποτελούν το μεταναστευτικό, το περιβάλλον, η αγροτική οικονομία, η παιδεία, η στέγαση. Όλοι οι πολίτες με τη συμμετοχή και με τη δύναμη της ψήφου μπορούν να καθορίσουν το μέλλον.

  • – Γιατί δεν βλέπουμε μεγάλη κινητικότητα και πίεση στην Τουρκία για το κυπριακό πρόβλημα από μέρους της ΕΕ;

Ο χαρακτήρας της Ε.Ε. αποτελεί προωθημένη μορφή της καπιταλιστικής ολοκλήρωσης. Λαμβάνοντας υπόψη ότι προτεραιότητα είναι τα οικονομικά συμφέροντα και με δεδομένες την οικονομική αγορά και συναλλαγές με την Τουρκία, τη θέση της και τον γεωπολιτικό της ρόλο στην περιοχή, την αντιμετώπιση, κατά προσχηματικό τρόπο, του προσφυγικού προβλήματος αλλά και τη ρευστότητα του γεωπολιτικού πεδίου στην Ανατολική Μεσόγειο και την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας-Τουρκίας, η Ε.Ε. αποφεύγει να ασκήσει την κατάλληλη πίεση στην Τουρκία αναφορικά με το κυπριακό πρόβλημα. Οι κυρίαρχοι κύκλοι στην Ε.Ε. προεξάρχοντος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με ένα λεονταρίστικο τρόπο, απειλούν με διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ε.Ε.-Τουρκίας όμως ανοίγουν διάπλατα το δρόμο για τελωνειακή ένωση με χορήγηση πακτωλού χρημάτων χωρίς να είναι υποχρεωμένη η Τουρκία να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της για το ευρωπαϊκό κεκτημένο, και τις κυπρογενείς της, υποχρεώσεις που απορρέουν από το πρωτόκολλο της Άγκυρας.

  • – Πως πιστεύετε ότι θα είναι η νέα εποχή μετά τις επερχόμενες εκλογές;
Δείτε επίσης:  Πρόεδρος ΔΗΚΟ: Η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η κύρια προτεραιότητα στο Κυπριακό

Το αποτέλεσμα των εκλογών θα καθορίσει την επόμενη μέρα και τη νέα εποχή. Ενδεχόμενη ενίσχυση του ΔΗΣΥ σημαίνει δικαίωση όλων εκείνων των αντιλαϊκών πολιτικών που βίωσε ο λαός μας βαθιά στο πετσί του. Η άνοδος των ακροδεξιών -φασιστικών- ναζιστικών κομμάτων αποτελεί όνειδος για την κοινωνία μας και για την Κύπρο, που βίωσε, με δραματικό τρόπο, πριν από 45 χρόνια τις πολιτικο-ιδεολογικές αντιλήψεις των προγόνων τους και το θλιβερό φάντασμα από το παρελθόν θα επανέλθει.

Η ενδυνάμωση του ΑΚΕΛ σημαίνει ενίσχυση της φωνής των εργαζομένων, των αγροτών, των φοιτητών. Σημαίνει ενίσχυση του αγώνα που διεξάγουμε για επίλυση του Κυπριακού και επανένωση του νησιού μας.

In the news
Load More