Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς, σε συνέντευξη στην Aftodioikisi αναφέρεται στις προτεραιότητες του κόμματος, που στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των νέων ανθρώπων. Ισχυρότερο ΑΚΕΛ στην Ευρώπη, δηλώνει, θα είναι μοχλός πίεσης για να μην προωθούνται οι αντιδραστικές πολιτικές της Δεξιάς και της ακροδεξιάς, που δεν ενδιαφέρεται για την προώθηση κοινωνικών πολιτικών και μέτρων προς όφελος των κοινωνιών.
Ακολουθεί αυτούσια η συνέντευξη
- Είστε νεαρός υποψήφιος ευρωβουλευτής και εισπράττετε πιο εύκολα τα προβλήματα της νεολαίας. Ποιες οι προτεραιότητες του κόμματός σας σε θέματα που απασχολούν τους νέους που θα τεθούν ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου;
Η αύξηση των κονδυλίων για τα ερευνητικά προγράμματα και τις εκπαιδευτικές ανταλλαγές (Horizon Europe, Εrasmus+) είναι στις προτεραιότητές μας. Θέση του ΑΚΕΛ και της Ομάδας της Αριστεράς είναι ότι δεν πρέπει να δαπανάται ούτε ένα ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Σήμερα όμως, μερικά δισεκατομμύρια ευρώ διοχετεύονται στις πολεμικές βιομηχανίες για ανάπτυξη νέων όπλων, επειδή οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις στο ευρωκοινοβούλιο έχουν την πλειοψηφία και επιβάλλουν αυτές τις πολιτικές.
Επίσης, η επέκταση της άδειας μητρότητας και της άδειας πατρότητας και η εισαγωγή σχεδίου γονικής άδειας βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητές μας, γιατί αυτά τα ζητήματα αποτελούν καθολικό αίτημα του κόσμου της δικής μας γενιάς. Τα εν λόγω ζητήματα δεν προχωρούν διότι δεν εξασφαλίζεται η απαιτούμενη πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο. Γι’ αυτό χρειάζεται να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το ΑΚΕΛ και η Αριστερά στην Ευρώπη. Για να έχουν ισχυρότερη φωνή και να γίνουν πράξη αυτά και τόσα άλλα αιτήματα νέων ανθρώπων.
- Πώς μπορείτε να συμβάλετε μέσω του Ευρωκοινοβουλίου στην επίλυση του Κυπριακού;
Το Κυπριακό θα λυθεί με διαπραγματεύσεις που ελπίζουμε να επαναρχίσουν το συντομότερο. Το Ευρωκοινοβούλιο μπορεί να ασκήσει πολιτικές πιέσεις στην Τουρκία, στο βαθμό που έχει λόγο για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, για να συναινέσει σε λύση αρχών στο Κυπριακό. Έχει σημασία να εργαστούμε για να μην αντικατασταθεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας με μια αναβαθμισμένη Τελωνειακή Ένωση. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η Κύπρος θα χάσει κάθε μοχλό πίεσης στην Άγκυρα, ενώ η Τουρκία και τα ισχυρά ευρωπαϊκά κράτη θα πολλαπλασιάσουν το εμπόριο όπλων. Η ευρωπαϊκή Δεξιά (συμμετέχει ο ΔΗΣΥ) και οι Σοσιαλδημοκράτες (συμμετέχει το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ), έχουν στηρίξει την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας και καταψήφισαν τη θέση που πρόταξε η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα της Αριστεράς, ώστε η λύση του Κυπριακού να προνοεί απαραίτητα κατάργηση των τουρκικών εγγυήσεων και αποχώρηση του κατοχικού στρατού. Είναι καλό να γνωρίζει κάθε Κύπριος αν με τη ψήφο του σε ένα κόμμα θέλει ταυτόχρονα να ενισχυεί μια ευρωπαϊκή πολιτική ομάδα που είναι απέναντι από την Κύπρο. Η Ομάδα της Αριστεράς σε όλες ανεξαιρέτως τις ψηφοφορίες τάσσεται στο πλευρό της Κύπρου.
- Εκτιμάτε ότι το Ευρωκοινοβούλιο χρήζει μεταρρυθμίσεων και σε ποιους τομείς;
Πρώτα από όλα το Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να αποκτήσει την εξουσία να προτείνει νομοθεσίες, όχι απλά να ζητά από την Κομισιόν να το κάνει, όπως οι βουλευτές στα εθνικά κοινοβούλια. Πρέπει ακόμα να αποκτήσει ρόλο στο διορισμό των μελών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και στον έλεγχο της δράσης της. Η ΕΚΤ παρότι καθορίζει δραστικά την πορεία της ΕΕ, σήμερα είναι ουσιαστικά ανεξέλεγκτη.
Πρέπει ακόμα να καταστεί υποχρεωτικό για όλα τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου και των άλλων οργάνων της ΕΕ να καταγράφουν σε δημόσιο μητρώο τις συναντήσεις τους με λόμπι (ή αλλιώς «ομάδες συμφερόντων»), προκειμένου οι πολίτες να γνωρίζουν ποιοι και πώς επιδρούν στις απόψεις των ευρωβουλευτών. Το κόμμα της ευρωπαϊκής Δεξιάς επιχειρεί να εμποδίσει αυτή τη ρύθμιση. Οι πολίτες δικαιούνται να γνωρίζουν, για παράδειγμα, αν ένας ευρωβουλευτής που είναι εισηγητής μιας έκθεσης σχετικά με τα περιβαλλοντικά πρότυπα των αυτοκινήτων, συναντήθηκε και πόσες φορές με τις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες της Ευρώπης. Ή όταν συζητούνται τα δισεκατομμύρια ευρώ που θα δοθούν για στρατιωτική έρευνα, δικαιούνται να γνωρίζουν ποιοι εμπλεκόμενοι ευρωβουλευτές κατά τη σύνταξη της νομοθεσίας είχαν αλλεπάλληλες επαφές με τους κολοσσούς της πολεμικής βιομηχανίας.
Αυτά είναι μέτρα που αμβλύνουν το λεγόμενο δημοκρατικό έλλειμμα, το οποίο κατά το ΑΚΕΛ είναι βαθύτατα δομικό και ταξικό. Για την πραγματική αλλαγή, χρειαζόμαστε μια άλλη Ευρώπη που θα είναι δημοκρατική.
- Ακροδεξιά κόμματα παρουσιάζονται ενισχυμένα στο Ευρωκοινοβούλιο πώς επηρεάζεται η λειτουργία του;
Οι περισσότεροι αντιλαμβανόμαστε ότι τα ακροδεξιά κόμματα είναι φορείς του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, στρεβλών αντιλήψεων σε βάρος των γυναικών και ακραίων θέσεων σε κοινωνικά ζητήματα. Αυτό βέβαια, που ορισμένοι δεν βλέπουν είναι ότι, πίσω από τα ακροδεξιά κόμματα δεν είναι παρά τα «άτακτα παιδιά» του συστήματος και λειτουργούν ως το μακρύ χέρι της Δεξιάς. Δεν είναι τυχαίο που στην Αυστρία η Δεξιά συγκυβερνά με το νεοναζιστικών καταβολών κόμμα της ακροδεξιάς. Επίσης, στην Ιταλία κατεβαίνουν σε κοινό εκλογικό συνασπισμό. Όταν μάλιστα, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου στέλεχος της ευρωπαϊκής δεξιάς, κ. Ταγιάνι, δηλώνει ότι ο Μουσολίνι έκανε «και καλά πράγματα», τότε με τον πιο επίσημο τρόπο ανοίγει ο δρόμος για τα ιδεολογήματα και το ιστορικό αφήγημα της ακροδεξιάς.
Η ίδια σχέση Δεξιάς-ακροδεξιάς παρατηρείται και στον τόπο μας, μεταξύ ΔΗΣΥ-ΕΛΑΜ και της προσέγγισής τους σε ζητήματα οικονομικοκοινωνικά. Το ΕΛΑΜ στήριξε την επανεκλογή Αναστασιάδη, ενώ ο Υπουργός Παιδείας δήλωνε ότι «μοιράζεται κοινές αξίες» με το νεοναζιστικό κόμμα. Η ακροδεξιά πίσω από τα δήθεν φιλολαϊκά συνθήματα, ενστερνίζεται τις ίδιες αντιλαϊκές πολιτικές με τη Δεξιά. Το ΕΛΑΜ ψήφισε με τον ΔΗΣΥ το κλείσιμο του Συνεργατισμού και τις εγγυήσεις στην Ελληνική Τράπεζα. Επίσης, τα δύο κόμματα θέτουν προσκόμματα στη σύσταση Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας που θα επιβάλλει αυστηρά πρόστιμα σε εργοδότες που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία.
Καταληκτικά, για να αντιμετωπιστεί η ακροδεξιά πρέπει πρώτα από να ξεσκεπάσουμε όλα όσα ντρέπονται να παραδεχθούν ότι εκπροσωπούν.