Η Λεμεσός χάραξε τον δρόμο για την ψηφιακή και πράσινη μεταρρύθμιση της Κύπρου μέσα από μία σειρά πρωτοποριακών δράσεων, όπως η δημιουργία του Κέντρου Καινοτομίας, Γαλάζιας Οικονομίας, τα εγκαίνια του οποίου πραγματοποιήθηκαν τον Μάϊο του 2023. Το εν λόγω έργο αποδεικνύει τις προσπάθειες που καταβάλλει η πόλη για να καταστεί κόμβος έρευνας και καινοτομίας, ενώ συμβάλλει καθοριστικά στην επίτευξη των στόχων του Δήμου Λεμεσού για κλιματική ουδετερότητα και έξυπνη μετάβαση.
Το Κέντρο Καινοτομίας, Γαλάζιας Οικονομίας Δήμου Λεμεσού-Royal Caribbean International λοιπόν, έθεσε τις βάσεις για περαιτέρω αναβάθμιση μιας πιο γαλάζιας επιχειρηματικότητας στην πόλη, αφού μεταξύ άλλων, στοχεύει στην προστασία του παράκτιου και θαλάσσιου περιβάλλοντος στη Λεμεσό.
Η καινοτομία είναι ζωτικής σημασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Γαλάζιας Οικονομίας και αυτό είναι κάτι που ο Δήμος Λεμεσού αντιλήφθηκε εδώ και αρκετό καιρό, γι’ αυτό εξάλλου προχώρησε και με τη δημιουργία του εν λόγω κέντρου. Η Γαλάζια Οικονομία στηρίζει με τη σειρά της την επιχειρηματικότητα, δημιουργεί ευκαιρίες απασχόλησης αλλά και ενίσχυσης της κοινωνικής ευημερίας για τους πολίτες της Λεμεσού και όχι μόνο.
Στόχος του Κέντρου δεν είναι άλλος από το να διαδραματίσει τον δικό του σημαντικό ρόλο στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος καινοτομίας. Την ίδια ώρα λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος, αφού φέρνει σε επαφή επιχειρηματίες, κοινωνικά σύνολα, την ακαδημαϊκή κοινότητα και ερευνητές, ώστε οι καινοτόμες ιδέες τους να γίνουν στο μέλλον τεχνολογίες, προϊόντα και υπηρεσίες. Γι’ αυτό εξάλλου και το Κέντρο λειτουργεί σε άμεση συνεργασία και σύνδεση με τα δύο πανεπιστήμια της Λεμεσού, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Πανεπιστήμιο Frederick, τα οποία διαθέτουν τμήματα σε ναυτιλιακές σπουδές, κέντρα ερευνών και άλλους συναφείς επαγγελματικούς φορείς.
Μέσα από στρατηγικές συνεργασίες τόσο με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, όσο με πανεπιστήμια και επενδυτές, το Κέντρο εστιάζει στο να ενθαρρύνει ενδιαφερόμενους φορείς, οι οποίοι έχουν άμεση σχέση με τη Γαλάζια Οικονομία, ενώ επιδιώκει τη συστηματική διάχυση γνώσεων με στόχο να μεγαλώσει το οικοσύστημα της Γαλάζιας Οικονομίας και να οδηγήσει νέους ανθρώπους σε επαγγέλματα συναφή με τον τομέα.
Το Κέντρο επιθυμεί μέσα από τη δράση του να αναδείξει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βιομηχανία, ενώ στρέφει την προσοχή του και στην ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών για αντιμετώπιση τους.
Η δημιουργία του Κέντρου Καινοτομίας, Γαλάζιας Οικονομίας έχει μεγάλη σημασία για την Κύπρο, ειδικά στις εποχές του σήμερα, στην εποχή δηλαδή της παγκοσμιοποίησης και ενός τεχνολογικά αναπτυγμένου κόσμου, αφού η καινοτομία αποτελεί την κινητήριο δύναμη όχι μόνο για μία πετυχημένη, αλλά και ανθεκτική οικονομία.
Για μια μικρή χώρα σαν την Κύπρο, που δεν διαθέτει βαριά βιομηχανία και οι τομείς οικονομίας είναι περιορισμένοι, η καινοτομία αποτελεί προτεραιότητα και μέσα από τη λειτουργία του Κέντρου δίνεται έμφαση σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας, αλλά και στην εφαρμογή καινούργιων, καινοτόμων τεχνολογιών και λύσεων προς όφελος της χώρας.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε ότι η Λεμεσός αποτελεί ιδανική επιλογή για τη δημιουργία ενός τέτοιου Κέντρου, αφού φιλοξενεί περισσότερες από 200 εταιρείες, οι οποίες παρέχουν ναυτιλιακές υπηρεσίες. Την ίδια ώρα, πρόκειται για μια πόλη που διαθέτει λιμάνι πολλαπλών χρήσεων, όπως και σύγχρονη μαρίνα αναψυχής, ενώ διατηρεί και μία μεγάλη τουριστική καθώς και βιομηχανική δραστηριότητα.
Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από το «Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης», του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξης» με άξονα προτεραιότητας τη «Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη» της προγραμματικής περιόδου 2014 -2020, τους Εθνικούς Πόρους, το Δημοτικό Ταμείο και την ευγενή χορηγία των 150,000 ευρώ από τη Royal Caribbean International.
Αυτή η ιστορία είναι μέρος της εκστρατείας YOUTHopia, ενός δημοσιογραφικού έργου που ρίχνει νέα φώτα στην Πολιτική Συνοχής της ΕΕ.