Η κοίτη του ποταμού Άμαθου στη Γερμασόγεια πρόκειται να μετατραπεί σε ένα πρότυπο και καινοτόμο Γραμμικό Πάρκο, το οποίο θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των κατοίκων όλης της Λεμεσού. Τα έργα της πρώτης φάσης ανάπλασης αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του 2025, ανταποκρινόμενα σε ένα διαχρονικό αίτημα περιβαλλοντικών οργανώσεων και κατοίκων της περιοχής, αλλά και της ευρύτερης Λεμεσού.
Το έργο έχει ήδη εξασφαλίσει την έγκριση του Τμήματος Περιβάλλοντος, ενώ ο διαγωνισμός για την κατασκευή του έχει κατακυρωθεί, με τις υπογραφές των σχετικών συμβολαίων να αναμένονται σύντομα. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Πολιτικής Συνοχής «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027» με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα οικολογικό διάδρομο που θα ενισχύσει την τοπική βιοποικιλότητα, θα εμπλουτίσει τη χλωρίδα και θα αναβαθμίσει το τοπίο, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση ενός ευχάριστου μικροκλίματος.
Το Γραμμικό Πάρκο θα αποτελέσει τμήμα ενός ευρύτερου έργου συνολικού μήκους έξι χιλιομέτρων, που θα συνδέει τον υδατοφράκτη της Γερμασόγειας με το παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού. Οι τρεις φάσεις του έργου έχουν σχεδιαστεί με καινοτομίες που αφορούν τον σχεδιασμό, τη θεματολογία και τη λειτουργικότητά του, με την προσοχή να είναι στραμμένη στην πρώτη φάση που θα μπει σε τροχιά υλοποίησης σύντομα.
Παρουσίαση του έργου
Πρόσφατα, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του έργου από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Κύπρου, με επικεφαλής τον καθηγητή Δρα Λουκά Δημητρίου. Η παρουσίαση περιλάμβανε το συνολικό χωροταξικό σχέδιο και τα αρχιτεκτονικά σχέδια της πρώτης φάσης, η οποία εκτείνεται από το μεσαιωνικό γεφύρι του ποταμού Άμαθου έως τη θάλασσα.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα χαρακτηριστικά του σχεδιασμού που αφορούν το νερό, τη χλωρίδα και τα ιστορικά μνημεία της περιοχής. Το Πάρκο αναμένεται να προωθήσει την περιφερειακή ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα, ενώ σε μελλοντικό στάδιο προβλέπεται η επέκταση περιμετρικά του υδατοφράκτη για την κάλυψη περισσότερων περιοχών του Δήμου Αμαθούντας.
Την ίδια στιγμή, το έργο προβλέπει τη δημιουργία γραμμικών χώρων πρασίνου, ποδηλατόδρομου και πεζόδρομου, καθώς και την ανέγερση χώρου για εκδηλώσεις και παραστάσεις. Περιλαμβάνει επίσης την κατασκευή αστικών μπαλκονιών με θέα προς το πάρκο, τη δημιουργία κεντρικού χώρου εκδηλώσεων, τη διαμόρφωση καναλιού απορροής όμβριων υδάτων, και τη διασπορά χώρων πρασίνου. Επιπλέον, προβλέπεται η τοποθέτηση κερκίδων σε διάφορα σημεία, όπου θα εγκατασταθούν προκατασκευασμένα καθίσματα από μπετόν.
Στο πλαίσιο του έργου, αναμένεται να κατασκευαστεί μεταλλική πέργολα μήκους 78 μέτρων, με ανοικτό το άνω μέρος της για φύτευση αναρριχητικών φυτών. Τα φυτά αυτά θα εμπλουτίζουν το πράσινο της περιοχής, προσφέροντας παράλληλα σκίαση στους επισκέπτες και τους περιπατητές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πέργολα θα τοποθετηθεί σε δάπεδο από τριφτό μπετόν, ενώ κατά μήκος των σημείων στήριξής της στο έδαφος θα τοποθετηθεί φυτόχωμα και γκρίζο χαλίκι ύψους 10 εκατοστών πάνω σε γεωύφασμα, προκειμένου να υποστηριχθεί η φύτευση χαμηλών θάμνων.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι, το έργο δίνει προτεραιότητα στην ασφάλεια και την προστασία των υποδομών, με σύγχρονο φωτισμό και μετεωρολογικούς σταθμούς. Ο φωτισμός θα είναι ενεργειακά αυτόνομος, φιλικός προς την πανίδα, και προσαρμόσιμος στις συνθήκες κίνησης και ώρας.
Το Γραμμικό Πάρκο Γερμασόγειας φιλοδοξεί να αποτελέσει πρότυπο για όλη την Κύπρο, προσελκύοντας ντόπιους και ξένους επισκέπτες, ενώ οι σχεδιαστές του στοχεύουν σε διεθνείς πιστοποιήσεις για την καινοτομία και τη βιωσιμότητα του.