Δέκα φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρκίνο οι καπνιστές με HIV

καπνιστές
Reading Time: < 1 minute
Δέκα φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρκίνο των πνευμόνων λόγω του τσιγάρου παρά από AIDS αντιμετωπίζουν, κατά μέσο όρο, οι καπνιστές που έχουν προσβληθεί από τον HIV.

Η πρόληψη του καρκίνου των πνευμόνων -μέσω διακοπής του καπνίσματος– θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τους ανθρώπους με HIV οι οποίοι, κατά τα άλλα, εφόσον ακολουθούν κανονικά την αντιρετροϊκή θεραπεία τους μπορούν να ζουν φυσιολογικά.

Ωστόσο, «το κάπνισμα και ο HIV αποτελούν ιδιαίτερα κακό συνδυασμό. Τα ποσοστά των καπνιστών είναι πάρα πολύ υψηλά μεταξύ των ανθρώπων με HIV, παρόλο που τόσο το κάπνισμα όσο και ο HIV αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο των πνευμόνων», δήλωσε ο δρ Κρίσνα Ρέντι, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη.

Δείτε επίσης:  Αλλαγή σκυτάλης την Κυριακή στη Συνομοσπονδία Γονέων Μ. Εκπαίδευσης

Οι ασθενείς με HIV ζουν πλέον περισσότερο χάρη στα αντιρετροϊκά φάρμακα, αλλά αν καπνίζουν, κινδυνεύουν σοβαρά να πάθουν καρκίνο των πνευμόνων, πολύ περισσότερο από ό,τι οι καπνιστές που δεν έχουν τον ιό.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της μελέτης, σχεδόν ένας στους δέκα (10%) ανθρώπους με HIV -καπνιστές και μη- θα πεθάνει από αυτή τη μορφή καρκίνου. Σχεδόν ένας στους τέσσερις (25%) καπνιστές με HIV θα πεθάνουν από καρκίνο των πνευμόνων. Να σημειωθεί ότι, ο κίνδυνος θανάτου -από τον συγκεκριμένο καρκίνο- για όσους νοσούν από το HIV και καπνίζουν πολύ φθάνει το 30%, έναντι μόνο 1,5% για τους μη καπνιστές.

Δείτε επίσης:  Έρχονται νέες προσλήψεις στην Αστυνομία

«Ο καρκίνος των πνευμόνων είναι πλέον μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου των ανθρώπων με HIV, μολονότι οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους θα μπορούσαν να αποφευχθούν», ανέφερε η ερευνήτρια Ροσέλ Βαλένσκι.

Στις ΗΠΑ πάνω από το 40% των ανθρώπων με HIV καπνίζουν, έναντι ποσοστού καπνιστών μόνο 15% στο γενικό πληθυσμό. Ο κίνδυνος για καρκίνο των πνευμόνων είναι λίγο μεγαλύτερος για τους άνδρες καπνιστές με HIV από ό,τι για τις καπνίστριες με HIV.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

In the news
Load More