Δήλωση Σωκράτη Χάσικου για το τοπικό σχέδιο της Νότιας Λευκωσίας που περιλαμβάνει και την περιοχή «Χαλεπιανές»

Reading Time: 2 minutes

Λόγω της επικαιρότητας που προέκυψε μετά την αγωγή και την κατάθεση του εργολάβου Μιλτιάδη Νεοφύτου κατά του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, όπου φαίνεται να επιχειρήθηκε αλλαγή πολεοδομικών ζωνών στην περιοχή Χαλεπιανές (Πέρα Χωρίο Νήσου) προς όφελος του Σωματείου της «Ομόνοιας», για σκοπούς διαφάνειας και αντικειμενικής ενημέρωσης του κοινού, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος επιθυμεί να δηλώσει τα ακόλουθα:

«Κατά την εκπόνηση του Τοπικού Σχεδίου για την Περιοχή Νότια της Λευκωσίας το Πολεοδομικό Συμβούλιο μετά από μακρά εξέταση κατά την περίοδο 2011-2012, απέστειλε εντός του 2013 τις εισηγήσεις του στον Υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο, για λήψη αποφάσεων και δημοσίευση του Σχεδίου. Στις εισηγήσεις του, το Πολεοδομικό Συμβούλιο, μεταξύ άλλων, περιλάμβανε την ένταξη της περιοχής των Χαλεπιανών σε Ζώνη Ειδικών Χρήσεων όπου θα επιτρέπονταν διάφορες χρήσεις με συντελεστή δόμησης 0,60:1 (η προηγούμενη Πολεοδομική Ζώνη είχε συντελεστή δόμησης 0,10:1).

Δείτε επίσης:  Δήμος Καραβά: Εγκαίνια έκθεσης Αγιογραφίας

Ο Υπουργός Εσωτερικών, αφού μελέτησε τις προτάσεις του Πολεοδομικού Συμβουλίου, προτού δημοσιεύσει το Σχέδιο Ανάπτυξης, αποφάσισε ότι δεν δικαιολογείτο η εισήγηση του Πολεοδομικού Συμβουλίου για την περιοχή αυτή και δεν την υιοθέτησε, οπότε η εν λόγω περιοχή αναπόφευκτα, εντάχθηκε σε Γεωργική Ζώνη Εξειδικευμένων Αναπτύξεων, όπως και όλη η υπόλοιπη συνορεύουσα της περιοχή (με συντελεστή δόμησης από 0,15:1 έως 0,40:1). Το Σχέδιο δημοσιεύθηκε στις 29/11/2013. Πρόκειται για πολιτική, η οποία αφορά ολόκληρη την περιοχή και όχι μόνο τις ‘Χαλεπιανές’, όπως κάποιοι φωτογράφιζαν με την πρόταση τους και με πρόθεση να υπογραφεί από τον νέο Υπουργό Εσωτερικών της Κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη.
Μετά από την υποβολή και μελέτη ενστάσεων, το δημοσιευμένο Τοπικό Σχέδιο οριστικοποιήθηκε, στις 29/05/2015, όπου στη συνολική περιοχή, στην οποία εμπίπτει και αυτή των Χαλεπιανών, επιτράπηκαν οι Εξειδικευμένες και Ενοποιημένες Αναπτύξεις υπό σοβαρές προϋποθέσεις. Η περιοχή παραμένει σε πολεοδομική ζώνη υπαίθρου, στην οποία υπάρχει η δυνητική πολιτική των εξειδικευμένων και ενοποιημένων αναπτύξεων.

Δείτε επίσης:  Δημοτική Ομάδα ΑΚΕΛ για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη λεωφόρο Αγίου Ανδρέου

Τέλος, ο Υπουργός διευκρινίζει ότι δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε διαφορές οι οποίες βρίσκονται ενώπιον δικαστηρίου».

pio.gov.cy

In the news
Load More