Δήμαρχοι Αγλαντζιάς και Στροβόλου σύμμαχοι στην δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Δήμου

Δήμαρχοι
Reading Time: 2 minutes

Η πρόταση για δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Δήμου στη Λευκωσία, θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης της Κύπρου. Όπως φαίνεται η πρόταση αυτή, που παρουσιάστηκε από τον Δήμαρχο Στροβόλου βρίσκει σύμφωνο και τον Δήμαρχο Αγλαντζιάς,.

Σε δήλωση του, ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς, κ. Χαράλαμπος Πετρίδης, επισημαίνει ότι «ήρθε η ώρα για μια τολμηρή, ριζική μεταρρύθμιση που θα απαλλάξει τους δήμους μας από τις παθογένειες του παρελθόντος. Ήρθε η ώρα να δημιουργήσουμε τον μεγάλο και ισχυρό μητροπολιτικό Δήμο της Λευκωσίας. Μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα με ενιαίο πολεοδομικό σχεδιασμό, πόρους και αποφασιστικές αρμοδιότητες, που θα εργάζεται για την ευημερία των πολιτών της και το μέλλον των επόμενων γενεών».

Υπογραμμίζοντας πως «Θα ήταν ευχής έργον η μεταρρύθμιση αυτή να μη χαθεί μέσα στις πολιτικές σκοπιμότητες και τις τοπικιστικές συναλλαγές. Να πραγματοποιηθεί απαλλάσσοντας τους πολίτες από τη σημερινή πολυδιασπασμένη εικόνα των πολλών και αδύναμων δήμων που πασχίζουν να επιβιώσουν επαιτώντας από την κεντρική διοίκηση».

«Η Λευκωσία, αλλά και η Λεμεσός και οι άλλες πόλεις, πρέπει να διοικούνται με ενιαίο τρόπο ώστε να υπάρχει σωστή οργάνωση, ολοκληρωμένο σχέδιο, σύγχρονες υπηρεσίες και οικονομία κλίμακας. Οι σύγχρονες πόλεις είναι δυναμικοί οργανισμοί που φροντίζουν για την τοπική οικονομία, την κοινωνική πρόνοια, τον τουρισμό και το περιβάλλον» προσθέτει. Τέλος τονίζει ότι η κεντρική διοίκηση πρέπει να δώσει την ευκαιρία στις πόλεις να εξελιχθούν την εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.

Δείτε επίσης:  Γ. Καρούσος: Όχι στην αντικατάσταση του Μητροπολιτικού Δήμου Αμμοχώστου

Να υπενθυμίσουμε ότι, σε πρόταση του, ο Δήμαρχος Στροβόλου, κ. Παπαχαραλάμπους, επισήμανε ότι «Η Κύπρος χρειάζεται μια ουσιαστική και ριζοσπαστική μεταρρύθμιση των Δήμων».

Στην σχετική του πρόταση αναφέρει ότι «Το κυρίαρχο θέμα είναι να συνοδευτεί αυτή η μεταρρύθμιση με τη ριζική αλλαγή του πολιτικού και διοικητικού συστήματος των νέων διευρυμένων Δήμων, προκειμένου οι Δήμοι μας να μετατραπούν σε ισχυρές μονάδες σχεδιασμού και προώθησης της Τοπικής Ανάπτυξης, με ισχυρά «όπλα» στη διάθεσή τους, που θα τους παραχωρήσει η κεντρική εξουσία»

Τονίζει επίσης ότι, «η μεταρρύθμιση θα πρέπει να στοχεύει σε μια ισχυρή τοπική αυτοδιοίκηση, με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και λειτουργικό εκσυγχρονισμό». «Οι συγχωνεύσεις θα πρέπει να φέρουν πραγματική «επανάσταση» στην κοινωνία. Μία κοινωνία, στην οποία, στη μείζονα Λευκωσία, τουλάχιστον, αλλά και σε όλη την Κύπρο, οι πραγματικές ανάγκες των δημοτών ιεραρχούνται πολύ υψηλότερα από τοπικά και κομματικά συμφέροντα» αναφέρει.

Δείτε επίσης:  Ενώπιον Δημάρχων Λευκωσίας το κυκλοφοριακό της Λευκωσίας

Επιπρόσθετα, απαριθμώντας τα κυριότερα πλεονεκτήματα θα αναμένονται από τη δημιουργία μίας μεγάλης, ισχυρής πρωτεύουσας, ο κ. Παπαχαραλάμπους αναφέρει:

• Η νέα, πυκνοκατοικημένη πρωτεύουσα θα μπορεί να έχει ένα ενιαίο πολεοδομικό σχεδιασμό

• Θα είναι πλέον εφικτή η άντληση περισσότερων ευρωπαϊκών κονδυλίων για υλοποίηση έργων, στα οποία κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο ο Δήμος Στροβόλου δεν ήταν επιλέξιμος

• Το σενάριο που προνοεί τη συμπερίληψη του Στροβόλου στη νέα πρωτεύουσα αναμένεται να έχει ως επακόλουθο την εξοικονόμηση περίπου 10 εκατομμυρίων ετησίως για την Κύπρο και τους δημότες, που απαιτούν καλύτερες και φθηνότερες υπηρεσίες.

• Ένας μεγάλος Δήμος και δύο μικρότεροι περιαστικοί δήμοι, με τις δικές τους ιδιαιτερότητες, θα έχουν να αντιμετωπίσουν παρόμοιες πλέον προκλήσεις και προβλήματα.

In the news
Load More