Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα η Λεμεσός αντιμετώπισε τη χθεσινή κακοκαιρία και μέχρι το τέλος του 2023 εκτιμάται ότι θα έχει ένα επαρκές δίχτυ προστασίας από ακραία καιρικά φαινόμενα, καθώς θα έχουν ολοκληρωθεί, τόσο το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο του κέντρου της πόλης, όσο και το ευρύτερο αντιπλημμυρικό έργο της μείζονος Λεμεσού.
Αυτό διαπιστώνει ο Δήμαρχος Λεμεσού και Πρόεδρος του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λεμεσού – Αμαθούντας, Νίκος Νικολαΐδης, ο οποίος επιθεώρησε το πρωί της Τρίτης το εργοτάξιο του μεγάλου αντιπλημμυρικού έργου του κέντρου Λεμεσού, στον μικρό κυκλικό κόμβο επί των οδών Ναυαρίνου, Ελευθερίας και Φεϋζίτ Πασά.
Σε δηλώσεις του, ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε ότι τα έργα προχωρούν κανονικά και «σταδιακά ισχυροποιείται η αντιπλημμυρική προστασία της πόλης», σημειώνοντας ότι «δεν είναι τυχαίο που παρ’ όλες τις έντονες βροχοπτώσεις δεν είχαμε τα φαινόμενα που είχαμε στο παρελθόν».
«Ασφαλώς δεν έχουν τελειώσει ακόμη τα μεγάλα έργα, τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και στη μείζονα Λεμεσού, όμως έχει αρχίσει να φαίνεται η συμβολή των έργων που έχουν τελειώσει στην αντιπλημμυρική προστασία της πόλης μας», συμπλήρωσε.
Η αντιπλημμυρική προστασία, συνέχισε, έχει διαπιστωθεί ιδιαίτερα στην περιοχή του μεσαιωνικού κάστρου, καθώς από τα μέχρι στιγμής έργα, περίπου 20% των νερών της βροχής που κατέληγαν στο συγκεκριμένο σημείο, εκτρέπονται προς την κοίτη του ποταμού.
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Λεμεσού, τις επόμενες εβδομάδες, με την ολοκλήρωση των οριζόντιων συνδέσεων της οδού Αγίας Φυλάξεως, από την περιοχή «Τζαμούδας» και βορειότερα, προς την κοίτη του ποταμού Γαρύλλη, θα βελτιωθεί κατά πολύ και το πρόβλημα που παρατηρείται και στην οδό Ελλάδος, ενώ τα έργα που θα γίνουν βόρεια της περιοχής Πενταδρόμου θα λύσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό και το πρόβλημα στην οδό Ανεξαρτησίας.
Παράλληλα, υπέδειξε, συνεχίζονται και τα έργα στη μείζονα περιοχή Λεμεσού, βορειότερα της λεωφόρου Σπύρου Κυπριανού, «τα οποία παρεμποδίζουν το νερό βορειότερα από το να κατεβεί στην πόλη και με όλα αυτά τα έργα, συν κάποια άλλα μικρότερα έργα, που αναμένεται να γίνουν από τα Δημόσια Έργα, όπως για παράδειγμα η βελτίωση της κατάστασης στη συμβολή Ομονοίας και Φραγκλίνου Ρούσβελτ, αναμένεται μέχρι το τέλος του 2023, όπως είχαμε προγραμματίσει, η Λεμεσός να αποκτήσει μια ισχυρή αντιπλημμυρική προστασία».
Ο Νίκος Νικολαΐδης συνεχάρη τις υπηρεσίες του ΣΑΛΑ και τον εργολάβο για τους ταχείς, όπως είπε, ρυθμούς που γίνονται τα έργα και ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους δημότες της Λεμεσού, οι «οποίοι όλο αυτόν τον καιρό έχουν επιδείξει μια αξιοσημείωτη αν θέλετε συνεργασία, κατανοώντας και αυτοί τη σημασία των έργων που γίνονται».
Την ίδια ώρα υπογράμμισε πως, παρά τα έργα που γίνονται, τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν αφήνουν περιθώρια για τον οποιοδήποτε εφησυχασμό και όλες οι υπηρεσίες του Δήμου και του ΣΑΛΑ βρίσκονται σε επιφυλακή. «Το απέδειξαν στις τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις. Με την πρώτη βροχή βγαίνουν έξω και είναι στα επίμαχα σημεία, στα επίφοβα σημεία, για να προλάβουν το οποιοδήποτε κακό», συμπλήρωσε.
Κάλεσε επίσης τους δημότες να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για προφύλαξη της περιουσίας τους από τις έντονες βροχοπτώσεις, όπως ο καθαρισμός των σχαρών έξω από τα σπίτια τους, η φύλαξη εκτεθειμένων αντικειμένων και η προστασία των υπογείων τους.
Ερωτηθείς κατά πόσο η χθεσινή κακοκαιρία αποτέλεσε μια ευκαιρία για αξιολόγηση της συμβολής των έργων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, ο Δήμαρχος Λεμεσού είπε πως «έχει μειωθεί σε αξιοσημείωτο βαθμό ο κίνδυνος και αποδείχθηκε στην πράξη».
«Μέχρι το τέλος του 2023 θα μπορούμε να πούμε ότι στα πλείστα των καιρικών φαινομένων θα νιώθουμε μια ασφάλεια αν και εκεί όπου θα υπάρχουν ακραία και απρόβλεπτα, όπως προχωρεί η κλιματική αλλαγή, δεν μπορεί να προβλέψει κανείς τι μπορεί να γίνει», πρόσθεσε.
Ικανοποίηση «που οι ορθοί σχεδιασμοί, η ταχύτητα με την οποίαν έχουμε εκτελέσει τα έργα έχουν ήδη αρχίσει να φέρνουν αποτελέσματα», εξέφρασε ο Γενικός Διευθυντής του ΣΑΛΑ Γιάννης Τσουλόφτας.
Το τελευταίο διάστημα, είπε, έχουν επιταχυνθεί οι εργασίες για το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο του κέντρου της Λεμεσού από την οδό Ειρήνης μέχρι τον ποταμό Γαρύλλη, «με στόχο να προλάβουμε να δώσουμε μια μερική προστασία στην περιοχή του μεσαιωνικού κάστρου, που παραδοσιακά ταλαιπωρείται από τις βροχοπτώσεις».
Είναι με μεγάλη ικανοποίηση που σημειώνουμε ότι φέτος, για πρώτη φορά στη νεότερη ιστορία της πόλης, παρά τις εντονότατες βροχοπτώσεις, δεν παρουσιάστηκαν φαινόμενα πλημμυρών και καταστροφές στην περιοχή του μεσαιωνικού κάστρου, συμπλήρωσε.
Ο κ. Τσουλόφτας σημείωσε ότι το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο του κέντρου της Λεμεσού, ένα έργο αξίας 7 εκατομμυρίων ευρώ, έχει ήδη ολοκληρωθεί περίπου στο 40% του και πρόκειται για ένα έργο με εξαιρετικά μεγάλο βαθμό δυσκολίας, εφόσον προνοεί την κατασκευή ενός εκτεταμένου δικτύου οχετών σε 27 οδούς στο κέντρο της Λεμεσού, πολλές από τις οποίες είναι κύριες εμπορικές οδοί με αυξημένη τροχαία κίνηση και εμπορική δραστηριότητα.
Όσον αφορά το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο της μείζονος Λεμεσού, το κόστος του οποίου κυμαίνεται πέραν των 16 εκατομμυρίων ευρώ, υπενθύμισε πως αυτό εκτείνεται και στους πέντε δήμους που ανήκουν στα όρια του ΣΑΛΑ και μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί πέραν του 50% των εργασιών.
ΚΥΠΕ