Στα πλαίσια του προγράμματος Υγιείς Πόλεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το Υπουργείο Υγείας και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, προχώρησαν σε υπογραφή Μνημονίου συνεργασίας. Ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΤΕΠΑΚ, Αναπληρωτής Καθηγητής και επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος για την υγεία και την ποιότητα ζωής στη πόλη της Λεμεσού, Νίκος Μίτλεττον, μιλώντας στην Αυτοδιοίκηση έδωσε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα.
Όπως δήλωσε, αυτή την εβδομάδα έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του ΤΕΠΑΚ και του υπουργείου υγείας για το πρόγραμμα για υγιείς πόλεις το οποίο ανήκει στον παγκόσμιο οργανισμό υγείας. Είναι ένα πρόγραμμα που άρχισε από την δεκαετία του 80’.
Πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν όλες οι χώρες και η Κύπρος την τελευταία δεκαετία. Ο στόχος του προγράμματος είναι η προαγωγή της υγείας των πολιτών μέσα από πολιτικές της τοπικής αυτοδιοίκησης για να βελτιώσουν την πόλη είτε αυτό αφορά το φυσικό ή το κοινωνικό περιβάλλον της πόλης.
Η Κύπρος συμμετέχει στο δίκτυο με αρκετούς δήμους όπως τον Δήμο Λευκωσίας, Πάφου, Λεμεσού, Αγλατζιάς, Στροβόλου, Λατσιών, Λακατάμιας Πόλεως Χρυσοχούς, . Αυτοί οι Δήμοι συμμετέχουν στο δίκτυο υγιών πόλεων όμως κανένας από αυτούς τους Δήμους δεν έχει πιστοποιηθεί.
Το πρόγραμμα έχει δυο επίπεδα το πρώτο είναι η εκδήλωση ενδιαφέροντος για να μαθαίνεις τις δραστηριότητες του healthy cities, του προγράμματος του παγκόσμιου οργανισμού υγείας και το δεύτερο επίπεδο είναι η πιστοποίηση σου ως υγιή πόλη η οποία αρχίζει ουσιαστικά με την εκδήλωση πολιτικής βούλησης από κάποιο δημοτικό συμβούλιο, ότι δηλαδή θα αναλάβει δράση με βάση τις πολιτικές του παγκόσμιου οργανισμού υγείας για να βελτιώσει την υγεία και την ποιότητα ζωής των πολιτών.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ένας δήμος για να πιστοποιηθεί είναι να κάνει την αίτηση το δημοτικό συμβούλιο προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και να παρουσιάσει το προφίλ υγείας των πολιτών.
«Σε αυτό το πρόγραμμα συμμετέχουν Δήμοι. Ο ρόλος των πανεπιστημίων είναι υποστηρικτικός. Η υπογραφή του μνημονίου μεταξύ της σχολής μας και του υπουργείου υγείας είχε τον στόχο να προβάλει το πρόγραμμα στην Κύπρο και να δελεάσει τους δήμους για να προχωρήσουν με την πιστοποίηση, αφού το πρώτο βήμα ουσιαστικά είναι η περιγραφή μέσα από δεδομένα για την υφιστάμενη κατάσταση. Το πανεπιστήμιο είναι εκεί για να ετοιμάσει το προφίλ υγείας που θέλει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ήδη ο Δήμος Λεμεσού έδειξε ενδιαφέρον».
Στις 14 Ιουνίου ανεπίσημα το υπουργείο υγείας έχει σκοπό να καλέσει αυτούς τους δήμους για να κάνει παρουσίαση του προγράμματος και να τους εξηγήσει την διαδικασία πιστοποίησης.