Σήκωσαν μανίκια και εργάζονται ασταμάτητα για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο Δήμος Ύψωνα μαζί με τις άλλες επτά κοινότητες (εκτός της Επισκοπής που κινήθηκε ενάντια στον νόμο για τη συγχώνευση της στον Δήμο Δυτικής Λεμεσού).
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Δυτικής Λεμεσού έχει έδρα τον Δήμο Ύψωνα και κάτω από την ομπρέλα του τις κοινότητες Ακρωτηρίου Ασώματου (Λεμεσού), Επισκοπής (Λεμεσού), Ερήμης, Καντού, Κολοσσίου, Σωτήρας (Λεμεσού) και Τραχωνίου(Λεμεσού), που μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Δυτικής Λεμεσού∙
Σε δηλώσεις του στην Αυτοδιοίκηση ο Δήμαρχος Ύψωνα, Παντελής Γεωργίου, ανέφερε ότι μετά την επιστολή που έλαβαν από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών για σύσταση Συμβουλίου Διαχείρισης Κοινών Υποθέσεων οι εμπλεκόμενοι έπραξαν τα δέοντα και συνεχίζουν τις προσπάθειες έτσι ώστε να είναι όλα έτοιμα μέχρι την εφαρμογή της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Εκτός από τη σύσταση του Συμβουλίου ο Δήμος Ύψωνα μαζί με τις κοινότητες που θα συνενωθεί έστρεψε την προσοχή του και σε μια σειρά από δράσεις που περιλαμβάνουν τη δημιουργία ομάδων εργασίας καθώς επίσης και τη δημιουργία χρονοδιαγραμμάτων.
«Μας έστειλαν ενδεικτικά χρονοδιαγράμματα τα οποία έπρεπε ή να τα υιοθετήσουμε ή να τα τροποποιήσουμε και μια σειρά από άλλα ζητήματα που αφορούσαν την ομαλή λειτουργία των Συμβουλίων Διαχείρισης Κοινών Υποθέσεων. Εμείς συνεδριάσαμε δύο φορές μέχρι στιγμής, έχουν συσταθεί οι ομάδες εργασίας και σχετική επιστολή στάλθηκε στον Γενικό Διευθυντή του ΥΠΕΣ ως Πρόεδρος της Κεντρικής Συμβουλευτικής Επιτροπής», δήλωσε ο κ. Γεωργίου.
Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι ζητήθηκαν απ’ όλες τις κοινότητες οι προϋπολογισμοί, τα συμβόλαια που έχουν εν ενεργεία, οι μισθώσεις τα τεμάχια που έχουν στην ιδιοκτησία τους, οι λεπτομέρειες για τους υπαλλήλους τις κλίμακες και τα σχέδια υπηρεσίας τους αλλά και άλλα σημαντικά έγγραφα και στοιχεία που χρειάζεται να μελετηθούν ενόψει μεταρρύθμισης.
«Μέχρι την περασμένη εβδομάδα ανταποκρίθηκαν όλοι εκτός από την Επισκοπή η οποία ουσιαστικά δεν έρχεται στις συνεδριάσεις με πρόφαση ότι έχει κινηθεί νομικά κατά του νόμου», είπε ο Δήμαρχος Ύψωνα.
Να σημειωθεί ότι η Επισκοπή απέστειλε και σχετική επιστολή στη δεύτερη συνεδρία του Δήμου Ύψωνα με τις υπόλοιπες κοινότητες για να ενημερώσει ότι βρίσκεται υπό διαμαρτυρία. Πάντως, ο κ. Γεωργίου σημείωσε πως πρόκειται για ένα θέμα που πρέπει να λύσει το Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ ανέφερε ότι ο ίδιος από πλευράς του θα συγκαλέσει την επόμενη συνεδρία περί τα τέλη του Ιούλη έτσι ώστε να ξεκαθαρίσει και το τι μέλλει γενέσθαι.
«Σαν Συμβούλιο λάβαμε μια σειρά από αποφάσεις για τις οποίες αποστέλλονται και οι σχετικές επιστολές στο ΥΠΕΣ. Η μια αφορά στο όνομα, αποφασίσαμε να κρατήσουμε το όνομα Δήμους Κουρείου για να δώσουμε μια ταυτότητα που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν brand name για την μετέπειτα πορεία του Δήμου και για τουριστική αξιοποίηση του», σημείωσε ο κ. Γεωργίου.
Επίσης, λήφθηκε απόφαση για λειτουργία του Ανοικτού Σχολείου και Συμβουλίου Νεολαίας, έτσι ώστε να επεκταθούν οι συγκεκριμένοι θεσμοί και στις υπόλοιπες περιοχές του νέου Δήμου. Την ίδια ώρα, έχει γίνει καταγραφή του προσωπικού αλλά και των αναγκών που προκύπτουν για να υπάρχει μια ομαλή λειτουργία και στις υπόλοιπες περιοχές.
Ωστόσο, σύμφωνα και με τα λεγόμενα του κ. Γεωργίου, υπάρχουν και μια σειρά από ζητήματα τα οποία λειτουργούν ως «εμπόδια» όσον αφορά στην ομαλή λειτουργία αυτής της μεταβατικής περιόδου.
Ένα από αυτά τα ζητήματα αφορούν τους προϋπολογισμούς.
«Πρέπει να μας ξεκαθαρίσει το υπουργείο κατά πόσο θα μεταφερθούν οι αναγκαίοι οικονομικοί πόροι προς το συμβούλιο ή στον δήμο που θα είναι η έδρα για να μπορέσει να υλοποιήσει τις δράσεις που το ίδιο του Υπουργείο Εσωτερικών θέλει να υλοποιήσει. Θέλουμε ξεκάθαρο πλαίσιο λειτουργίας και μια κατεύθυνση για το τι θα γίνει στο επίπεδο του προϋπολογισμού. Το ίδιο συμβαίνει όσον αφορά και στην ενοποίηση των λογιστικών συστημάτων και γενικά της μηχανογράφησης. Χρειάζονται αρκετά χρήματα τα οποία δεν ξέρουμε ποιος πρέπει να τα δώσει», δήλωσε ο Δήμαρχος Ύψωνα.
Ζήτημα φαίνεται να προκύπτει και στη στελέχωση του νέου δήμου αφού σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΕΣ αφορά την 23η Δεκεμβρίου.
Ο Δήμαρχος Ύψωνα ισχυρίζεται ότι το διάστημα που μεσολαβεί δεν είναι αρκετό για να ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη διαδικασία.«Είναι αδύνατο μέσα σε έξι μήνες να γίνουν προκηρύξεις, εξετάσεις, εκπαιδεύσεις…», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα ανοικτό ζήτημα παραμένει το θέμα της αδειοδότησης.
«Η πρόνοια που υφίσταται σήμερα αφορά στο ότι οι τοπικές αρχές θα διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις μέχρι και τη λήξη της διαδικασίας ενός φακέλου που αυτό παραπέμπει στην έκδοση πιστοποιητικού τελικής έγκρισης αλλά όπως είναι τα πράγματα σήμερα θεωρώ πως είναι ανέφικτο. Είναι πολλοί φάκελοι στον δήμο χωρίς να προχωρούν και περιμένουν πότε θα έρθουν να βγάλουν πιστοποιητικά τελικής έγκρισης οι ιδιοκτήτες. Πρέπει να ξεκαθαρίσει ποιος θα έχει τον οικοδομικό έλεγχο των αναπτύξεων που θα προκύψουν γενικά και ποιος την διεκπεραίωση των παραπόνων που θα λαμβάνονται από τους πολίτες», είπε.
Ακολούθως πρόσθεσε ότι αν όλα αυτά δεν διευθετηθούν δεν μπορούν να προχωρήσουν σε οργανόγραμμα και στην ολοκλήρωση άλλων διαδικασιών.
Σημειώνεται ότι στην περιοχή προκύπτει άλλο ένα ζήτημα που αφορά στην τροποποίηση του Περί Δήμων Νόμου Βρετανικών Βάσεων. Είναι κάτι που, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Ύψωνα, πρέπει να συζητηθεί άμεσα τόσο σε επίπεδο Δήμου – Βρετανικών Βάσεων, τόσο σε επίπεδο Κυπριακής Δημοκρατίας – Βρετανικών Βάσεων.
Μάλιστα, ο Δήμος Ύψωνα έχει ήδη πραγματοποιήσει μια συνάντηση με τις Βάσεις, ωστόσο είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν, με τον κ. Γεωργίου να σημειώνει ότι αυτό που συμφωνήθηκε είναι οι εν λόγω διαδικασίες να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό.
«Το Υπουργείο Εσωτερικών ενημέρωσε ότι θα έρθει να δει όλα τα Συμβούλια Διαχείρισης Κοινών Υποθέσεων, δεν έχουμε όμως χρονοδιαγράμματα για το πότε θα λάβουμε απαντήσεις στα ζητήματα που θέσαμε», είπε κλείνοντας.