Δήμος Λιβαδιών: Η περιοχή «Πανέρκα» θα μετατραπεί σε αθλητικό χώρο

Reading Time: 5 minutes

Ο δήμος Λιβαδιών είναι ένας νέος, αναπτυσσόμενος δήμος, που προσπαθεί εν μέσω δυσκολιών, να αντιμετωπίσει και να επιλύσει τα προβλήματα των δημοτών του. Ο δήμαρχός του, Μάριος Αρμένη, μαζί με το Δημοτικό Συμβούλιο και με μικρό αριθμό προσωπικού, προσπαθούν να προωθήσουν έργα που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Αρμένης στην Aftodioikisi εστιάζει στη μεγάλη καθυστέρηση στην κατασκευή αποχετευτικού συστήματος και έργων προστασίας από τα αντιπλημμυρικά κανάλια, καλώντας την Κυβέρνηση να τα προωθήσει.
Ιδιαίτερη έμφαση αποδίδει ο δήμος Λιβαδιών στην δημιουργία χώρων άθλησης και συνάθροισης των κατοίκων. Στο πλαίσιο αυτό ολοκληρώνονται οι εργασίες κατασκευής γηπέδων και είναι υπό σχεδιασμό αρκετά άλλα.

  • Ποια τα κυριότερα προβλήματα του δήμου Λιβαδιών που θεωρείτε ότι φρενάρουν την ανάπτυξή του;

Τα κυριότερα προβλήματα που φρενάρουν την ανάπτυξη του Δήμου μας αφορούν στην καθυστέρηση σειράς έργων υποδομής, που εδώ και χρόνια αναμένουμε την υλοποίησή τους. Συνοπτικά θα έλεγα ότι αυτά ιεραρχούνται ως ακολούθως:

-η καθυστέρηση στην μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών
-η συνέχιση του δρόμου πρωταρχικής σημασίας ( λεωφ. Αλεξ. Παναγούλη)
-η σοβαρή καθυστέρηση στην κατασκευή αποχετευτικού συστήματος που θα εξυπηρετεί ολόκληρο το Δήμο, καθώς αντιμετωπίζουμε σοβαρά αποχετευτικά προβλήματα σε ορισμένες περιοχές.
-η εξεύρεση μόνιμων λύσεων για τα αντιπλημμυρικά κανάλια, που ως γνωστό, από χρόνια ταλαιπωρεί.

Εντός της κατοικημένης περιοχής υπάρχουν σημεία που πρέπει να κατασκευαστούν τοίχοι αντιστήριξης που να διαχωρίζουν και να προστατεύουν τις περιουσίες από τα αντιπλημμυρικά κανάλια. Σε άλλα σημεία αναβλύζει νερό από το έδαφος και υπάρχουν στάσιμα νερά με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εστίες μολύνσεις.

-η καθυστέρηση στην έγκριση και δημοσιοποίηση του Σχεδίου Περιοχής που εκπονήθηκε για την ορθή αξιοποίηση και ανάπτυξη μίας μεγάλης περιοχής του Δήμου μας που καλύπτει όλη την παραλιακή μας περιοχή από τα σύνορα μας με την Λάρνακα μέχρι την Ορόκλινη.

Εφόσον το σχέδιο εγκριθεί θα αρθεί μια μεγάλη αδικία σε βάρος του δήμου μα, αφού οι εν λόγω περιοχές σήμερα επηρεάζονται από την οδηγία Σεβέζο με αποτέλεσμα να υπάρχουν περιορισμοί στις αναπτύξεις.

  • Τι έργα να αναμένει ο δημότης κατά το 2020 που θα βελτιώσει τη ζωή του;

Εντός των ημερών προχωρούμε με την αγορά τεμαχίων γης, εντός του πυρήνα του Δήμου μας, και πρόθεσή μας είναι το συντομότερο δυνατόν να προχωρήσουμε με τα αρχιτεκτονικά σχέδια για την κατασκευή μεγάλου χώρου στάθμευσης και τοπιοτέχνησής του. Ένα έργο το οποίο θα επιλύσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα που δημιουργείται εντός του πυρήνα του Δήμου λόγω έλλειψης χώρων στάθμευσης.

Επίσης, δράττομαι της ευκαιρίας να διαβεβαιώσω τον δημότη ότι η προσπάθεια για ασφαλή διακίνηση τόσο των πεζών και των μηχανοκίνητων οχημάτων θα συνεχιστεί. Όπως κάθε χρόνο έτσι και το 2020 θα συνεχίσουμε την ανακατασκευή πεζοδρομίων και την επάλειψη δρόμων με πρέμιξ.

Δείτε επίσης:  Ο Δήμος Λευκονοίκου συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Γαστρονομίας

Ακόμη θα προχωρήσουμε με την κατασκευή μικρών αντιπλημμυρικών έργων σε σημεία που έχουμε εντοπίσει ότι δημιουργούνται προβλήματα από τα όμβρια ύδατα.

Στον προγραμματισμό μας είναι το συντομότερο δυνατό να ξεκινήσουμε και το πολεοδομικό έργο ανάπλασης του πυρήνα των Λιβαδιών.

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία των μελετών και της εξασφάλισης των απαραίτητων αδειών και όταν ολοκληρωθεί το τεχνικό κομμάτι θα προχωρήσουμε άμεσα με τα κατασκευαστικά έργα.

Ένα άλλο έργο που προγραμματίζουμε και έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και η έκδοση των απαιτούμενων αδειών, είναι ο εξωραϊσμός των αντιπλημμυρικών καναλιών. Είμαστε σε αναμονή για να εγκριθεί το σχετικό κονδύλι για θα ξεκινήσουν τα έργα.

  • Πού σκαλώνει, εδώ και σχεδόν μία δεκαετία, η μη συνέχιση της κατασκευής του πολυσύχναστου δρόμου που βρίσκεται κοντά στην εκκλησία του Αγίου Σάββα;

Ο συγκεκριμένος δρόμος έπρεπε να κατασκευαστεί πριν τον παραλιακό δρόμο Λάρνακας-Δεκέλειας, αφού σκοπός ήταν η αποσυμφόρηση του τουριστικού μετώπου. Η συνέχιση του δρόμου εναπόκειται στις αποφάσεις των αρμόδιων Υπουργείων και πραγματικά δεν κατανοούμε την στασιμότητα εδώ και τόσα χρόνια.

Δράττομαι της ευκαιρίας να τονίσω, για ακόμη μια φορά, ότι με την σημερινή κατάσταση του οδικού δικτύου στην περιοχή αντιμετωπίζονται σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα. Λόγω του ότι δεν έχει κατασκευαστεί η Β΄ Φάση του δρόμου όλη η τροχαία κίνηση διοχετεύεται εντός του Δήμου και συγκεκριμένα στην οδό Αγίου Σάββα, σε ένα δρόμο όπου καθημερινά διακινούνται εκατοντάδες μαθητές, αφού εδώ βρίσκονται το περιφερειακό Λύκειο και το Γυμνάσιο Λιβαδιών.

  • Ποια έργα δρομολογεί ο δήμος που θα αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής του δημότη, πάρκα, χώροι αθλητισμού, ποδηλατόδρομοι, κ.λπ.

Ο Δήμος Λιβαδιών συνεχώς προσπαθεί να συνεισφέρει με κάθε τρόπο για την υγιή απασχόληση των νέων, αλλά και γενικά των δημοτών μας. Πέραν της επιχορήγησης του προγράμματος Αθλητισμός για Όλους που να σημειωθεί ότι συμμετέχουν 164 παιδιά και την αποπεράτωση των τριών σύγχρονων γηπέδων στο Λύκειο Λιβαδιών προχωρούμε τώρα με την υλοποίηση και άλλων έργων .

Σε συνεργασία με τον ΚΟΑ θα κατασκευαστούν στον χώρο του Δημοτικού Σχολείου τρία μικρά ποδοσφαιρικά γήπεδα και θα προχωρήσουμε με ανακατασκευή του γηπέδου του Λυκείου και τοποθέτηση χλοοτάπητα.

Ακόμη, ευελπιστούμε ότι θα είμαστε έτοιμοι για την έναρξη των εργασιών για την ανέγερση του Αθλητικού Κέντρου στην περιοχή «Πανέρκα» το οποίο θα περιλαμβάνει γήπεδα futsal, χειροσφαίρισης, πετοσφαίρισης επί άμμου, καλαθόσφαιρας, πετόσφαιρας, αντισφαίρισης, προπονητικός τοίχος, χώρος skate park και μεγάλος παιδότοπος ο οποίος θα περιλαμβάνει παιδικά επίπεδα αναρρίχησης και υδάτινη πλατφόρμα, μίνι γκολφ, κεντρικό άξονα αθλητικών δραστηριοτήτων, ποδηλατόδρομο, όργανα γυμναστικής εξωτερικού χώρου, μεγάλους χώρους πρασίνου, παρατηρητήριο, κοινόχρηστους χώρους και καφετέρια.

Δείτε επίσης:  Άρχισαν οι εργασίες συντήρησης των ενετικών τειχών στη Λευκωσία

Παράλληλα, ο δήμος συνεχίζει την προσπάθειά του για αναβάθμιση των παιδότοπων με αντικατάσταση παιχνιδιών με ευρωπαϊκού τύπου.

Στο πρόσφατο παρελθόν είχατε εγείρει θέμα επιστροφής τμήματος του παραλιακού μετώπου που ενώ εμπίπτει στα όρια του δήμου, διοικητικά ανήκει στο δήμο Λάρνακας, υπάρχουν κάποιες εξελίξεις;

Δυστυχώς, παρά τα γραπτά διαβήματά μας, από τις αρχές του 2018, προς τον Δήμο Λάρνακας για συζήτηση του θέματος, μέχρι σήμερα δεν έχουμε καμία ανταπόκριση . Γεγονός που μας αναγκάζει να κάνουμε σκέψεις για υλοποίηση παλιάς απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου επί του θέματος, που δεν είναι άλλη από την προσφυγή στην Δικαιοσύνη.

  • Η ύπαρξη των εγκαταστάσεων καυσίμων αποτελεί μειονέκτημα για την κοινότητά σας, μελετάτε τη διεκδίκηση αποζημίωσης από τις εταιρείες ή και το κράτος;

Ο Δήμος Λιβαδιών είναι ο κατεξοχήν επηρεαζόμενος λόγο της ύπαρξης των εγκαταστάσεων αυτών. Οποιεσδήποτε σκέψεις από επιχειρηματίες για αναπτύξεις στην περιοχή σταματούν, αφού λόγω της Οδηγίας Σεβέζο δεν μπορούν να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες άδειες. Στην ουσία είμαστε εγκλωβισμένοι στους κύκλους επικινδυνότητας της Οδηγίας Σεβέζο.

Εμείς με κάθε ευκαιρία τονίζουμε στους αρμόδιους την ανάγκη για άμεση μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών πρώτον, για θέματα ασφάλειας αλλά και γιατί η κατάσταση φρενάρει στην ανάπτυξη του δήμου μας. Ως εκ τούτου, εκεί και όπου μπορούμε ζητούμε αντισταθμιστικά μέτρα είτε με έργα είτε με οικονομική βοήθεια προς.

Πότε θα λειτουργήσει το περιφερειακό ταχυδρομείο Λιβαδιών, θα στεγάζονται και υπηρεσίες του Κέντρου Εξυπηρέτησης του Πολίτη;
Ευελπιστούμε ότι στις αρχές του 2020 θα λειτουργήσουν τα προσωρινά ταχυδρομικά γραφεία . Αναμένουμε όμως, το συντομότερο δυνατό την υλοποίηση της απόφασης για την ανέγερση Περιφερειακού Ταχυδρομικού Γραφείου στα Λιβάδια στο οποίο θα στεγαστούν και οι υπηρεσίες του Κέντρου Εξυπηρέτησης του Πολίτη.

  • Το Μουσείο Καλαμουργικής είναι μοναδικό στην Κύπρο πώς αξιοποιείται από το δήμο;

Πράγματι, το Μουσείο Μνήμης Καλαμουργικής αποτελεί μοναδικό στολίδι για τον Δήμο μας. Προσπάθειά μας είναι μέσο του μουσείου να προσελκύσουμε άτομα και ιδίως την νέα γενιά για να εκπαιδευτούν και να ασχοληθούν με την τέχνη της καλαθοπλεκτικής , της ψαθοπλεκτικής και της καλαμωτής. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε δημιουργήσει ειδικά προγράμματα απασχόλησης και ενημέρωσςη μαθητών Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης. Είναι σημαντικό να αναφέρω ότι, φέτος έχουμε καταφέρει μέσω του Υπουργείου Παιδείας να ενταχθεί στα επιμορφωτικά προγράμματα η τέχνη της καλαθοπλεκτικής.

Επίσης, μέσω της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης Λάρνακας και του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, πραγματοποιούνται επισκέψεις στο μουσείο που περιλαμβάνουν και τη δυνατότητα παρακολούθησης και συμμετοχής στην κατασκευή αντικειμένων από καλάμι.

In the news
Load More