O Δήμος Λευκωσίας και το Ενεργειακό Γραφείο Κύπρου, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου HUB–IN (Hubs of Innovation and Entrepreneurship for the Transformation of Historic Urban Areas), διοργανώνουν σειρά δωρεάν δημιουργικών εργαστηρίων με τίτλο «Ενεργοποίηση στον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας – Αλληλεπίδραση και Συμμετοχή».
Η συγκεκριμένη δράση στοχεύει στην ενίσχυση της πολιτιστικής, οικονομικής, εκπαιδευτικής και κοινωνικής ζωής της πόλης, δημιουργώντας μια πιο ζωντανή και ανθεκτική κοινότητα.
Τα εργαστήρια που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της δράσης περιλαμβάνουν:
1. «Σχεδιάζω τον εαυτό μου ντυμένο/η στα Κυπριακά» για παιδιά 7-12 χρονών
13 Ιουλίου 2024, 10:00-13:00, Κέντρο Αριστείας CYENS
Με την εικαστικό Ειρήνη Κλόκκαρη
Για εγγραφή: https://forms.gle/ttYib6ApXuPc14LH9
Ελάτε να γνωρίσουμε τον πλούτο των παραδοσιακών ενδυμασιών μέσα από το ταξίδι μας στην παλιά εποχή του 19ου αιώνα, στην Κύπρο. Τις ενδυμασίες των πλούσιων ανδρών, των κομψών κυριών της πόλης, των αγροτών, τις ενδυμασίες από τις γυναίκες του χωριού με τις επίσημες και καθημερινές φορεσιές τους. Τόσες πολλές διαφορετικές εικονογραφημένες ενδυμασίες θα γνωρίσετε μέσα από τους μοναδικούς χιουμοριστικούς χαρακτήρες του Παναή, της Ελισαβούς κ.ά. που θα δούμε παρέα με κάθε λεπτομέρεια. Από αυτούς θα εμπνευστείτε και θα σχεδιάσετε το δικό σας χαρακτήρα ντυμένο στα Κυπριακά, με βράκα ή σαγιά.
2. Διήμερο Εργαστήρι Χαρακτικής «Αποτυπώματα»
17 και 24 Ιουλίου 2024, 17:30-19:30, Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας
Με τους χαράκτες Ευκλείδη Παπαδόπουλο και Δέσποινα Πρίγκη
Για εγγραφή: https://forms.gle/tKZSbQTXkP2EXgdo6
Το εργαστήρι είναι σχεδιασμένο για ενήλικες και έχει στόχο τη γνωριμία των συμμετεχόντων με τη χαρακτική τέχνη ως αυτόνομη μορφή εικαστικής δημιουργίας. Οι συμμετέχοντες θα μπορούν να δημιουργήσουν το δικό τους χαρακτικό έργο, με την τεχνική της λινοτυπίας.
3. Εργαστήρι «Παραδοσιακά Μοτίβα – Σταμπωτές Μπαντάνες», για παιδιά 7-12 χρονών
20 Ιουλίου 2024, 10:00-13:00, Κέντρο Αριστείας CYENS
Με την εικαστικό Ειρήνη Κλόκκαρη
Για εγγραφή: https://forms.gle/T9Ar55WFvXp5ka8B8
Ταξίδι παρέα με τα παιδιά, στα παραδοσιακά χρόνια του νησιού, το 19ο αιώνα. Τότε, οπού τα κεφαλομάντιλα και τα μαντίλια μέσης αποτελούσαν σημαντικό στοιχείο της παραδοσιακής ενδυμασίας αντρών και γυναικών. Στολίδι φτιαγμένο πολύ προσεκτικά από τους μαντιλάρηδες. Γνωρίζουμε, λοιπόν, το παραδοσιακό επάγγελμα και την τέχνη του και φτιάχνουμε τις δικές μας σύγχρονες μπαντάνες, γεμάτες σταμπωτά μοτίβα που θα φτιάξουμε μόνοι μας, με πλούσια χρώματα και σχήματα.
4. «Ήχοι της Λευκωσίας: Μια αλληλεπίδραση μεταξύ μουσικής και εικαστικών τεχνών»
25 Ιουλίου 2024, 17:30 – 19:30, Κέντρο Αριστείας CYENS
Με τους μουσικούς Γεωργία Πετρούδη, Γιώργο Χριστοφή και Εύα Σταύρου
Για εγγραφή: https://forms.gle/XVSN7wcyCoq8NsLG9
Στόχος του εργαστηρίου είναι το πάντρεμα της μουσικής και των εικαστικών τεχνών μέσω ζωντανών παραστάσεων, προβολών και ψηφιακών εφαρμογών, προσφέροντας έτσι, μια δημιουργική εμπειρία στους συμμετέχοντες. Αυτό το εργαστήριο θα διερευνήσει τη δυναμική αλληλεπίδραση μεταξύ ήχου και εικόνας σε δύο διαδοχικές δραστηριότητες, καθεμία από τις οποίες προωθεί μια βαθύτερη κατανόηση της σχέσης μεταξύ των δύο μέσων.
5. “Laser-cut assembly lamps: From Design to Fabrication”
18 Ιουλίου 2024, 10:00 -15:00, ThinkerMakerSpace
Με την αρχιτέκτονα Camila Calegari Margues
Για εγγραφή: Laser-Cut Assembly Lamps: From Design to Fabrication Tickets, Thu 18 Jul 2024 at 10:00 | Eventbrite
Γλώσσα εφαρμογής εργαστηρίου: Αγγλικά
Στη διάρκεια του εργαστηρίου “Συναρμολόγηση Λαμπτήρων: Από το Σχέδιο στην Κατασκευή,” οι συμμετέχοντες θα εξερευνήσουν τον σχεδιασμό και την παραγωγή επιτραπέζιων λαμπτήρων μέσω ψηφιακής κατασκευής, χρησιμοποιώντας την τεχνική κοπής με λέιζερ (laser–cut).
Το εργαστήρι αποσκοπεί στην ενημέρωση των συμμετεχόντων για παραδοσιακές τέχνες της Κύπρου που φθίνουν, αλλά και την αναβίωση κυπριακών μοτίβων, όπως τα “Φυθκιώτικα”, με έναν εναλλακτικό τρόπο και την χρήση συγχρόνων μέσων παραγωγής.
Απώτερος στόχος του Δήμου μέσα από την υλοποίηση των παραπάνω εργαστηρίων είναι η:
– αναβάθμιση και ανάδειξη των δεξιοτήτων των καλλιτεχνών, των δημιουργών και των τεχνιτών,
– δημιουργία εμπειριών που σχετίζονται με διάφορους πολιτιστικούς και δημιουργικούς κλάδους,
– ενίσχυση της κοινοτικής συνοχής, αφού παρέχουν ευκαιρίες για τους κατοίκους να γνωριστούν, να συνεργαστούν και να αναπτύξουν στενότερους δεσμούς, ενισχύοντας έτσι το αίσθημα της κοινότητας,
– διατήρηση και προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Μέσω των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την τοπική πολιτιστική παράδοση, οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να μάθουν και να εκτιμήσουν την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης.
– ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, αυξάνοντας την επισκεψιμότητα στην παλιά πόλη και στηρίζοντας τις τοπικές επιχειρήσεις,
– ενίσχυση της δια βίου μάθησης, αφού προσφέρονται ευκαιρίες για εκπαίδευση και ανάπτυξη δεξιοτήτων σε διάφορες ηλικιακές ομάδες,
– αύξηση της δημιουργικότητας και της καινοτομίας, αφού τα εργαστήρια ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα και την καινοτομία, προωθώντας νέες ιδέες και λύσεις σε διάφορους τομείς,
– κοινωνική συμμετοχή και ενδυνάμωση.