Ψήφισμα με το οποίο ζητά την εξεύρεση συνολικής λύσης του κυπριακού προβλήματος, στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Αμμοχώστου, το οποίο συνήλθε σε έκτακτη συνεδρία της ολομέλειας, σήμερα, 14 Αυγούστου 2018, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 44 χρόνων από την κατάληψη και κατοχή της πόλης της Αμμοχώστου από τα τουρκικά στρατεύματα.
Ανακοίνωση του Δήμου Αμμοχώστου αναφέρει ότι «μετά από μια εποικοδομητική συζήτηση, κατέληξε στη έγκριση του ψηφίσματος».
Στο ψήφισμα, επαναβεβαιώνεται η πάγια θέση του Συμβουλίου «υπέρ της εξεύρεσης συνολικής λύσης του κυπριακού προβλήματος, στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, όπως την καθορίζουν τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στην οποία να προνοείται ένα κράτος με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια».
Μιας λύσης, σημειώνει, που να απαλλάσσει την Κύπρο από την κατοχή και τον εποικισμό, να επανενώνει την πατρίδα και τον λαό μας, να αποκαθιστά και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων και να επιτρέπει την επιστροφή στην πόλη.
Στο ψήφισμα εκφράζεται η ανεπιφύλακτη στήριξη, όπως αναφέρει, «στην επανέναρξη των συνομιλιών, υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών το συντομότερο δυνατό, με στόχο την κατάληξη σε μια συμφωνημένη λύση του προβλήματος , εκτιμώντας ότι η διαδικασία αυτή είναι ο μόνος τρόπος για ειρηνική επίλυση του κυπριακού προβλήματος» .
Παράλληλα τονίζεται ότι «το θέμα της επιστροφής της Αμμοχώστου, μιας ευρωπαϊκής – ιστορικής πόλης, την οποία η Τουρκία κρατά ως όμηρο από το 1974, είναι πρωτίστως ανθρωπιστικό και ως τέτοιο πρέπει να τύχει χωριστού χειρισμού ως θέμα υψίστης προτεραιότητας όπως προνοεί η 5η παράγραφος της Συμφωνίας Υψηλού Επιπέδου Κυπριανού-Ντενκτάς της 19ης Μαΐου, 1979».
Καλεί επίσης την τουρκική κυβέρνηση να συμμορφωθεί προς τις πρόνοιες των ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τη Συμφωνία Υψηλού Επιπέδου Κυπριανού-Ντενκτάς (1979), τα ψηφίσματα, τις αναφορές και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τη σχετική παράγραφο στην έκθεση προόδου της Τουρκίας και να αποδώσει αμέσως την Αμμόχωστο στους νόμιμους κατοίκους της.
Παράλληλα απευθύνει έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα, τον ΟΗΕ και τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να εντείνουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται, ασκώντας την επιρροή τους προς την Άγκυρα για να αλλάξει τη μέχρι στιγμής αδιάλλακτη πολιτική της και να συμμορφωθεί με τις επιταγές της διεθνούς νομιμότητας.
Καλεί τα μόνιμα μέλη να «αναλάβουν επιτέλους πρωτοβουλία για εφαρμογή των Ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992) του ιδίου του Συμβουλίου Ασφαλείας για να αποδοθεί η πόλη της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών όπως προνοούν τα πιο πάνω ψηφίσματα».
Το Δημοτικό Συμβούλιο Αμμοχώστου θεωρεί ότι το «Κυπριακό εξακολουθεί να βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας του» και επισημαίνει ότι ο χρόνος και η παρατεταμένη στασιμότητα αποδεικνύονται παράγοντες που οδηγούν στη «σταδιακή ενσωμάτωση των κατεχομένων με την Τουρκία και τελικά στην οριστική διχοτόμηση, με άκρως επικίνδυνες συνέπειες για ολόκληρο τον κυπριακό λαό».
Εκφράζει τη διαφωνία του με ενέργειες που άμεσα ή έμμεσα τείνουν να μονιμοποιήσουν και να νομιμοποιήσουν το σημερινό απαράδεκτο και καταστροφικό status quo και δεν συμβάλλουν στην εξάλειψη της κατοχής και στην επανένωση της πατρίδας και προσκαλούν τους Τουρκοκύπριους «να ενώσουμε τις φωνές μας για επιστροφή της πόλης», κάτι που αν συμβεί, ιδιαίτερα σε αυτή τη χρονική στιγμή, θα συμβάλει τα μέγιστα στην αύξηση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων και θα επενεργήσει θετικά στις προσπάθειες για τη γενικότερη βελτίωση του κλίματος και την επίτευξη συνολικής λύσης.
Τέλος καλούν τον «αμμοχωστιανό κόσμο, ολόκληρο το λαό και την πολιτική ηγεσία να σταθούν πάνω από τις όποιες διαφορές έτσι που αυτές οι πολύ δύσκολες στιγμές να παρέλθουν για να φέρουμε την επανένωση, την ειρήνη και την ευημερία στην Κύπρο για ολόκληρο τον κυπριακό λαό. Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Αρμένιους, Μαρωνίτες και Λατίνους».