Ανοικτή πληγή παραμένει το θέμα της αξιοποίησης της Διανέλλειου Τεχνικής Σχολής στη Λάρνακα, αφού χρόνια μετά την κατεδάφιση του κτηρίου το 2016, δεν έχει γίνει κανένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.
Το Υπουργείο Παιδείας (στο οποίο ανήκει πλέον η δικαιοδοσία του χώρου) δεν έχει πρόθεση να προβεί σε οποιοδήποτε βήμα για την αξιοποίηση της Σχολής πριν από το 2025, κάτι που προκαλεί ερωτηματικά στους φορείς της πόλης, καθώς και στην τοπική κοινωνία. Αυτό εξάλλου προκύπτει και από την απάντηση του Υπουργείου σε ερώτηση που τέθηκε από τον Βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας (ΑΚΕΛ), Ανδρέα Πασιουρτίδη, σχετικά με την ανέγερση Σχολικής Μονάδας στο χώρο.
Σε δηλώσεις του στην Αυτοδιοίκηση, ο κ. Πασιουρτίδης ανέφερε ότι όταν ανέλαβε η νέα Κυβέρνηση τα ηνία, ο ίδιος απέστειλε επιστολή έτσι ώστε να διαφανεί ποια είναι η πολιτική της πρόθεση για το συγκεκριμένο ζήτημα. Ο Βουλευτής είχε αποστείλει επιστολή για το συγκεκριμένο θέμα και επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη για να λάβει την απάντηση ότι δεν υπάρχει μεσοπρόθεσμο πλάνο και κονδύλι για ανέγερση νέου σχολείου στη Λάρνακα μέχρι το 2024 και πως πρέπει να διεξαχθεί μελέτη, η οποία θα καταδείξει τις εκτελεστικές ανάγκες για να αποφασιστεί αν θα γίνει νέο εκπαιδευτήριο και ποιας βαθμίδας.
Η απάντηση που έλαβε από τη νέα Κυβέρνηση δεν διέφερε και πολύ από εκείνη που είχε δώσει η προηγούμενη κυβέρνηση.
Ακολουθεί η απάντηση ημερομηνίας 10 Μαΐου του 2023, της Υπουργού Παιδείας, κ. Αθηνάς Μιχαηλίδου σε σημεία:
• Η ανέγερση νέου Γυμνασίου στον χώρο της πρώην Διανελλείου Τεχνικής Σχολής δεν περιλαμβάνεται στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2022-2024.
• Το εν λόγω ζήτημα θα τύχει μελέτης στα πλαίσια του ευρύτερου ανασχεδιασμού των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης Λάρνακας. Το ΥΠΑΝ θα μελετήσει το θέμα αξιοποίησης του χώρου και στη βάση αυτής της μελέτης θα ενταχθεί το αντίστοιχο έργο στον Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό του ΥΠΑΝ.
• Για ικανοποίηση των εκπαιδευτικών αναγκών της συγκεκριμένης περιφέρειας βρίσκονται σε εξέλιξη τα έργα Γενικής Αναβάθμισης, Επεκτάσεων και Διαμορφώσεων του Ευρυβιάδειου Γυμνασίου και του Γυμνασίου Δροσιάς. Οι εργασίες στο Ευρυβιάδειο, δαπάνης ύψους €4.300.000, βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης. Για τη Γενική αναβάθμιση, Επεκτάσεις και Διαμορφώσεις στο Γυμνάσιο Δροσιάς, εκτιμώμενης δαπάνης €3.000.000, θα προκηρυχθεί διαγωνισμός εντός του Ιουνίου 2023.
Μετά το πέρας των εργασιών στα δύο σχολεία, η δυναμικότητα των σχολικών μονάδων Μέσης Εκπαίδευσης στην πόλη της Λάρνακας θα αυξηθεί κατά 100 περίπου μαθητές.
Το δεδομένο αυτή τη στιγμή είναι ότι η Σχολική Εφορεία επιβεβαίωσε πριν από περίπου δύο μήνες ότι στον χώρο της Διανέλλιου Τεχνικής Σχολής πρέπει να ανεγερθεί γυμνάσιο για αποσυμφόρηση των υπόλοιπων γυμνασίων της Λάρνακας. Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι το Γυμνάσιο της Δροσιάς φέτος έχει δεχτεί 150 και πλέον αιτήσεις πέραν της χωρητικότητας του, ενώ ήδη αρκετές τάξεις του σχολείου βρίσκονται σε λυόμενες αίθουσες.
Ο κ. Πασσιουρτίδης ανέφερε ότι υπάρχει μία απροθυμία από πλευράς Κυβέρνησης να αποδεχτεί το γεγονός ότι η Λάρνακα χρειάζεται κι άλλο γυμνάσιο, κάτι το οποίο προκαλεί απογοήτευση και δυσφορία τόσο στις τοπικές αρχές, όσο και στην τοπική κοινωνία.
Μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα οι φορείς του Δήμου Λάρνακας αναμένεται να καθίσουν εκ νέου στο τραπέζι του διαλόγου, ώστε να κρίνουν ποια θα είναι τα επόμενα βήματα σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα. Όλοι οι φορείς της πόλης πάντως, είχαν αποφασίσει ομόφωνα ότι στον χώρο πρέπει να αναγερθεί νέο γυμνάσιο.
Διανέλλειος Τεχνική Σχολή
Η Διανέλλειος Τεχνική Σχολή βρίσκεται στην καρδιά της Λάρνακας και άρχισε να λειτουργεί από το 1962 ως Επαγγελματική Σχολή με την ονομασία «Επαγγελματική Σχολή Λάρνακας». «Βαφτίστηκε» Διανέλλειος Τεχνική Σχολή το 1978 προς τιμή του μεγάλου ευεργέτη της πόλης, Δημήτρη Διανέλλου, αφού με δωρεά του ήταν που κτίστηκε το 1959 το κυρίως κτήριο, στο οποίο στεγαζόταν η Σχολή.
Μέχρι το 1977 η σχολή λειτούργησε καθαρά ως Επαγγελματική Σχολή, ενώ από το 1977 λειτουργούσε ως Τεχνική με Τεχνική και Επαγγελματική Κατεύθυνση. Το 1968 -69 συμπληρώθηκε και επεκτάθηκε το κτηριακό συγκρότημα με την προσθήκη νέων αιθουσών διδασκαλίας, αναδιοργανώθηκε το ξενοδοχειακό τμήμα και διαμορφώθηκαν αθλητικοί χώροι. Το 1970 αποφασίστηκε η ανέγερση οικοτροφείου για το ξενοδοχειακό τμήμα, ενώ στα χρόνια που ακολούθησαν αναγέρθηκαν με δαπάνες της Κυβέρνησης νέα εργαστήρια και νέες πτέρυγες για αίθουσες διδασκαλίας.
Πρόκειται για μια σχολή που διέθετε σύγχρονα, εξοπλισμένα εργαστήρια και εγκαταστάσεις για την εξυπηρέτηση των διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων που παρείχε στους μαθητές.
Σήμερα η Διανέλλειος Τεχνική Σχολή αποτελεί παρελθόν και η αξιοποίηση του χώρου παραμένει μετέωρη, τουλάχιστον για το αμέσως επόμενο διάστημα…