Γράφει ο Άντρος Γ. Καραγιάννης
Η απόφαση της Άνγκελα Μέρκελ να ανοίξει τα σύνορα της Γερμανίας το 2015 και να δεχτεί πρόσφυγες/μετανάστες από εμπόλεμες περιοχές, παραλίγο να οδηγήσει τη χώρα σε κυβερνητικό αδιέξοδο, αλλά και σε ρήξη του κυβερνητικού συνασπισμού μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών CDU, Χριστιανοκοινωνιστών CSU και Σοσιαλδημοκρατών SPD. Η Μέρκελ κατάφερε, ωστόσο, τόσο να σχηματίσει Κυβέρνηση όσο και να διασώσει τη συγκυβέρνηση, υποχωρώντας αρκετά από την αρχική της θέση, για χάρη της συνέχισης της διακυβέρνησης με κυβερνητικό εταίρο έναν από τους ισχυρότερους επικριτές της, τον Βαυαρό Υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ.
Τα τελευταία τρία χρόνια η Γερμανία διανύει μια έντονη περίοδο μίσους προς τους αιτητές ασύλου, ενώ χαρακτηρίζεται από συχνά περιστατικά βίας που διαδραματίζονται στο σπίτι αλλά και ενάντια στις γυναίκες, με βάση στοιχεία της εφημερίδας Die Welt. Τα λεγόμενα εγκλήματα μίσους «hate crimes» δεν γίνονται μόνο από ακροδεξιά στοιχεία αλλά και από ανθρώπους της μεσαίας τάξης και της διπλανής πόρτας. Τα περιστατικά βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης αυξήθηκαν το 2016 κατά 12,8%, οι ακροδεξιές βίαιες πράξεις κατά 14,2%, η βία στο σπίτι αυξήθηκε κατά 4,4%, ενώ το 2017 καταγράφηκαν χίλιες επιθέσεις κατά μουσουλμάνων. Οι αυτόχθονες Γερμανοί νιώθουν ότι απειλείται η ταυτότητα, το έθνος, η ύπαρξη, η ελευθερία και τα δικαιώματά τους λόγω της παρουσίας αρκετών «ξένων» στη χώρα τους, οι οποίοι θεωρούνται επίσης υπεύθυνοι για την ανεργία και την απώλεια θέσεων εργασίας.
Η διαλλακτικότητα της Μέρκελ στο προσφυγικό/μεταναστευτικό επηρεάζει και την ίδια την Ε.Ε., αφού οι χώρες της ομάδας Βίζεγκραντ, Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία και Σλοβακία ταυτίζονται μαζί με την Αυστρία στη σκληρή στάση έναντι των «ξένων». Η Μέρκελ, για να σώσει τον κυβερνητικό συνασπισμό, συμβιβάστηκε με τις ακραίες θέσεις του χριστιανοκοινωνιστή Ζεεχόφερ, ώστε οι πρόσφυγες/μετανάστες να επιστρέφουν στη χώρα πρώτης εισόδου στην Ε.Ε., δηλαδή στην Ελλάδα ή στην Ιταλία. Η Ιταλία, όμως, σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, λόγω της ακροδεξιάς Κυβέρνησης, δεν θα δέχεται άλλους πρόσφυγες/μετανάστες, όπως δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, και ως εκ τούτου θα καταλήγουν, είτε στην Ελλάδα είτε στην Ισπανία του Σάντσεθ.
Ο Ζεεχόφερ θεωρείται ο εκφραστής, σύμφωνα με την εφημερίδα Die Zeit, του γερμανικού ή ακόμα καλύτερα του βαυαρικού συντηρητισμού και επιθυμεί όπως το κόμμα του CSU διατηρήσει την πρωτιά στη Βαυαρία, αφού νιώθει την πίεση από το ακροδεξιό, λαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Το αν θα τα καταφέρει παραμένει ως ένα ερώτημα που αιωρείται, καθώς και το αν θα προλάβει να γιορτάσει τα 70χρονα του το 2019 ως Υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας.
Η πολιτική της Μέρκελ, προηγουμένως του Σόιμπλε και σήμερα του Ζεεχόφερ φτάνει πιθανόν στο τέλος της. Η Μέρκελ μπορεί να ήταν καλή μέντορας σε νεαρότερους πολιτικούς, κυρίως στην Ε.Ε., αφού ανάγκασε και τον Τσίπρα να «φορέσει» προσωρινά γραβάτα (!), αλλά σήμερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο η πολιτική χαράσσεται από τριαντάρηδες και σαραντάρηδες, όπως ο Μακρόν στη Γαλλία, ο Αυστριακός καγκελάριος Κουρτς, ο Σάντσεθ της Ισπανίας, ο Τσίπρας της Ελλάδας και ο Μπετέλ του Λουξεμβούργου, οι οποίοι έχουν τη δική τους φιλοσοφία και πολιτική προσέγγιση.
Το προσφυγικό/μεταναστευτικό έφερε το Brexit στη Μεγάλη Βρετανία, τους εθνικιστές στην εξουσία στην Ιταλία, στην Αυστρία, στην Ουγγαρία και στη Τσεχία. Στη Γερμανία οι ανθρώπινες αξίες χάνονται, ενώ η καγκελάριος βλέπει το άστρο της να δύει, λόγω της ήπιας στάσης της, αλλά της σκληρής γραμμής των κυβερνητικών της εταίρων απέναντι στο μεταναστευτικό. Δεν είναι λοιπόν, τυχαίο που κανένας Υπουργός της Μέρκελ δεν έχει «ξένες» ρίζες, ενώ ποδοσφαιριστές με «ξένη» καταγωγή εκφράζουν δημόσια τη δυσαρέσκειά τους για τη ρητορική μίσους, που ασκείται εναντίον τους.
Το προσφυγικό/μεταναστευτικό διχάζει, λοιπόν, τη Γερμανία αλλά και την Ε.Ε., για την οποία η Γερμανία θεωρείται ως η βασικότερη κινητήρια οικονομική δύναμη. Ο κίνδυνος απώλειας της εξουσίας από το κόμμα της Μέρκελ είναι ορατός, αφού το χαλί για την άνοδο ακροδεξιών στοιχείων στην κορυφαία βαθμίδα της χώρας, αλλά και της Ε.Ε. έχει ήδη στρωθεί από λανθασμένους πολιτικούς χειρισμούς, για τις ανάγκες του κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά και της ικανοποίησης κυβερνητικών εταίρων και προσωπικών φιλοδοξιών.
Ο Άντρος Γ. Καραγιάννης είναι Δήμαρχος Δερύνειας