Δ. Διομήδους: Θα δώσουμε τις μάχες μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την επόμενη πενταετία

Διομήδης Διομήδους
Reading Time: 3 minutes

Το όραμα και τους στόχους του ως υποψήφιος Ευρωβουλευτής της ΚΣ ΕΔΕΚ εκφράζει ο Διομήδης Διομήδους στην Αυτοδιοίκηση. Μιλά για το μέλλον της Κύπρου εντός Ε.Ε,  αλλά και για τις μεταρρυθμίσεις που θα υποδείξει ο ίδιος με συγκεκριμένους Πυλώνες πολιτικής.

  • Πως βλέπετε την νέα εποχή της Ε.Ε μετά τις επόμενες ευρωεκλογές και πόσο σημαντικές είναι για τους λαούς της Ευρώπης;

Σαν υποψήφιος με το ΚΣ ΕΔΕΚ εργάζομαι και ελπίζω να επικρατήσουν στις επόμενες Ευρωεκλογές πολιτικές δυνάμεις και κόμματα που πιστεύουν πραγματικά στην ενίσχυση, ολοκλήρωση και εμβάθυνση της ΕΕ. Αυτές οι Ευρωεκλογές είναι εξαιρετικά σημαντικές για τους λαούς και κοινωνίες της ΕΕ διότι κρίνεται κυριολεκτικά η πορεία που θα πάρει η Ένωση στο μέλλον. Δηλαδή αν θα ενισχυθεί το Πολιτικό και Κοινωνικό μοντέλο της ειρηνικής συνύπαρξης, ασφάλειας, ανάπτυξης και ευημερίας των Κρατών Μελών και των Ευρωπαίων πολιτών ή αν θα κινδυνεύσει η ΕΕ από δυνάμεις ακροδεξιές και εθνικιστικές που στην πραγματικότητα απειλούν την ίδια την ύπαρξη και το μέλλον της.

Επίσης οι εκλογές είναι σημαντικές με το δεδομένο ότι η ΕΕ έχει πλέον άμεση σχέση με την καθημερινή ζωή, την ευημερία, την πρόοδο και την ανάπτυξη των Ευρωπαϊκών λαών και πολιτών, αντρών και γυναικών.

  • Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να συμμετέχετε στις επερχόμενες ευρωεκλογές;

Το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα είναι για μένα προσωπικά η πιο συναρπαστική, προοδευτική και ελπιδοφόρα εξέλιξη ειρηνικής συνύπαρξης και ευημερίας των Ευρωπαϊκών χωρών και λαών. Πιστεύω ακράδαντα ότι η Ένωση μπορεί να είναι η ασφαλής προοπτική για το μέλλον και της Κύπρου μας, παρά τα κενά και παραλείψεις της που μπορούν και πρέπει να περιορισθούν.

Συμμετείχα στη Εκτελεστική Επιτροπή της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ) για 10 χρόνια (2007-2017) εκπροσωπώντας την ΔΕΟΚ με τέσσερις τουλάχιστον συνεδρίες τον χρόνο στις Βρυξέλλες, και όχι μόνο. Η ΣΕΣ είναι ο κύριος κοινωνικός εταίρος συνομιλητής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκπρόσωπος των Ευρωπαίων εργαζομένων σε όλα τα ζητήματα οικονομίας, απασχόλησης, εργασίας και κοινωνικής πολιτικής της Ένωσης.

Έχοντας αυτή την πολυετή εμπειρία, δράση και συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό επίπεδο ήταν εύκολη η απόφαση να ανταποκριθώ θετικά στην τιμητική πρόσκληση πρόταση του Προέδρου μας συναγωνιστή Μαρίνου Σιζόπουλου, και του Πολιτικού Γραφείου της ΕΔΕΚ, για να είμαι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές του Μαίου 2019. Επιπλέον, αποφάσισα να είμαι παρόν σε μια ομολογουμένως δύσκολη και κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση για το κίνημα της κοινωνικής δημοκρατίας ΕΔΕΚ διότι πιστεύω ότι η Κύπρος και η κοινωνία μας χρειάζονται ένα ενισχυμένο και αποτελεσματικό σοσιαλδημοκρατικό κίνημα με παρουσία και δράση στο Ευρωκοινοβούλιο.

  • Ποιες μεταρρυθμίσεις προτείνετε για μια Ευρώπη αλληλέγγυα;

Το όραμα και στόχοι μου σαν Ευρωβουλευτής είναι η μεταρρύθμιση της Ενωμένης Ευρώπης με εμβάθυνση της Αλληλεγγύης, ισότητας και ελευθερίας προς όφελος κρατών μελών και λαών της.

Συγκεκριμένα θα επιδιώξω μεταρρυθμίσεις στους πιο κάτω Πυλώνες πολιτικής και μέτρων:

Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική ασφάλειας της ΕΕ: Πιστεύω ακράδαντα ότι η ΕΕ οφείλει να εμβαθύνει και ολοκληρώσει την κοινή εξωτερική της πολιτική και πολιτική Άμυνας και ασφάλειας.

Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση: Έχω ξεκάθαρη θέση υπέρ της ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωση και στο συνδοιασμό ΟΝΕ – ευρώ με την εμβάθυνση και μεγέθυνση του Ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου.

Η ΟΝΕ – Ευρώ: Η Ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση και το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο πρέπει να περιλαμβάνουν, πέρα από δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, την κοινωνική ανάπτυξη και ευημερία κρατών μελών και πολιτών της Ένωσης.

Μεταναστευτικό: Η ΕΕ να χαράξει κοινή στρατηγική για το Μεταναστευτικό ζήτημα. Άξονες αυτής της στρατηγικής είναι η ενίσχυση των γειτονικών χωρών της Βορείου Αφρικής με Ευρωπαϊκή πολιτική γειτονίας βοηθώντας την ανάπτυξη και ευημερία των λαών στην ίδια την πατρίδα τους. Η ελεγχόμενη αναλογική υποδοχή μεταναστών στα Κράτη Μέλη με ανάλογη στήριξη από Ευρωπαϊκά κονδύλια.

Εργασία, Ανεργία και Κοινωνική Προστασία: Έχω έντονες απόψεις μου για το κρίσιμο κεφάλαιο απασχόληση, εργασία και κοινωνική πολιτική και κοινωνική συμμετοχή. Τονίζω ιδιαίτερα την ανάγκη δημιουργίας ευκαιριών απασχόλησης και αξιοπρεπούς εργασίας με θέσεις ποιότητας και ψηλών προσόντων για του νέους και νέες της Ευρώπης.

Ευρωπαϊκό Κατώτατο Μισθό και Ευρωπαϊκό Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης και Προστασίας: Υποστηρίζω και θα εργασθώ μαζί με άλλους συναδέλφους Ευρωκοινοβούλιο για επιβολή Πανευρωπαϊκού Κατώτατου Μισθού που θα διασφαλίζει αξιοπρεπή εισόδημα από εργασία σε κάθε χώρα μέλος της ΕΕ.Προτείνω και θα επιδιώξω την δημιουργία Ενιαίου Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης με παροχές και ωφελήματα για αξιοπρεπή εισόδημα στην μετά εργασία ηλικία ή σε περιπτώσεις ασθένειας, ατυχήματος, μητρότητας κλπ.

Καταπολέμηση του νέου φαινομένου ανεργίας νέων που δημιουργεί «μια χαμένη γενιά» και εργαζόμενους φτωχούς σε βάρος εκατομμυρίων νέων ανθρώπων. Για τη νέα γενιά προτείνω και θα επιδιώξωίσες ευκαιρίες απασχόλησης πρόοδος και ευημερία μέσα από καινοτομία και ψηφιακή τεχνολογία μέσα από μέτρα και πολιτικές εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Για όλα αυτά θα δώσουμε τις μάχες μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την επόμενη πενταετία.

  • Ποια θα είναι τα αποτελέσματα στην οικονομία και ιδιαίτερα στην Κύπρο μετά το Brexit; Τι μέλλει γενέσθαι με τους κύπριους που διαμένουν στην Αγγλία και ιδιαίτερα τους φοιτητές;

Εκτιμώ ότι η πολύχρονη σχέση εμπορίου και των οικονομιών Κύπρου – Ηνωμένου Βασιλείου θα βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση των συναλλαγών και εμπορικών δραστηριοτήτωνμεταξύ Κύπρο και ΗΒ στη μετά BREXITεποχή, αν τελικά υπάρξει.
Είναι ενθαρρυντικό το ότι ήδη οι δύο κυβερνήσεις έχουν συζητήσει με σκοπό να καταλήξουν σε συμφωνίες συνεργασίας σε όλα τα ενδεχόμενα θέματα που προκύπτουν στις σχέσεις των δύο χωρών σε περίπτωση BREXIT. Σε σχέση με κύπριους διαμένοντες στην Αγγλία και ιδιαίτερα Κύπριους φοιτητές η κυβέρνηση και αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να συνεχίσουν διάλογο διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση του ΗΒ για να διασφαλισθούν τα δικαιώματα και οι καλύτερες δυνατές συνθήκες για τους επηρεαζόμενους.

In the news
Load More