Η εβδομάδα που βρισκόμαστε ανήκει στην εβδομάδα ευαισθητοποίησης του πολίτη για το αλκοόλ.
Συγκεκριμένα από τις 4 Δεκεμβρίου μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου έχει οριστεί η συγκεκριμένη ημέρα.
Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα με παρουσίαση στη Βουλή των Αντιπροσώπων, σε κοινή συνάντηση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εσωτερικών και Υγείας, και στη συνέχεια διάσκεψη τύπου στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο πλαίσιο της 5ης Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης για το Αλκοόλ που διοργανώθηκε από την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ), παραβρέθηκαν ο Δρ. Χρύσανθος Γεωργίου, Πρόεδρος της ΑΑΕΚ, κ. Cees Goos – Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πολιτικής για το Αλκοόλ και τις κα. Λήδα Χριστοδούλου και κ. Εύη Κυπριανού, Λειτουργούς της ΑΕΕΚ.
Στόχος της Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης για το Αλκοόλ για πέμπτη συνεχή χρονιά, είναι η προώθηση μέτρων μείωσης των κινδύνων που σχετίζονται με την επιβλαβή κατανάλωση αλκοόλ ανάμεσα σε παιδιά και νέους. Η φετινή εκστρατεία θα εστιάσει κυρίως στην προώθηση καλών πρακτικών για μείωση της προσβασιμότητας του αλκοόλ ανάμεσα σε ανήλικα παιδιά αλλά και τη μείωση της υπέρμετρης κατανάλωσης ανάμεσα στους νέους ηλικίας 18 μέχρι 25 χρονών, μέσα από παρεμβάσεις όπως αυτές προωθούνται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το Δίκτυο Πολιτικής του Αλκοόλ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Εθνική Πολιτική και Δράση για το Αλκοόλ και άλλους διεθνείς και Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς. Κύριος στόχος, η μείωση των κινδύνων και της μείωσης των επικίνδυνων συμπεριφορών, όπως η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.
Στην πρωτοβουλία αυτή της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, για την εβδομάδα ευαισθητοποίησης για το αλκοόλ, συνδράμουν το Υπουργείο Υγείας, η Αστυνομία Κύπρου, ο Οργανισμός Reaction Youth for the Prevention, ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου, το Κοινωνικό Πρόγραμμα στο Δρόμο του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου Στροβόλου, ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, Επαγγελματιες Κοινωνικοί Λειτουργοί μέλη του προγράμματος Εξειδίκευσης Σχολικών Κοινωνικών Λειτουργών, του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Frederick University και το πρόγραμμα άμεσης πρόσβασης και μείωσης της βλάβης.
Αναμφίβολα, κύριος στόχος όλων, η ενθάρρυνση της κοινωνίας για ενεργή συμμετοχή σε σχέση με την αποτροπή της επιβλαβούς κατανάλωσης αλκοόλ.