Είναι χρέος να θυμίζουμε την ιστορία και να εκφράζουμε την οδύνη της καταστροφής, της βεβήλωσης, των εγκλημάτων που διαπράχτηκαν και την υφαρπαγή των εδαφών μας από τον Τούρκο εισβολέα, είπε το βράδυ της Τρίτης ο Πρόεδρος του προσφυγικού σωματείου «Η Λάπηθος», Δημήτρης Μηνάς, στην εκδήλωση καταδίκης της κατάληψης των κωμοπόλεων Λαπήθου και Καραβά, στις 6 Αυγούστου 1974.
Η εκδήλωση, η οποία διοργανώθηκε από τα Προσφυγικά Σωματεία «Ο Καραβάς» και «Η Λάπηθος», πραγματοποιήθηκε στον χώρο του Οδοφράγματος παρά το ξενοδοχείο Λήδρα Πάλας στη Λευκωσία.
Στον χαιρετισμό του, ο κ. Μηνά, είπε «είναι χρέος μας να θυμίζουμε την ιστορία και να εκφράζουμε την οδύνη της καταστροφής, της βεβήλωσης, των εγκλημάτων που διαπράχτηκαν και την υφαρπαγή των εδαφών μας από τον Τούρκο εισβολέα και απερίφραστα καταδικάζουμε το έγκλημα της τούρκικης εισβολής και κατοχής».
«Οι αθάνατοι ήρωές μας έδωσαν τη ζωή τους επιτελώντας το καθήκον τους με ανδρεία απέναντι στον Τούρκο εισβολέα», πρόσθεσε. Η θυσία τους, σημείωσε «μας επιτάσσει ανυποχώρητοι να συνεχίσουμε να διεκδικούμε δικαιοσύνη, να παραμένουμε σταθεροί στις επιδιώξεις μας τονίζοντας στη διεθνή κοινότητα ότι, η Τουρκία επιχείρησε παράνομη εισβολή με στόχο την κατοχή και εθνοκάθαρση».
Η συνέχιση του αγώνα για ελευθερία και επιστροφή, ανέφερε ο κ. Μηνά, «καθιστά, καθολική την απαίτησή μας να φύγουν όλα τα τούρκικα στρατεύματα και χωρίς το αναχρονιστικό σύστημα εγγυήσεων, να είναι ως, οι βασικές προϋποθέσεις για μια δίκαιη λειτουργική λύση, θέσεις που ασφαλώς, εδράζονται το Διεθνές Δίκαιο και Ευρωπαϊκό κεκτημένο». Αν και η επιδίωξη λύσης μέσω ειρηνευτικής διαδικασίας είναι η μόνη, πρόσθεσε, «οφείλει ο Οργανισμός ΗΕ ως θεματοφύλακας των αδυνάτων κρατών που δέχονται παράνομη εισβολή, να αναλαμβάνει τις πραγματικές ευθύνες που του αναλογούν, ιδιαίτερα δε για εμάς μετά από 50 χρόνια να τερματιστεί η τούρκικη κατοχή στην Κύπρο, η δε Ευρωπαϊκή Ένωση να αρθεί στο ύψος των αξιών της».
Παράλληλα, συνέχισε, «καλούμε την πολιτική ηγεσία του τόπου και τα πολιτικά κόμματα, με ενότητα και ομοψυχία σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία της Ελλάδος, η επιδιωκόμενη λύση να δικαιώνει στο σύνολό του τον κυπριακό λαό, γιατί μια κακή λύση θα επιφέρει άλλα δεινά».
Ανέφερε ακόμη ότι τιμούν τους νεκρούς και τους αγνοούμενους των δύο κωμοπόλεων και όσους άλλους ήρωες όπως, του 256ΤΠ, 286ΜΧΠ και 70ΤΜΧ που έδωσαν τη ζωή τους εκείνες τις μαύρες μέρες του Ιούλη και Αυγούστου, «μέσα στους καταπράσινους κάμπους των δύο κωμοπόλεων προδομένοι κάτω από ένα άνισο αγώνα».
Κατά την εκδήλωση, ο κύριος ομιλητής, Μιχάλης Πηλαβάκης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιζώντων Πολεμιστών 256 Τάγματος Πεζικού (ΤΠ), αναφέρθηκε στη μάχη, «μακελειό» όπως σημείωσε της «άλωσης» Καραβά και Λαπήθου από τους Τούρκους εισβολείς. Σημείωσε ότι ήταν και τότε, Τρίτη, 6 Αυγούστου.
Από τους 86 γενναίους πολεμιστές της Εθνικής Φρουράς, που θυσιάστηκαν εκείνη την ημέρα, ανέφερε, οι 49 ήταν του 256 ΤΠ, οι 31 του 70 Τάγματος Μηχανικού και οι έξι του 286 Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού.
Χρωστάμε, είπε ο κ. Πηλαβάκης, «πρώτα και πάνω απ’ όλα, την απελευθέρωση» της σκλαβωμένης γης της πατρίδας. «Το ξεσκλάβωμα αυτής της γης, της διάσπαρτης με τα κόκκαλα των Ελλήνων τα ιερά, παραμένει πρώτιστο χρέος», είπε ακόμη, σημειώνοντας ότι είναι χρέος προς τους θυσιασθέντες «ηρωικούς συμπολεμιστές» και προς την ιερότητα της μνήμης τους.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Κυράς της Λαπήθου, Ευφροσύνης Προεστού.