Νέες αναταράξεις έχουν προκύψει στον Δήμο Δρομολαξιάς – Μενεού μετά τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με την εκπροσώπηση των κομμάτων στη σχολική εφορεία του Δήμου. Ειδικότερα, το Υπουργείο Εσωτερικών ακύρωσε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που είχε επιλέξει τέσσερα συγκεκριμένα άτομα για τη σύνθεση της σχολικής εφορείας. Η απόφαση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από το ΑΚΕΛ, το οποίο θεώρησε απαράδεκτο το γεγονός ότι κανένα από τα επιλεγμένα πρόσωπα δεν προέρχεται από το κόμμα.
Σε μια προσπάθεια εξομάλυνσης της κατάστασης και μετά από παραστάσεις διαμαρτυρίας του κόμματος, το Υπουργείο Εσωτερικών πρότεινε στο Δημοτικό Συμβούλιο να επιλέξει τέσσερα μέλη από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, με αναλογία δύο από το ΑΚΕΛ και δύο από τον ΔΗΣΥ. Ωστόσο, η πρόταση αυτή δεν ικανοποίησε τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα μέρη, προκαλώντας περαιτέρω εντάσεις.
Αντιδράσεις και πυρά
Η απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, σε συνδυασμό με τη στάση του Υπουργείου Παιδείας, πυροδότησε νέο κύμα αντιδράσεων και αντεγκλήσεων. Την Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, το ΕΛΑΜ εξέδωσε ανακοίνωση, κατηγορώντας το ΑΚΕΛ για παραβίαση των θεμελιωδών αρχών της Δημοκρατίας. Στην ανακοίνωσή του, το ΕΛΑΜ υποστηρίζει ότι το ΑΚΕΛ επιδεικνύει «επιλεκτική ευαισθησία» στο ζήτημα της σχολικής εφορείας, συνεχίζοντας, όπως αναφέρει, την πάγια τακτική του:
«Η απαράδεκτη συμπεριφορά του απέναντι στην πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου αποδεικνύει τα δημοκρατικά του αντανακλαστικά», τονίζεται στην ανακοίνωση του ΕΛΑΜ. Στη συνέχεια, το κόμμα σημειώνει: «Οι πολίτες σας έταξαν στο περιθώριο και να μειοψηφείτε στο Δημοτικό Συμβούλιο, και αυτό δεν είναι ζήτημα άποψης ή συζήτησης, αλλά γεγονός».
Το ΕΛΑΜ δεν διστάζει να κατηγορήσει το αρμόδιο Υπουργείο για μια, όπως τη χαρακτηρίζει, «πρωτόγνωρη μονομερή και αντίθετη με τη νομοθεσία υπόδειξη», η οποία, σύμφωνα με το κόμμα, «προσπαθεί να επιβάλει τη συμμετοχή σχολικών εφόρων μόνο από δύο κόμματα, προκαλώντας αλλοίωση της αντιπροσώπευσης στα όργανα διοίκησης και υποβαθμίζοντας τη βούληση των πολιτών».
Η ανακοίνωση καταλήγει με τα εξής λόγια: «Ως ΕΛΑΜ, δεν πρόκειται να αποδεχθούμε αυτή την προσπάθεια καταπάτησης των δημοκρατικών αρχών. Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να σεβαστούν τη βούληση του νομοθέτη και τις επιλογές των πολιτών. Η δημοκρατία απαιτεί σεβασμό στους κανόνες, όχι επιλεκτική εφαρμογή τους για να εξυπηρετηθεί το ΑΚΕΛ».
Διαμαρτυρίες και παραστάσεις προς το Υπουργείο
Το ΕΛΑΜ προχώρησε και σε παραστάσεις διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Παιδείας, χαρακτηρίζοντας τη σχετική απόφαση ως «απαράδεκτη». Σε ανακοίνωσή του, το κόμμα υπογραμμίζει ότι η επιστολή του προς το Υπουργείο στοχεύει να εκφράσει τη δυσαρέσκεια και τη διαμαρτυρία του για την υπόδειξη σχετικά με την εκπροσώπηση των κομμάτων στη σχολική εφορεία του Δήμου Δρομολαξιάς – Μενεού.
Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του, υπογραμμίζεται ότι με την επιστολή που απέστειλε στο αρμόδιο Υπουργείο επιδιώκει να εκφράσει τη δυσαρέσκεια και τη διαμαρτυρία του για την «απαράδεκτη», όπως τη χαρακτηρίζει, απόφαση που αφορά την υπόδειξη προς τον Δήμο Δρομολαξιάς – Μενεού για την εκπροσώπηση των κομμάτων που θα συμμετέχουν στη Σχολική Εφορεία.
Μεταξύ άλλων, η τοπική επιτροπή ΕΛΑΜ Δρομολαξιάς αναφέρει ότι, σε μία «ασαφή νομοθεσία», επιλέχθηκε να ληφθεί υπόψη αποκλειστικά η αρχή της αναλογίας κατά την υπόδειξη εκπροσώπων στη Σχολική Εφορεία, αγνοώντας, όπως σημειώνει, την εξίσου σημαντική αρχή της κατά σειρά προτεραιότητας που προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία, καθώς και την πάγια πρακτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια από όλα τα Δημοτικά Συμβούλια σε παγκύπριο επίπεδο.
Στη σχετική ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι «η μονομερής προτεραιότητα που δώσατε στην αναλογικότητα είναι πλήρως αντίθετη με τη νομοθεσία, η οποία ορίζει ρητά πως η εκπροσώπηση πρέπει να γίνεται κατά αναλογία και κατά σειρά, με ισότιμη εφαρμογή και των δύο αρχών».
Το κόμμα εξηγεί ότι, σύμφωνα με τη νομοθετική πρόβλεψη, το δημοτικό συμβούλιο οφείλει να ορίζει τα μέλη των σχολικών εφορειών κατά το δυνατόν βάσει και της αρχής της κατά σειρά προτεραιότητας, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο την αριθμητική αναλογία αλλά και τη δύναμη των κομμάτων στο δημοτικό συμβούλιο με τη σειρά που προκύπτει από τον αριθμό των εδρών τους.
Η μονομερής εφαρμογή της αναλογίας, προστίθεται στην ανακοίνωση, αγνοεί τη σημασία της αρχής αυτής και δημιουργεί ένα καθεστώς ανισότητας και αδικίας.
Το ΕΛΑΜ υποστηρίζει επίσης ότι «με βάση τη διατύπωση, το δημοτικό συμβούλιο θα πρέπει να προσπαθήσει να εφαρμόσει και τις δύο αρχές ταυτόχρονα, δηλαδή να ορίσει μέλη:
-Αναλογικά, σύμφωνα με τη δύναμη των κομμάτων στο δημοτικό συμβούλιο.
-Κατά σειρά, ξεκινώντας από τα κόμματα με τη μεγαλύτερη δύναμη».
Αν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, σύμφωνα με την τοπική επιτροπή ΕΛΑΜ, πρέπει η απόφαση να εξαρτηθεί από την ερμηνεία της φράσης «κατά το δυνατόν», που αφήνει περιθώρια ευελιξίας.
«Στην πράξη, αυτό μπορεί να οδηγήσει είτε σε προτεραιότητα της αναλογίας είτε της σειράς, ανάλογα με τις ανάγκες του δημοτικού συμβουλίου», εξηγεί το κόμμα.
Αντιδράσεις από το ΑΚΕΛ
Την Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, η Δημοτική Ομάδα του ΑΚΕΛ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κατηγορεί τη στάση του ΔΗΣΥ ως «ανεύθυνη», υποστηρίζοντας ότι δημιουργεί σωρεία προβλημάτων στα σχολεία του Δήμου. Το ΑΚΕΛ αναφέρει ότι η ακύρωση της σχολικής εφορείας από το Υπουργείο Εσωτερικών συνοδεύτηκε από σαφείς οδηγίες για διορισμό δύο δημοτικών συμβούλων από το ΑΚΕΛ και δύο από τον ΔΗΣΥ.
Ωστόσο, όπως υποστηρίζει το κόμμα, «η ασυμφωνία του ΔΗΣΥ οδήγησε στην παράλυση της λειτουργίας της σχολικής εφορείας».
Η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ καταλήγει με έμφαση στην ανάγκη επίλυσης του προβλήματος, υπογραμμίζοντας ότι η σχολική εφορεία έχει την ευθύνη για δώδεκα σχολεία, τα οποία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω της συνεχιζόμενης αδιέξοδης κατάστασης. «Η ηγεσία του ΔΗΣΥ δεν είναι άμοιρη ευθυνών. Αναμένουμε να επιδείξει την ανάλογη υπευθυνότητα και σοβαρότητα για να δοθεί τέλος στη θεσμική εκτροπή στον Δήμο μας».