Η εναρκτήρια συνάντηση του έργου CHARISMA (Συντονισμός Ετερογενών Ρομποτικών Συστημάτων για Ναυτιλιακή Επιτήρηση με τη χρήση Κατανεμημένης Κοινόχρηστης Μνήμης) πραγματοποιήθηκε στις 9 Ιουνίου 2023, στις εγκαταστάσεις της εταιρίας Algolysis Ltd, στη Λευκωσία. Το έργο CHARISMA, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, αποτελείται από τρεις εταίρους, την Algolysis LTD (συντονιστής έργου), το CMMI Cyprus Marine and Maritime Institute και το Κέντρο Αριστείας CYENS.
Το CHARISMA, στοχεύει στην δημιουργία τεχνολογιών επόμενης γενιάς για αποστολές Ναυτιλιακής Επιτήρησης, αξιοποιώντας ετερογενείς αυτόνομες ρομποτικές συσκευές, συμπεριλαμβανομένων των μη επανδρωμένων εναέριων , θαλάσσιων, και υποβρύχιων οχημάτων. Το κλειδί για αυτήν την καινοτομία είναι η επινόηση μιας συσκευής (υλικό και λογισμικό), η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρόσθετο σε υπάρχοντες στόλους μη επανδρωμένων οχημάτων (UV). Το πρόσθετο θα επιτρέψει στα μη επανδρωμένα οχήματα να σχηματίσουν συλλογικά ένα δίκτυο πλέγματος για επικοινωνία στο χαμηλότερο επίπεδο, πάνω από το οποίο θα αναπτυχθεί μια υπηρεσία Κατανεμημένης Κοινόχρηστης Μνήμης (ΚΚΜ). Η ΚΚΜ θα λειτουργεί ως συνδετικός ιστός για την αποκεντρωμένη ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των UV, που θα είναι κρίσιμης σημασίας για την ανάπτυξη προηγμένων αλγορίθμων σμήνους για τη διεξαγωγή ναυτιλιακής επιτήρησης.
Αυτές οι συμπεριφορές σμήνους θα βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε μοντέλα Μηχανικής Μάθησης με δυνατότητες σύντηξης δεδομένων. Για την παρακολούθηση και τον έλεγχο αυτών των επαυξημένης ικανότητας σμηνών μη επανδρωμένων οχημάτων , θα εφαρμοστεί επίσης ένα Ψηφιακό Δίδυμο Επιτήρησης.
Συνδυάζοντας την τεχνογνωσία, την πνευματική ιδιοκτησία και τα πρωτότυπα κατανεμημένων εφαρμογών από την Algolysis Ltd, την ναυτιλιακή έρευνα και ρομποτική από το CMMI και την τεχνογνωσία σε δημιουργία ψηφιακών διδύμων και μηχανική μάθηση από το CYENS, θα αναπτύξουμε ένα σύστημα Ναυτιλιακής Επιτήρησης, που θα διασφαλίζει ισχυρή και αξιόπιστη συλλογή δεδομένων, θα παρέχει ολοκληρωμένη ψηφιακή αναπαράσταση κρίσιμων καταστάσεων για καλύτερη αξιολόγηση, και θα υποστηρίζει τη λήψη αποφάσεων και τον έλεγχο υψηλού επιπέδου των σμηνών UV από αρμόδιους χειριστές. Τα αποτελέσματα του έργου θα επικυρωθούν και θα επιδειχθούν σε σχετικό περιβάλλον (TRL6). Συγκεκριμένα, η συσκευή θα αναπτυχθεί σε ένα σύνολο ετερογενών UV με προηγμένες συμπεριφορές σμήνους ικανές να παρακολουθούν θαλάσσιες υποδομές (π.χ. εγκαταστάσεις υδατοκαλλιέργειας).
Το Κέντρο Αριστείας CYENS. Ιδρύθηκε το 2018 ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός, στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας, μέσα από εξασφάλιση ανταγωνιστικής πρότασης του χρηματοδοτικού προγράμματος Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ενίσχυση της έρευνας και καινοτομίας. Συντονιστής του έργου είναι ο Δήμος Λευκωσίας, με εταίρους τα 3 δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου, και τα ευρωπαϊκά επιστημονικά ιδρύματα University Cοllege London (UCL) και Max Planck Institute (MPI), ενώ στηρίζεται από την Κυπριακή Δημοκρατία. To Κέντρο δραστηριοποιείται στους τομείς των Διαδραστικών Μέσων, Έξυπνων Συστημάτων και Αναδυόμενων Τεχνολογιών και διεξάγει διεπιστημονική και εφαρμοσμένη έρευνα σε ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών κλάδων.
Το Έργο χρηματοδοτείται από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU, μέσω του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας.