Ενημερώθηκε η Επ. Μεταφορών για τις νέες συμβάσεις στις Δημόσιες Μεταφορές μετά το 2020

λεωφορείο
Reading Time: 2 minutes

Για τις νέες συμβάσεις δημόσιων επιβατικών μεταφορών μετά το 2020, ενημερώθηκε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κατά τη συνεδρία της οποίας δόθηκαν διευκρινιστικές απαντήσεις, καθώς επίσης έγινε σύγκριση των νέων συμβάσεων με τις υφιστάμενες συμβάσεις.

Όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή Μεταφορών, το αρμόδιο Υπουργείο εδώ και ενάμιση χρόνο έχει ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας των εγγράφων προσφορών, για τις νέες συμβάσεις παραχώρησης Δημόσιων Μεταφορών, που θα αντικαταστήσουν τις υφιστάμενες από τις 5 Ιουλίου του 2020.

Στις 17 Σεπτεμβρίου του 2017 έγινε η προδημοσίευση, που απαιτείται σύμφωνα και με τον κανονισμό 1370/2007 της ΕΕ, ο οποίος διέπει τέτοιες συμβάσεις, ενώ ταυτόχρονα ξεκίνησε η διαδικασία διαβούλευσης με ενδιαφερόμενες εταιρείες, τα κοινωνικά σύνολα, τις συντεχνίες των εργαζομένων, όπως και η ετοιμασία των εγγράφων προσφορών.

Η διαδικασία αυτή βρίσκεται στο τελικό στάδιο και τα έγγραφα έχουν πλέον μεταφραστεί σε δύο γλώσσες (ελληνικά και αγγλικά) και τυγχάνουν νομοτεχνικών ελέγχων.

Σε δηλώσεις της, η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Βασιλική Αναστασιάδου είπε πως ήταν η δεύτερη συνάντηση με την Επιτροπή, στην οποία δόθηκαν διευκρινιστικές απαντήσεις και έγινε μια σύγκριση των νέων συμβάσεων με τις υφιστάμενες συμβάσεις.

«Αρκετά σημεία διαφέρουν. Το οικονομικό είναι αυτό που νομίζω ότι θα μας βγάλει από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε σήμερα, γιατί θα βασίζεται στην προσφορά τους αναδόχου και θα αποφύγουμε αυτές όλες τις οικονομικές διαφορές, που αντιμετωπίζουμε σήμερα», σημείωσε.

Δείτε επίσης:  Φάκελο για τις απειλές και τις ύβρεις επέδωσε ο Ακιντζί

Όπως ανέφερε με τις νέες συμβάσεις «θα έχουμε πολύ νεότερα λεωφορεία, λεωφορεία με προδιαγραφές προσβασιμότητας για τους ΑΜΕΑ, θα έχουμε τη δυνατότητα βελτιστοποίησης των διαδρομών, των ωραρίων των λεωφορείων και πολλά άλλα, ενώ θα έχουμε λεωφορεία πιο φιλικά προς το περιβάλλον».

Ο Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ και βουλευτής Λεμεσού, Ευθύμιος Δίπλαρος, είπε πως τα μέλη της Επιτροπής είχαν σήμερα την ευκαιρία να ακούσουν την Υπουργό, η οποία απάντησε γραπτώς, αλλά και προφορικώς τις ερωτήσεις που τις τέθηκαν για τις νέες συμβάσεις δημόσιων επιβατικών μεταφορών μετά το 2020.

«Βλέπουμε πως εμπειρίες και λάθη του παρελθόντος, που στοίχησαν εκατομμύρια ευρώ στο κράτος, αλλά την ίδια ώρα και στους επιβάτες με μεγάλη ταλαιπωρία, πλέον με βάση τις νέες συμβάσεις που θα εφαρμοστούν δεν θα υπάρξουν», ανέφερε.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «αυτό το οποίο έχει ετοιμάσει το Υπουργείο Μεταφορών είναι προς την ορθή κατεύθυνση», για να προσθέσει «θα είμαστε έτοιμοι ως Κράτος μετά το 2020 να προσφέρουμε ποιοτική επιβατική κίνηση προς τους συμπολίτες μας».

Πρόσθεσε πως «έχουν επιλυθεί όλες οι απορίες μας και οι απαντήσεις από τα αρμόδια τμήματα του Υπουργείου Μεταφορών και θεωρούμε ότι η σύμβαση και η προσφορά όπως έχει διαμορφωθεί και εκτιμούμε ότι σε περίπου ένα μήνα θα βγούμε στην προκήρυξη των προσφορών και θα έχουμε θετικά αποτελέσματα για να προσφέρουμε ακριβώς αυτό το οποίο θέλουμε στους επιβάτες μας.

Δείτε επίσης:  Πρόεδρος ΔΗΚΟ: Η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η κύρια προτεραιότητα στο Κυπριακό

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χριστάκης Τζιοβάνης, είπε πως αυτό που επισημαίνει το ΑΚΕΛ είναι η αναγκαιότητα συνέχισης του θεσμού, ο εκσυγχρονισμός και η βελτίωση του συστήματος.

«Ζητήσαμε να ληφθούν μέτρα, ούτως ώστε οι μεταφορές να είναι ευέλικτες και φιλικές προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον», είπε.
Εξέφρασε την ετοιμότητα του κόμματος του να συμβάλει για τη βελτιστοποίηση του θεσμού, την ορθή και αποτελεσματική λειτουργία του και για την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.

Επανέλαβε την έγνοια του όσον αφορά τους εργαζόμενους και ζήτησε όπως διατηρηθεί η εργασία τους, με βάση τις συλλογικές συμβάσεις, που έχουν υπογραφεί μεταξύ αναδόχων και εργαζομένων.

«Ως ΑΚΕΛ τονίζουμε για μια ακόμα φορά ότι θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την διαδικασία προσφοροδότησης και καλούμε την κυβέρνηση να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες ώστε να έχουμε θετικό αποτέλεσμα και ομαλή συνέχιση του πολύ ευεργετικού θεσμού των δημόσιων επιβατικών μεταφορών», κατέληξε.
ΚΥΠΕ

In the news
Load More