Ενώπιον του ΠτΔ οι προτάσεις ΔΗΚΟ – ΕΔΕΚ

Reading Time: 3 minutes

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης είχε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ κ. Νικόλα Παπαδόπουλο και τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ κ. Μαρίνο Σιζόπουλο.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τις συναντήσεις, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου είπε ότι οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στη βάση συζήτησης προτάσεων του κ. Παπαδόπουλου οι οποίες περιλαμβάνονταν στο προεκλογικό του πρόγραμμα και που υπεβλήθησαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά την επανεκλογή του.

Πρόσθεσε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους δύο πολιτικούς αρχηγούς για τη συνάντηση του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μουσταφά Ακκιντζί, στο δείπνο της 16ης Απριλίου, αλλά είχε και την ευκαιρία να συνομιλήσει μαζί τους για θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης και ειδικότερα για τις αλλαγές που χρειάζονται στο κράτος και γενικότερα για μέτρα, τα οποία περιμένει η κυπριακή κοινωνία μετά τις Προεδρικές Εκλογές.

Ο Πρόεδρος εκφράζει την ικανοποίηση του για τη συνομιλία που είχε και με τον κ. Παπαδόπουλο και με τον κ. Σιζόπουλο. Μπορεί να υπάρχουν πολιτικές διαφορές, ωστόσο, υπάρχει διάθεση συνεργασίας και υπάρχει κατανόηση ότι για κάποιους κοινούς στόχους, όπως εξάλλου είχαν διευκρινιστεί και μέσα από τον διάλογο που έγινε στην προεκλογική εκστρατεία, θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία, ούτως ώστε να ληφθούν αποφάσεις που περιμένει ο πολίτης για τον εκσυγχρονισμό του κράτους και για δημιουργία μιας καλύτερης λειτουργίας του πολιτικού συστήματος, είτε με μεταρρυθμίσεις είτε με κοινωνικά μέτρα είτε με μέτρα που αφορούν ειδικότερες κατηγορίες κοινωνικών ομάδων, όπως στις ορεινές περιοχές».

Ερωτηθείς αν συζητήθηκε το θέμα του φορέα για τα «κόκκινα» δανείων, ο Εκπρόσωπος είπε «οπωσδήποτε. Είναι όλα αυτά τα ζητήματα για το θέμα της αντιμετώπισης των προβληματικών δανείων που ήδη υπήρξε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, όπου είχε εκφραστεί σε μεγάλο βαθμό κοινή αντίληψη».

Δείτε επίσης:  Ικανοποίηση εξέφρασε ο ΠτΔ για την υιοθέτηση των Συμπερασμάτων για την Τουρκία

Πρόσθεσε ότι «η διαδικασία είναι υπό μελέτη, γίνονται όλες οι προκαταρκτικές εργασίες από το Υπουργείο σε διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, και βεβαίως θα συνεχιστεί και ο διάλογος στο επίπεδο της σύσκεψης των κομμάτων. Το σημαντικό είναι ότι υπάρχει κοινή αντίληψη και συνείδηση ότι για κάποια προβλήματα θα πρέπει να συνεργαστούμε και δεν είναι θέμα να επιβληθούν οι αποφάσεις του ενός ή του άλλους. Σε αυτό το επίπεδο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δηλώνει την ικανοποίηση του γιατί τώρα μετά τις προεδρικές εκλογές είναι η ώρα και οι πολίτες περιμένουν να δουν συγκεκριμένα έργα από όλο το πολιτικό σύστημα».

Σε ερώτηση για το Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αυτό το οποίο μπορεί να αναμένεται στη συνέχεια είναι κάποιες πρωτοβουλίες από τα Ηνωμένα Έθνη. Διαφορετικά θα πρέπει να περιμένουμε από την τουρκική πλευρά την ανταπόκριση στην τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι θα πρέπει να επαναρχίσει ο διάλογος».

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει διορισμός ειδικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν έχουμε κάτι τέτοιο υπόψη μας, δεν έχουμε κάποια πληροφορία. Περιμένουμε να δούμε αν θα υπάρξουν κάποιες κινήσεις».

Ερωτηθείς αν τα ΗΕ ζήτησαν την άποψη της πλευράς μας επ’ αυτού του θέματος απάντησε αρνητικά.

Πρόσθεσε ότι «θεωρούμε ότι η τοποθέτηση του Προέδρου είναι δεδομένη και θετική. Πέραν αυτού δεν μπορεί ο Πρόεδρος να κάνει από μόνος του κάτι περισσότερο. Ίσως να μπορέσει να υπάρξει συνέχεια παρά το γεγονός ότι συντρέχουν διάφοροι παράγοντες, είναι η διεθνής συγκυρία με τη συμπεριφορά της Τουρκίας, είναι οι εκλογές που έχουν προκηρυχτεί στην Τουρκία και μέσα σε αυτό το σκηνικό μπορεί να υπάρξει κάποια επόμενη είδηση από κάποια πρωτοβουλία των ΗΕ».

Τις προτάσεις της ΕΔΕΚ για τους περαιτέρω χειρισμούς στο Κυπριακό καθώς και στο ζήτημα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, κατέθεσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Μαρίνος Σιζόπουλος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Δείτε επίσης:  Στις 0830 θα ανοίξουν τα κέντρα εξυπηρέτησης πελατών της ΑΗΚ τη Δευτέρα

Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο Προεδρικό, στο πλαίσιο της κατ’ ιδίαν ενημέρωσης των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων για το Κυπριακό, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως κατέθεσε στον Πρόεδρο τις θέσεις και τις απόψεις της ΕΔΕΚ για το πώς θα πρέπει να γίνουν απ’ εδώ και πέρα οι χειρισμοί όσον αφορά το ενδεχόμενο επανέναρξης των συνομιλιών αλλά και για τις προκλητικές θέσεις της τ/κ πλευράς.

Ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε πως πέραν από το Κυπριακό, του κατέθεσε συγκεκριμένες θέσεις και απόψεις σε ζητήματα εσωτερικής διακυβέρνησης και κυρίως στο θέμα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων αλλά στο πώς θα πρέπει να λειτουργήσει ο φορέας διαχείρισης αυτών των δανείων. «Αναμένουμε ακόμα τις προτάσεις από το Υπουργείο Οικονομικών όπως υπήρξε η υπόσχεση στη συνάντηση των αρχηγών στις 15 Μαρτίου, τις οποίες δυστυχώς ακόμα δεν έχουμε παραλάβει», είπε.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ έθεσε προτάσεις που έχουν σχέση με τους εγγυητές και το πώς θα πρέπει να χειριστούν οι τράπεζες και η πολιτεία για την ανακούφιση τους, όπως και προτάσεις που άπτονται της ιδιότητας του ως Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας.

Ερωτηθείς αν ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για το πότε θα τροχιοδρομηθούν οι προσπάθειες για τη δημιουργία του Φορέα Διαχείρισης των ΜΕΔ, ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε πως ο Πρόεδρος θα ήθελε αυτές να γίνουν το συντομότερο δυνατόν. «Για αυτό ανέλαβε την ευθύνη να επικοινωνήσει με τον Υπουργό Οικονομικών ούτως ώστε να δοθούν οι συγκεκριμένες προτάσεις το συντομότερο δυνατό στα κόμματα, για να μπορέσει η συζήτηση να συνεχίσει για να καταλήξουμε το συντομότερο στις τελικές αποφάσεις», κατέληξε.

In the news
Load More