Πρόταση που παρουσίασε ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, με την οποία δίνεται η δυνατότητα πραγματοποίησης της εργαστηριακής εξέτασης, για τη νόσο COVID-19, σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών και ασθενών, με επιδότηση από το Υπουργείο Υγείας, ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, για λόγους δημόσιας υγείας και ενίσχυσης της εποπτείας στην κοινότητα με σκοπό την αποφυγή της διασποράς του ιού SARS-CoV-2.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, σχετικό πρόγραμμα διενεργείται ήδη από το Υπουργείο Υγείας από τις 30 Απριλίου του 2020, με μηχανισμό που προβλέπει την παραπομπή των ατόμων αυτών στα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας από τους θεράποντες ιατρούς.
Σημειώνεται ότι μέχρι και τις 15 Μαΐου του 2020 πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες σε 1.100 άτομα παγκύπρια.
Όπως αναφέρεται έχουν κατηγοριοποιηθεί οι ειδικές ομάδες του πληθυσμού, που για σκοπούς Δημόσιας Υγείας κρίνεται ότι θα πρέπει απαραίτητα να υποβάλλονται σε μοριακή εξέταση για τον ιό SARS-CoV-2, όπως ομάδες πολιτών πριν την είσοδό τους σε χώρους διαμονής, στέγες και δομές, με στόχο την πρόληψη μετάδοσης του ιού και ομάδες ασθενών πριν τύχουν θεραπείας ή ενδονοσοκομειακής νοσηλείας.
Οι ειδικές ομάδες αφορούν ηλικιωμένους πριν εισαχθούν σε στέγες ευγηρίας, κακοποιημένα άτομα (ενήλικες και παιδιά) πριν εισαχθούν σε στέγες, άτομα εξαρτημένα σε ουσίες πριν εισαχθούν σε κλινικές απεξάρτησης, γυναίκες θύματα σωματεμπορίας πριν την εισαγωγή τους σε δομές και παιδιά/έφηβοι πριν την εισαγωγή τους σε στέγες παιδικής και εφηβικής προστασίας.
Επίσης, αφορούν άτομα με αναπηρίες πριν την εισαγωγή τους σε στέγη ή ιδρύματα, κρατούμενους πριν την εισαγωγή τους στις φυλακές και ασθενείς με ψυχικά νοσήματα πριν εισαχθούν σε ψυχιατρικές κλινικές ή για ιδρυματική νοσηλεία.
Σε σχέση με τις ειδικές ομάδες ασθενών πριν τύχουν θεραπείας ή ενδονοσοκομειακής νοσηλείας αφορά άτομα πριν υποβληθούν σε χειρουργείο με γενική αναισθησία (προεγχειρητικός έλεγχος), έγκυες πριν τον τοκετό, ασθενείς οι οποίοι θα υποβληθούν σε βρογχοσκόπηση ή γαστροσκόπηση και ασθενείς πριν την έναρξη ανοσοκατασταλτικής θεραπείας (χημειοθεραπεία, μεταμόσχευση, βιολογικοί παράγοντες, ανοσοθεραπεία, υψηλή δόση κορτικοστεροειδών).
Τονίζεται, παράλληλα, ότι τα άτομα που εμπίπτουν στην κατηγορία 2 πιο πάνω και μόνο για τους λόγους που αναφέρονται, παραπέμπονται για έλεγχο με γνώμονα τη διαφύλαξη και την προστασία της Δημόσιας Υγείας.
Σε άλλες περιπτώσεις πέραν των πιο πάνω, η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή δεν συστήνει την υποχρεωτική εργαστηριακή εξέταση και επομένως εάν ζητηθεί από τον θεράποντα ιατρό, το κόστος επιβαρύνει τους πολίτες.
Τέλος, σημειώνεται ότι τα άτομα που παρουσιάζουν συμπτωματολογία του παραπέμπει στον κορωνοϊό πρέπει να επικοινωνούν με τον Προσωπικό τους Ιατρό, ο οποίος θα αξιολογήσει την κλινική τους κατάσταση και θα τους καθοδηγήσει για τα περαιτέρω βήματα.
Τέλος, αναφέρεται ότι εάν κριθεί αναγκαίο, ο Προσωπικός Ιατρός θα προγραμματίσει μέσω της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης, ραντεβού στα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας για περαιτέρω διερεύνηση του ασθενούς για κορωνοϊό.