Να εξεταστεί το ενδεχόμενο εξαίρεσης των ειδών πρώτης ανάγκης και ειδικά των βασικών τροφίμων από τον ΦΠΑ όσο συνεχίζεται η κρίση, πρότεινε τη Δευτέρα ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, Λουκάς Φουρλάς, σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, που άρχισε τις εργασίες της τη Δευτέρα στο Στρασβούργο.
Μιλώντας στην Ολομέλεια κατά τη διεθνή ημέρα για την εξάλειψη της φτώχειας, ο κ. Φουρλάς είπε ότι “βιώνουμε τον αντίκτυπο ενός πόλεμου που ξέσπασε στην αυλή μας με τραγικά αποτελέσματα σε όλους τους τομείς”.
Πρόσθεσε ότι η φτωχοποίηση εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών είναι μια πραγματικότητα, με την κατακόρυφη αύξηση των τιμών να επιτείνει το πρόβλημα και να καθιστά “ουτοπική την επίτευξη του στόχου για τον τερματισμό της ακραίας φτώχειας έως το 2030”.
Ο Κύπριος ευρωβουλευτής είπε ότι ζητούμενο πλέον είναι μια πανευρωπαϊκή στρατηγική “που να υποστηρίζει τους καταναλωτές, τις μικρές επιχειρήσεις και γενικά όλους όσοι πληρώνουν το κόστος μιας κατάστασης για την οποία δεν έχουν καμιά ευθύνη”.
“Μια στρατηγική που στο επίκεντρό της θα έχει συγκεκριμένες ευάλωτες ομάδες συνανθρώπων: τα παιδιά, τις γυναίκες, τις μητέρες που μεγαλώνουν μόνες τους τα παιδιά τους, τους νέους, τους ηλικιωμένους, τους άνεργους, τους άστεγους και τα άτομα με αναπηρία”, ανέφερε, καλώντας τα κράτη μέλη να εξετάσουν άμεσα το ενδεχόμενο εξαίρεσης των βασικών τροφίμων από τον ΦΠΑ όσο συνεχίζεται η κρίση.
Ο κ. Φουρλάς είπε στο ΚΥΠΕ ότι είναι ανεπίτρεπτο να υπάρχουν στην ευρωπαϊκή επικράτεια 95 εκ. κάτω από το όριο της φτώχειας και 15 εκ. παιδιά που πεινούν. Πρόσθεσε ότι “οι Ευρωπαίοι πολίτες πληρώνουν το κόστος ενεργειών για τις οποίες δεν ευθύνονται οι ίδιοι”.
“Θα πρέπει η ΕΕ να προχωρήσει άμεσα σε ενέργειες που να βάζουν όριο στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, περιορισμό στα υπερκέρδη των εταιρειών, ώστε να βοηθηθούν άμεσα οι πολίτες”, ανέφερε. Επίσης, πρόσθεσε ότι θα πρέπει να εξεταστεί το θέμα της μη επιβολής ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, και ειδικά στα τρόφιμα και την υιοθέτηση του κατώτατου μισθού σε όλες τις χώρες, που να βρίσκεται πάνω από το όριο της φτώχειας.
Στην ίδια συζήτηση, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, είπε ότι υπερβολικά πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε φαγητό, νερό, ρουχισμό, καταφύγιο, εκπαίδευση ή περίθαλψη. Πρόσθεσε ότι η πανδημία του κορωνοϊού και ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία οδηγούν εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια, και το Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να εργαστεί για να το αντιστρέψει αυτό.